60 ezer kocsi hiányzik a használtautó-piacról Szlovákiában

2020. 12. 08., 13:00

Egyre rosszabb hatással van Szlovákiában a használt autók piacára a koronavírus-járvány. Az előző évekhez képest körülbelül 60 ezer autóval kisebb és drágább a kínálat.

„Szlovákiában év végén 60 ezer használt autó fog hiányozni a piacon, Lengyelországban 230 ezer, Csehországban pedig 100 ezer. Az összehasonlítás kedvéért tavaly év végén Csehországban 900 ezer használt gépkocsiból válogathattak a vásárlók, Lengyelországban 2,5 millióból, Szlovákiában pedig nagyjából 430 ezerből” – nyilatkozta az AAA Auto kereskedőhálózatának vezetője, Peter Vaněček, akit az Új Szó idéz.

„Érdekes megfigyelni a használt autók árát is, amely 2016-tól folyamatosan emelkedik, évente körülbelül 600 euróval. Ezt a drágulást számos tényező befolyásolja, ám az új autók piaca van a legjelentősebb hatással a használt autók árára” – mondta Vaněček.

Még a járvány előtt megfigyelhető volt, hogy egyre többen akartak interneten autót vásárolni, jelenleg már rohamosan megugrott az érdeklődés az online vásárlás iránt. „Nagyon sok országban éves szinten több mint 100 százalékkal megugrott az online értékesítések száma, ez a trend főként a nyugat-európai országokban és az USA-ban figyelhető meg” – állítja Stanislav Gálik, az AAA Auto hálózatát üzemeltető Aures holding innovációs laboratóriumának igazgatója. 

A visegrádi országokban eladott autók többsége továbbra is dízelmeghajtású, bár a fiatalabb, ötévesnél nem öregebb használt autók többsége már benzinmotorral rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS