Bajba kerülhetnek az állattenyésztők Szerbiában

2021. 09. 08., 14:30

Az állattenyésztési ágazat jelentősen megszenvedte a koronavírus-járványt Szerbiában.

Idén év eleje óta nagymértékben csökkent az állattenyésztési ágazat teljesítménye, a vágóállatokat nem tudták értékesíteni, és akadozott a kivitel is – hangzott el a Szerbiai Gazdasági Kamara állattenyésztési egyesületének ülésén, amelyről a Magyar Szó számolt be.

A nyers tej minimális felvásárlási árának meghatározása, az adókönnyítések, az állami földek bérbe adása azok közé a sürgős intézkedések közé tartozik, amelyeket az állattenyésztők követelnek annak érdekében, hogy megőrizzék a fizetőképességüket.

Az állati termékek külkereskedelmi mérlege negatív volt 2021 első felében. A tej és tejtermékek behozatalának értéke az év első hat hónapjában 51,9 millió eurót, a kivitel pedig 39,3 millió eurót tett ki. Az import sertéshús értéke 20,6 millió euró, az export pedig 1,2 millió euró volt.

A Tejtermelők Egyesületének illetékesei szerint tarthatatlan a tejipar helyzete, arra figyelmeztetnek, hogy emiatt sokan leállnak a munkával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS