5 milliárd eurót buktak idén a megtakarításaikon a szlovákok

2022. 09. 07., 19:13

A szlovákiai háztartások több mint fele arra számít, hogy az életszínvonaluk az elkövetkező egy évben olyan mértékben fog romlani, amihez foghatót az elmúlt 20 évben nem tapasztaltak.

„A rekordméretű infláció, az emelkedő energiaárak és az általános gazdasági recesszió a következő két évben pusztító hatást gyakorolnak majd a háztartások pénzügyeire – állítja Andrea Kasanická Straková, a Partners group SK pénzügyi elemzője, akit az Új Szó idéz.

Felmérésük szerint a szlovákiai háztartások háromnegyedének nőttek a kiadásai, a megkérdezettek több mint felének havi 100 eurónál is nagyobb összeggel. A válaszadók közel fele ugyanakkor azt állítja, hogy a bevételei alig változtak, és csaknem ugyanennyien panaszkodnak arra, hogy a bevételeik az elmúlt időszakban még csökkentek is.

A kiadások növekedése a rekordszintű inflációval magyarázható, amely júliusban elérte a 13,6 százalékos éves rátát. Különösen az élelmiszerek (+19,9 százalék) drágultak, a háztartások kiadásainak a legnagyobb részét azonban továbbra is a lakhatási és energiaköltségek tették ki.

A Focus rendszeresen figyelemmel kíséri a háztartások kiadásainak az arányát a bevételeikhez képest. Ideális esetben ez nem haladhatja meg a jövedelem 40 százalékát. Ezt a küszöböt idén a háztartások 83 százaléka lépi át, ami 7 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest.

Az Allianz Global Wealth Report 2021-es adatai szerint egy szlovákiai polgár átlagos nettó pénzügyi vagyona 7531 euró volt, ez időközben a magas infláció miatt alaposan megcsappant. „Míg tavaly a háztartások együttesen 1,3 milliárd eurót veszítettek a bankokban elhelyezett megtakarításaikon, idén az infláció miatti veszteség már meghaladta az 5 milliárd eurót. A megtakarítások értékének a védelme érdekében célszerű a megtakarítások legalább egy részét befektetni” – tanácsolja Maroš Ovčarik, a Partners Investmenst vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 19:17:00
Beiratkozási és díjfizetési kötelezettség nélkül, ingyenesen ki lehet tölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet a magyarországi könyvtárakban. A Központi Statisztikai Hivatal és a hazai könyvtárak szakmai képviseletei között létrejött megállapodások eredményeként azok is eleget tehetnek adatszolgáltatási kötelezettségüknek online, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.
2022-10-04 18:17:00
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontban (EK) működő Környezetfizikai Laboratórium Energiastratégia és Környezeti Hatások Kutatócsoportjának munkatársa, Soha Tamás vezető térinformatikai fejlesztőként vett részt a főváros hivatalos napenergia-potenciál téradatbázisa, a Budapest Szolár Térkép megalkotásában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS