60 ezer kocsi hiányzik a használtautó-piacról Szlovákiában

2020. 12. 08., 13:00

Egyre rosszabb hatással van Szlovákiában a használt autók piacára a koronavírus-járvány. Az előző évekhez képest körülbelül 60 ezer autóval kisebb és drágább a kínálat.

„Szlovákiában év végén 60 ezer használt autó fog hiányozni a piacon, Lengyelországban 230 ezer, Csehországban pedig 100 ezer. Az összehasonlítás kedvéért tavaly év végén Csehországban 900 ezer használt gépkocsiból válogathattak a vásárlók, Lengyelországban 2,5 millióból, Szlovákiában pedig nagyjából 430 ezerből” – nyilatkozta az AAA Auto kereskedőhálózatának vezetője, Peter Vaněček, akit az Új Szó idéz.

„Érdekes megfigyelni a használt autók árát is, amely 2016-tól folyamatosan emelkedik, évente körülbelül 600 euróval. Ezt a drágulást számos tényező befolyásolja, ám az új autók piaca van a legjelentősebb hatással a használt autók árára” – mondta Vaněček.

Még a járvány előtt megfigyelhető volt, hogy egyre többen akartak interneten autót vásárolni, jelenleg már rohamosan megugrott az érdeklődés az online vásárlás iránt. „Nagyon sok országban éves szinten több mint 100 százalékkal megugrott az online értékesítések száma, ez a trend főként a nyugat-európai országokban és az USA-ban figyelhető meg” – állítja Stanislav Gálik, az AAA Auto hálózatát üzemeltető Aures holding innovációs laboratóriumának igazgatója. 

A visegrádi országokban eladott autók többsége továbbra is dízelmeghajtású, bár a fiatalabb, ötévesnél nem öregebb használt autók többsége már benzinmotorral rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS