400 eurós átlagnyugdíjat ígér 5 év múlva a pénzügyminiszter Szerbiában

2020. 06. 02., 13:45

A szerb pénzügyminiszter szerint 2025-re 900 eurós átlagbérre és 400 eurós átlagnyugdíjra számíthatnak.

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter bejelentette a gazdasági tervet, amely a fizetések és a nyugdíjak jelentős növekedéséhez vezethet – írja a Magyar Szó.

A következő öt évben 14 milliárd euró értékű infrastrukturális befektetés megvalósulását tervezik: fejlesztik az egészségügyet, az oktatási intézményeket, a víz- és csatornahálózatot, és mindazt, ami az életszínvonal növekedését szolgálja.

A gazdaság erősödésével 2025-ben már 900 eurós átlagbérre és 400 eurós átlagnyugdíjra lehet számítani Szerbiában a pénzügyminiszter szerint.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatti 100 eurós állami támogatás kiosztásának lehetősége is azt támasztja alá, hogy Szerbia erős és stabil ország. A 11.800 dináros összeget múlt hétfőig 4,26 millióan igényelték. A nyugdíjasokkal és a szociálisan veszélyeztetett személyekkel együtt több mint 6 millió polgárnak utalják át az állami támogatást.

A pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt a kormány betartotta ígéreteit: 10 százalékkal növelte az egészségügyi dolgozók fizetését, 4000 dináros egyszeri segélyt kaptak a nyugdíjasok, de a lakosok banki hiteleinek fizetési halasztását is biztosította. A vállalatoknak háromhavi minimálbért utalt át munkásonként, ami több mint másfél millió dolgozó munkahelyének megtartását szavatolta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS