5 milliárd eurót buktak idén a megtakarításaikon a szlovákok

2022. 09. 07., 19:13

A szlovákiai háztartások több mint fele arra számít, hogy az életszínvonaluk az elkövetkező egy évben olyan mértékben fog romlani, amihez foghatót az elmúlt 20 évben nem tapasztaltak.

„A rekordméretű infláció, az emelkedő energiaárak és az általános gazdasági recesszió a következő két évben pusztító hatást gyakorolnak majd a háztartások pénzügyeire – állítja Andrea Kasanická Straková, a Partners group SK pénzügyi elemzője, akit az Új Szó idéz.

Felmérésük szerint a szlovákiai háztartások háromnegyedének nőttek a kiadásai, a megkérdezettek több mint felének havi 100 eurónál is nagyobb összeggel. A válaszadók közel fele ugyanakkor azt állítja, hogy a bevételei alig változtak, és csaknem ugyanennyien panaszkodnak arra, hogy a bevételeik az elmúlt időszakban még csökkentek is.

A kiadások növekedése a rekordszintű inflációval magyarázható, amely júliusban elérte a 13,6 százalékos éves rátát. Különösen az élelmiszerek (+19,9 százalék) drágultak, a háztartások kiadásainak a legnagyobb részét azonban továbbra is a lakhatási és energiaköltségek tették ki.

A Focus rendszeresen figyelemmel kíséri a háztartások kiadásainak az arányát a bevételeikhez képest. Ideális esetben ez nem haladhatja meg a jövedelem 40 százalékát. Ezt a küszöböt idén a háztartások 83 százaléka lépi át, ami 7 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest.

Az Allianz Global Wealth Report 2021-es adatai szerint egy szlovákiai polgár átlagos nettó pénzügyi vagyona 7531 euró volt, ez időközben a magas infláció miatt alaposan megcsappant. „Míg tavaly a háztartások együttesen 1,3 milliárd eurót veszítettek a bankokban elhelyezett megtakarításaikon, idén az infláció miatti veszteség már meghaladta az 5 milliárd eurót. A megtakarítások értékének a védelme érdekében célszerű a megtakarítások legalább egy részét befektetni” – tanácsolja Maroš Ovčarik, a Partners Investmenst vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 22:41:00
IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a digitális gazdaságban aktív szereplők érdekképviseleti és szakmai szervezete.
2023-06-08 17:41:04
30 ingyenesen letölthető játékból 24-ben volt lehetőség a játékon belüli vásárlásra. A közbenső reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra vagy újabb letöltésekre ösztönöznek – többek között ezeket tárták fel a Gazdasági Versenyhivatal szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során.
2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS