39 pontos csomaggal ösztönöznék a vállalkozókat Szlovákiában

2019. 12. 12., 11:45

A vállalkozói környezet az elmúlt több mint tíz évben látványosan romlott Szlovákiában. A kormány ezért újabb vállalkozásösztönző akciótervvel rukkolt elő, amelyet szerdán el is fogadott.

A fiatalokat legutóbb három éve kérdezték arról, mi a véleményük a szlovákiai vállalkozói környezetről, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZMPS) – a Slovak Business Agency ügynökséggel együttműködve – ezért idén megismételte a felmérést – írja az Új Szó.

Az 1000 fős reprezentatív mintában szereplők kétharmada 30, egyharmaduk pedig 40 évnél fiatalabb vállalkozó, miközben a felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy az elmúlt három évben alig javult a helyzetük, a vállalkozók ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni, mint pár évvel ezelőtt.

Nem csupán a fiatal vállalkozók panaszkodnak: 13 szlovákiai munkáltatói szervezet és kereskedelmi kamara már két héttel ezelőtt közös nyilatkozatban hívta fel a politikusok figyelmét az áldatlan helyzetre, amely szerintük az ország versenyképességét is veszélyezteti.

A szaporodó panaszokra a gazdasági minisztérium is kénytelen volt reagálni. A szaktárca 39 pontos javaslatcsomaggal rukkolt elő, aminek a megvalósításával szerinte sikerül javítani a vállalkozói környezeten. „A célunk, hogy növeljük Szlovákia vonzerejét a befektetők és vállalkozók számára” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-21 17:10:00
A bizalmi vagyonkezelés az angolszász jogterületen több évszázados múltra visszatekintő jogintézmény, Magyarországon 2014-től elérhető, mint a családi vagyontervezés, a generációváltás, generációs vagyonátruházás egyik kiváló eszköze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS