39 pontos csomaggal ösztönöznék a vállalkozókat Szlovákiában

2019. 12. 12., 11:45

A vállalkozói környezet az elmúlt több mint tíz évben látványosan romlott Szlovákiában. A kormány ezért újabb vállalkozásösztönző akciótervvel rukkolt elő, amelyet szerdán el is fogadott.

A fiatalokat legutóbb három éve kérdezték arról, mi a véleményük a szlovákiai vállalkozói környezetről, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZMPS) – a Slovak Business Agency ügynökséggel együttműködve – ezért idén megismételte a felmérést – írja az Új Szó.

Az 1000 fős reprezentatív mintában szereplők kétharmada 30, egyharmaduk pedig 40 évnél fiatalabb vállalkozó, miközben a felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy az elmúlt három évben alig javult a helyzetük, a vállalkozók ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni, mint pár évvel ezelőtt.

Nem csupán a fiatal vállalkozók panaszkodnak: 13 szlovákiai munkáltatói szervezet és kereskedelmi kamara már két héttel ezelőtt közös nyilatkozatban hívta fel a politikusok figyelmét az áldatlan helyzetre, amely szerintük az ország versenyképességét is veszélyezteti.

A szaporodó panaszokra a gazdasági minisztérium is kénytelen volt reagálni. A szaktárca 39 pontos javaslatcsomaggal rukkolt elő, aminek a megvalósításával szerinte sikerül javítani a vállalkozói környezeten. „A célunk, hogy növeljük Szlovákia vonzerejét a befektetők és vállalkozók számára” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS