Dübörögni készül a szerb gazdaság

2019. 11. 06., 14:01

A szerb pénzügyminiszter bejelentése szerint 2020. január 1-jétől 5,4 százalékosra tervezi a kormány a nyugdíjemelést. A kormány 2020-ra fejlesztési jellegű költségvetést tervez.

A nyugdíjak rendszeres kiigazítása Szerbiában a svájci képlet szerint történik, egyforma arányban függ az átlagbér és az infláció alakulásától – írja a Magyar Szó.

„A közszférában a novemberi bérek 8–15 százalékkal emelkednek, tehát a megemelt összeg kifizetésére decemberben lehet számítani. Az egészségügyi nővérek fizetése emelkedik a legnagyobb arányban, 15 százalékkal. Az orvosok 10, az államigazgatásban alkalmazottak pedig 8 százalékkal nagyobb fizetésre számíthatnak – közölte Siniša Mali.

A pénzügyminiszter szerint a gazdasági növekedés az idén 3,5, de akár 3,6 vagy 3,7 százalékos is lehet.

„A növekedési arányra elsősorban külső tényezők hatottak, például a gazdaság lelassulása legnagyobb kereskedelmi partnereinknél, Németországban és Olaszországban, másodsorban pedig a megnövekedett hazai, főképpen építőipari beruházások” – magyarázta Mali.

Szerbia előbbre lépett a Világbank Doing Business listáján, most a 44. helyet foglalja el, az építési engedélyek kiadásának gyorsasága szerint például az első 10 ország között van.

A szerb kormány 2020-ra fejlesztési jellegű költségvetést tervez, jövőre a nagyberuházások abszolút előnyt élveznek, és jelentős infrastrukturális beruházásokra lehet számítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS