39 pontos csomaggal ösztönöznék a vállalkozókat Szlovákiában

2019. 12. 12., 11:45

A vállalkozói környezet az elmúlt több mint tíz évben látványosan romlott Szlovákiában. A kormány ezért újabb vállalkozásösztönző akciótervvel rukkolt elő, amelyet szerdán el is fogadott.

A fiatalokat legutóbb három éve kérdezték arról, mi a véleményük a szlovákiai vállalkozói környezetről, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZMPS) – a Slovak Business Agency ügynökséggel együttműködve – ezért idén megismételte a felmérést – írja az Új Szó.

Az 1000 fős reprezentatív mintában szereplők kétharmada 30, egyharmaduk pedig 40 évnél fiatalabb vállalkozó, miközben a felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy az elmúlt három évben alig javult a helyzetük, a vállalkozók ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni, mint pár évvel ezelőtt.

Nem csupán a fiatal vállalkozók panaszkodnak: 13 szlovákiai munkáltatói szervezet és kereskedelmi kamara már két héttel ezelőtt közös nyilatkozatban hívta fel a politikusok figyelmét az áldatlan helyzetre, amely szerintük az ország versenyképességét is veszélyezteti.

A szaporodó panaszokra a gazdasági minisztérium is kénytelen volt reagálni. A szaktárca 39 pontos javaslatcsomaggal rukkolt elő, aminek a megvalósításával szerinte sikerül javítani a vállalkozói környezeten. „A célunk, hogy növeljük Szlovákia vonzerejét a befektetők és vállalkozók számára” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS