Dübörögni készül a szerb gazdaság

2019. 11. 06., 14:01

A szerb pénzügyminiszter bejelentése szerint 2020. január 1-jétől 5,4 százalékosra tervezi a kormány a nyugdíjemelést. A kormány 2020-ra fejlesztési jellegű költségvetést tervez.

A nyugdíjak rendszeres kiigazítása Szerbiában a svájci képlet szerint történik, egyforma arányban függ az átlagbér és az infláció alakulásától – írja a Magyar Szó.

„A közszférában a novemberi bérek 8–15 százalékkal emelkednek, tehát a megemelt összeg kifizetésére decemberben lehet számítani. Az egészségügyi nővérek fizetése emelkedik a legnagyobb arányban, 15 százalékkal. Az orvosok 10, az államigazgatásban alkalmazottak pedig 8 százalékkal nagyobb fizetésre számíthatnak – közölte Siniša Mali.

A pénzügyminiszter szerint a gazdasági növekedés az idén 3,5, de akár 3,6 vagy 3,7 százalékos is lehet.

„A növekedési arányra elsősorban külső tényezők hatottak, például a gazdaság lelassulása legnagyobb kereskedelmi partnereinknél, Németországban és Olaszországban, másodsorban pedig a megnövekedett hazai, főképpen építőipari beruházások” – magyarázta Mali.

Szerbia előbbre lépett a Világbank Doing Business listáján, most a 44. helyet foglalja el, az építési engedélyek kiadásának gyorsasága szerint például az első 10 ország között van.

A szerb kormány 2020-ra fejlesztési jellegű költségvetést tervez, jövőre a nagyberuházások abszolút előnyt élveznek, és jelentős infrastrukturális beruházásokra lehet számítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS