5 milliárd eurót buktak idén a megtakarításaikon a szlovákok

2022. 09. 07., 19:13

A szlovákiai háztartások több mint fele arra számít, hogy az életszínvonaluk az elkövetkező egy évben olyan mértékben fog romlani, amihez foghatót az elmúlt 20 évben nem tapasztaltak.

„A rekordméretű infláció, az emelkedő energiaárak és az általános gazdasági recesszió a következő két évben pusztító hatást gyakorolnak majd a háztartások pénzügyeire – állítja Andrea Kasanická Straková, a Partners group SK pénzügyi elemzője, akit az Új Szó idéz.

Felmérésük szerint a szlovákiai háztartások háromnegyedének nőttek a kiadásai, a megkérdezettek több mint felének havi 100 eurónál is nagyobb összeggel. A válaszadók közel fele ugyanakkor azt állítja, hogy a bevételei alig változtak, és csaknem ugyanennyien panaszkodnak arra, hogy a bevételeik az elmúlt időszakban még csökkentek is.

A kiadások növekedése a rekordszintű inflációval magyarázható, amely júliusban elérte a 13,6 százalékos éves rátát. Különösen az élelmiszerek (+19,9 százalék) drágultak, a háztartások kiadásainak a legnagyobb részét azonban továbbra is a lakhatási és energiaköltségek tették ki.

A Focus rendszeresen figyelemmel kíséri a háztartások kiadásainak az arányát a bevételeikhez képest. Ideális esetben ez nem haladhatja meg a jövedelem 40 százalékát. Ezt a küszöböt idén a háztartások 83 százaléka lépi át, ami 7 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest.

Az Allianz Global Wealth Report 2021-es adatai szerint egy szlovákiai polgár átlagos nettó pénzügyi vagyona 7531 euró volt, ez időközben a magas infláció miatt alaposan megcsappant. „Míg tavaly a háztartások együttesen 1,3 milliárd eurót veszítettek a bankokban elhelyezett megtakarításaikon, idén az infláció miatti veszteség már meghaladta az 5 milliárd eurót. A megtakarítások értékének a védelme érdekében célszerű a megtakarítások legalább egy részét befektetni” – tanácsolja Maroš Ovčarik, a Partners Investmenst vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS