Zölden Jobb! nap: a sztárok is bezöldülnek május végén

2019. 05. 29., 09:30

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is.

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva, az IKSZ, 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat, azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja. Évente hozzávetőleg 17 ezer tonna italos karton dobozt bocsátanak piacra, melynek 78 százaléka, azaz több mint 13 ezer tonna a kommunális hulladékba kerül.

Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagoló anyag esetében, ahol a papír tartalom (75 százalék) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható.

„A klímaváltozást sajnos már saját bőrünkön érezhetjük. Európában a túlfogyasztás soha nem látott méreteket ölt. Idén minden eddiginél korábban, már május 10-én feléltük az idei évre rendelkezésre álló készleteinket. Ha a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítása, illetve, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válik a mindennapjainkban, akkor elindulhatunk a változás útján”– fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

„Zölden Jobb! mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen!”tette hozzá.

Sztárok segítenek a figyelem felhívásban

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken, május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet, figyelem felhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és fő támogatóként Puskás Peti is csatlakoznak, hogy megmutassák: kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett.

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebers-szel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet. Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!” – mondta Puskás Peti.

Petruska András is egyet ért abban, hogy szemléletváltással, sokat tehetünk környezetünk védelmében. „Mi, emberek képesek vagyunk évszázadok során rögzült rendszereket megváltoztatni, csak azért, mert tisztelettel fordulunk valakihez. Miért ne fordulhatnánk ugyanilyen tisztelettel az élőhelyünket, az életünket biztosító környezethez? Ültessük be a környezetünk tiszteletét a gondolatainkba, és fordítsuk tettekre! Hiszem, hogy így elérhetjük nem is olyan sokára azt, hogy az élőhelyünk védelme ne figyelemfelhívó akciókat jelentsen, hanem magától értetődő értéket!”

Bárki csatlakozhat

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtag-gel ellátva a közösségi média felületein. Várják nem csak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi, vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is.

(Az IKSZ fotóján Till Attila)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS