Parksétával is várják a látogatókat a Kastélyok Nyitott Hétvégéjén

2019. 04. 17., 09:00

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége idén is meghirdette a Kastélyok Nyitott Hétvégéjét. Az érdeklődőket április 26-28. között várják a történelmi falak közé.

Magyarország tájain utazva szinte lehetetlen, hogy ne haladjunk el kastély mellett. A kastélynak nevezett történelmi épületeket egyébként inkább kúriának hívhatjuk, hiszen a domborzati viszonyok miatt, a dimbes-dombos vidékeink inkább a kisebb birtokok kialakulását tették lehetővé.

A török hódoltság után az elnéptelenedett területekre elsősorban német és felvidéki nemesi családok érkeztek, akik magyar földön kezdtek bele birtokaik kiépítésébe. Szebbnél-szebb kastélyépületeink többsége a II. világháború után pusztulásnak indult, és csak nagyon kevésnek adatott meg, hogy visszanyerje eredeti pompáját.

A kastélyok rajongói és Magyarország történelmének tisztelői keresik és várják azokat a lehetőségeket, amikor egy-egy, amúgy nem látogatható, Csipkerózsika álmából felébredt kastély megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Erre az igényre válaszolva a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége idén is meghirdette a Kastélyok Nyitott Hétvégéjét. A szövetséghez olyan kastélyok tartoznak, amelyek zömében szállodaként vagy rendezvény-helyszínként üzemelnek. Működésükből adódóan ritkán fogadhatnak tárlatvezetésre vágyó utazókat, de a tagok között szerepel két múzeum is, folyamatos nyitva tartással.

A Nyitott Hétvége keretében április 26-28. között, megadott időpontokban ellátogathatnak és ingyenes idegenvezetésen vagy parksétán vehetnek részt a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállodában, a medinai Apponyi Kiskastélyban, az alsópetényi Prónay-kastélyban, a téglási Degenfeld-Schomburg kastélyban és a mándoki Forgách Kastélyban.

Fontos viszont az előzetes tájékozódás, mert a túrák különböző időpontokban indulnak, van olyan kastély, amelyik előzetes bejelentkezéshez köti a részvételt (információ: http://nyitotthetvege.kastelyszallodak.hu/).

Az évente megrendezett programra a kastélyok sok szeretettel várják az érdeklődőket, a kastélyélmény mellett finomságokkal és különleges programokkal szeretnék felejthetetlenné tenni az időutazást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS