Jövőre lesz az Üveg éve, bejelentették a magyarországi programokat

2021. 11. 04., 21:00

Az ENSZ döntésének értelmében 2022 az Üveg Nemzetközi Éve, ami az emberiség legfontosabb, leginnovatívabb, legsokoldalúbb találmányának, az üveg alapanyagának kontinenseken átívelő globális ünnepe lesz. A tervek szerint a magyarországi programokért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért tagjai az oktatási anyagok fejlesztése mellett workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak majd meg országszerte. A Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadásában pedig áttekintést kaphatunk a Magyar Üvegmüvészetről a kezdetektől egészen napjainkig.

Az ENSZ 75. közgyűlésén, 2021. május 18-án fogadták el a Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) előterjesztését, amelynek értelmében 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánították. Az üveg 3500 éve kíséri végig az emberiséget a fejlődés útján és mára mindennapjaink meghatározó anyaga, valamint a fenntartható fejlődés, azaz a jövőnk záloga.

Az üveg innovációs lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, ezért a technológia és tudomány fejlődésének esszenciális alapanyaga, mely egyúttal újrahasznosítható, környezetbarát, és ezáltal támogatja a 2030-as klímavédelmi direktívák elérését.

Dr. Darabos Anita, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke elmondta, a magyar kormány társszervezésében megszületett ENSZ-határozat tudományos kutatók, oktatók, alkotók és egyetemi diákok ezreit fogja globálisan támogatni az üveg területén végzett úttörő munkájukban, valamint az ismeretterjesztésben és a nemzetközi szakmai kapcsolatok építésében.

„Az üveg anyagának tudományos kutatása és fejlesztése nagy múltra tekint vissza Magyarországon: számos világraszóló szabadalomra, innovációra lehetünk büszkék, melyeket meg kell ismertetnünk a szélesebb hazai és nemzetközi közönséggel. Bízunk benne, hogy a széleskörű ismeretterjesztés hatására minél több pályaválasztó fiatal fog az üveg csodálatos világa, az üveg tudománya és művészete felé fordulni” – fogalmazott.

Programsorozat általános iskolásoknak isAz Üveg Nemzetközi Éve magyarországi programjaival megbízott Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegműveszetért széleskörű együttműködésre törekszik az oktatás, a tudományos kutatás, a kulturális és technológiai szektor szereplőivel országosan.

A programsorozatra általános- és középiskolai kiegészítő oktatási anyagokat fejlesztettek szakmai partnerekkel, hogy a gyermekeket és a pályaválasztás előtt álló fiatalokat közelebb hozzák az üveg anyagához. Tervezés alatt áll egy mobil üveghuta összeállítása, melyet az ország bármely pontjára el tudnak majd vinni.

„Aki egyszer látta az üveg izzását és megmunkálását, az sosem felejti el. Hiszünk benne, hogy csak érdekfeszítő ismeretterjesztési és szemléltető programok tudják a fiatalok üvegszakma iránti érdeklődését felkelteni. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy meg tudjuk őrizni az évszázados kézműves magyar üvegművészeti és üvegipari hagyományok tudását, mely a jövőbe tekintő innovációs lehetőségek alapja is” mondta dr. Darabos Anita.

A Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke közölte, 2022-ben rendezik meg a Műcsarnokban az öt hónapig tartó II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalont, aminek nemzetközi témája szintén az Üveg Nemzetközi Éve lesz.

Emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel üvegművészeti workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak meg, a szintén jövőre nyitó Magyar Zene Házával közösen pedig zeneszerzői pályázatot írnak ki, és a pályanyertes zeneművekhez vizuális tartalmakat készítenek.

Egyeztetés alatt áll továbbá egy köztéri üvegszobrászati és installációs pályázat, valamint egy üveg gyalogoshíd tervezési és kivitelezési pályázatának kiírása is.

Könyv a drágakövek utánzására is alkalmas anyagrólAz Üveg Nemzetközi Évét megelőzően jelent meg az Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadása is, melynek legfőbb célja, hogy ennek a csodálatos anyagnak újabb és újabb oldalát mutassák meg.

A nyílt nappal egybekötött bemutatón kerekasztal-beszélgetést szerveztek az alkotókkal, diákokkal, érdeklődőkkel és művészettörténészekkel, ahol a gyakorlatban is megmutatták az üvegolvasztás fortélyait.

„Nem csupán ablaküvegnek, pohárnak vagy palacknak való az anyag. Annyi mindent lehet az üvegből gyártani, hogy azt a laikusok nem is gondolnák. Ez az anyag egy különleges, hidegen és melegen is megmunkálható, transzparens, csillogó csoda, a drágakövek utánzására is alkalmas szépség. Könyvünkben éppen ennek a csodának szeretnénk nagyobb visszhangot adni és közelebb hozni az embereket a technológiához” magyarázta dr. Darabos Anita.

Hozzátette: több korosztály képviseli magát a szakmában, több alkotói irány is létezik, mégis mindnyájukban közös, hogy rajonganak ezért a különleges anyagért.

A jubileumi kiadásban történelmi áttekintést adnak az üvegről a kezdetektől egészen napjainkig, valamint szó esik a MÜT születéséről, és az alapító tagokról, köztük Jegenyés Jánosról, Gaál Endréről, Buczkó Györgyről, Kertészfi Ágnesről és Bodnár Inkéről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.