Jövőre lesz az Üveg éve, bejelentették a magyarországi programokat

2021. 11. 04., 21:00

Az ENSZ döntésének értelmében 2022 az Üveg Nemzetközi Éve, ami az emberiség legfontosabb, leginnovatívabb, legsokoldalúbb találmányának, az üveg alapanyagának kontinenseken átívelő globális ünnepe lesz. A tervek szerint a magyarországi programokért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért tagjai az oktatási anyagok fejlesztése mellett workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak majd meg országszerte. A Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadásában pedig áttekintést kaphatunk a Magyar Üvegmüvészetről a kezdetektől egészen napjainkig.

Az ENSZ 75. közgyűlésén, 2021. május 18-án fogadták el a Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) előterjesztését, amelynek értelmében 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánították. Az üveg 3500 éve kíséri végig az emberiséget a fejlődés útján és mára mindennapjaink meghatározó anyaga, valamint a fenntartható fejlődés, azaz a jövőnk záloga.

Az üveg innovációs lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, ezért a technológia és tudomány fejlődésének esszenciális alapanyaga, mely egyúttal újrahasznosítható, környezetbarát, és ezáltal támogatja a 2030-as klímavédelmi direktívák elérését.

Dr. Darabos Anita, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke elmondta, a magyar kormány társszervezésében megszületett ENSZ-határozat tudományos kutatók, oktatók, alkotók és egyetemi diákok ezreit fogja globálisan támogatni az üveg területén végzett úttörő munkájukban, valamint az ismeretterjesztésben és a nemzetközi szakmai kapcsolatok építésében.

„Az üveg anyagának tudományos kutatása és fejlesztése nagy múltra tekint vissza Magyarországon: számos világraszóló szabadalomra, innovációra lehetünk büszkék, melyeket meg kell ismertetnünk a szélesebb hazai és nemzetközi közönséggel. Bízunk benne, hogy a széleskörű ismeretterjesztés hatására minél több pályaválasztó fiatal fog az üveg csodálatos világa, az üveg tudománya és művészete felé fordulni” – fogalmazott.

Programsorozat általános iskolásoknak isAz Üveg Nemzetközi Éve magyarországi programjaival megbízott Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegműveszetért széleskörű együttműködésre törekszik az oktatás, a tudományos kutatás, a kulturális és technológiai szektor szereplőivel országosan.

A programsorozatra általános- és középiskolai kiegészítő oktatási anyagokat fejlesztettek szakmai partnerekkel, hogy a gyermekeket és a pályaválasztás előtt álló fiatalokat közelebb hozzák az üveg anyagához. Tervezés alatt áll egy mobil üveghuta összeállítása, melyet az ország bármely pontjára el tudnak majd vinni.

„Aki egyszer látta az üveg izzását és megmunkálását, az sosem felejti el. Hiszünk benne, hogy csak érdekfeszítő ismeretterjesztési és szemléltető programok tudják a fiatalok üvegszakma iránti érdeklődését felkelteni. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy meg tudjuk őrizni az évszázados kézműves magyar üvegművészeti és üvegipari hagyományok tudását, mely a jövőbe tekintő innovációs lehetőségek alapja is” mondta dr. Darabos Anita.

A Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke közölte, 2022-ben rendezik meg a Műcsarnokban az öt hónapig tartó II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalont, aminek nemzetközi témája szintén az Üveg Nemzetközi Éve lesz.

Emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel üvegművészeti workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak meg, a szintén jövőre nyitó Magyar Zene Házával közösen pedig zeneszerzői pályázatot írnak ki, és a pályanyertes zeneművekhez vizuális tartalmakat készítenek.

Egyeztetés alatt áll továbbá egy köztéri üvegszobrászati és installációs pályázat, valamint egy üveg gyalogoshíd tervezési és kivitelezési pályázatának kiírása is.

Könyv a drágakövek utánzására is alkalmas anyagrólAz Üveg Nemzetközi Évét megelőzően jelent meg az Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadása is, melynek legfőbb célja, hogy ennek a csodálatos anyagnak újabb és újabb oldalát mutassák meg.

A nyílt nappal egybekötött bemutatón kerekasztal-beszélgetést szerveztek az alkotókkal, diákokkal, érdeklődőkkel és művészettörténészekkel, ahol a gyakorlatban is megmutatták az üvegolvasztás fortélyait.

„Nem csupán ablaküvegnek, pohárnak vagy palacknak való az anyag. Annyi mindent lehet az üvegből gyártani, hogy azt a laikusok nem is gondolnák. Ez az anyag egy különleges, hidegen és melegen is megmunkálható, transzparens, csillogó csoda, a drágakövek utánzására is alkalmas szépség. Könyvünkben éppen ennek a csodának szeretnénk nagyobb visszhangot adni és közelebb hozni az embereket a technológiához” magyarázta dr. Darabos Anita.

Hozzátette: több korosztály képviseli magát a szakmában, több alkotói irány is létezik, mégis mindnyájukban közös, hogy rajonganak ezért a különleges anyagért.

A jubileumi kiadásban történelmi áttekintést adnak az üvegről a kezdetektől egészen napjainkig, valamint szó esik a MÜT születéséről, és az alapító tagokról, köztük Jegenyés Jánosról, Gaál Endréről, Buczkó Györgyről, Kertészfi Ágnesről és Bodnár Inkéről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.
2022-09-30 15:22:20
Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családiház, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt.
2022-09-30 14:22:05
Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.