Jövőre lesz az Üveg éve, bejelentették a magyarországi programokat

2021. 11. 04., 21:00

Az ENSZ döntésének értelmében 2022 az Üveg Nemzetközi Éve, ami az emberiség legfontosabb, leginnovatívabb, legsokoldalúbb találmányának, az üveg alapanyagának kontinenseken átívelő globális ünnepe lesz. A tervek szerint a magyarországi programokért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért tagjai az oktatási anyagok fejlesztése mellett workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak majd meg országszerte. A Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadásában pedig áttekintést kaphatunk a Magyar Üvegmüvészetről a kezdetektől egészen napjainkig.

Az ENSZ 75. közgyűlésén, 2021. május 18-án fogadták el a Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) előterjesztését, amelynek értelmében 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánították. Az üveg 3500 éve kíséri végig az emberiséget a fejlődés útján és mára mindennapjaink meghatározó anyaga, valamint a fenntartható fejlődés, azaz a jövőnk záloga.

Az üveg innovációs lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, ezért a technológia és tudomány fejlődésének esszenciális alapanyaga, mely egyúttal újrahasznosítható, környezetbarát, és ezáltal támogatja a 2030-as klímavédelmi direktívák elérését.

Dr. Darabos Anita, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke elmondta, a magyar kormány társszervezésében megszületett ENSZ-határozat tudományos kutatók, oktatók, alkotók és egyetemi diákok ezreit fogja globálisan támogatni az üveg területén végzett úttörő munkájukban, valamint az ismeretterjesztésben és a nemzetközi szakmai kapcsolatok építésében.

„Az üveg anyagának tudományos kutatása és fejlesztése nagy múltra tekint vissza Magyarországon: számos világraszóló szabadalomra, innovációra lehetünk büszkék, melyeket meg kell ismertetnünk a szélesebb hazai és nemzetközi közönséggel. Bízunk benne, hogy a széleskörű ismeretterjesztés hatására minél több pályaválasztó fiatal fog az üveg csodálatos világa, az üveg tudománya és művészete felé fordulni” – fogalmazott.

Programsorozat általános iskolásoknak isAz Üveg Nemzetközi Éve magyarországi programjaival megbízott Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegműveszetért széleskörű együttműködésre törekszik az oktatás, a tudományos kutatás, a kulturális és technológiai szektor szereplőivel országosan.

A programsorozatra általános- és középiskolai kiegészítő oktatási anyagokat fejlesztettek szakmai partnerekkel, hogy a gyermekeket és a pályaválasztás előtt álló fiatalokat közelebb hozzák az üveg anyagához. Tervezés alatt áll egy mobil üveghuta összeállítása, melyet az ország bármely pontjára el tudnak majd vinni.

„Aki egyszer látta az üveg izzását és megmunkálását, az sosem felejti el. Hiszünk benne, hogy csak érdekfeszítő ismeretterjesztési és szemléltető programok tudják a fiatalok üvegszakma iránti érdeklődését felkelteni. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy meg tudjuk őrizni az évszázados kézműves magyar üvegművészeti és üvegipari hagyományok tudását, mely a jövőbe tekintő innovációs lehetőségek alapja is” mondta dr. Darabos Anita.

A Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke közölte, 2022-ben rendezik meg a Műcsarnokban az öt hónapig tartó II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalont, aminek nemzetközi témája szintén az Üveg Nemzetközi Éve lesz.

Emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel üvegművészeti workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak meg, a szintén jövőre nyitó Magyar Zene Házával közösen pedig zeneszerzői pályázatot írnak ki, és a pályanyertes zeneművekhez vizuális tartalmakat készítenek.

Egyeztetés alatt áll továbbá egy köztéri üvegszobrászati és installációs pályázat, valamint egy üveg gyalogoshíd tervezési és kivitelezési pályázatának kiírása is.

Könyv a drágakövek utánzására is alkalmas anyagrólAz Üveg Nemzetközi Évét megelőzően jelent meg az Magyar Üvegművészeti Társaság könyvének jubileumi, 25. kiadása is, melynek legfőbb célja, hogy ennek a csodálatos anyagnak újabb és újabb oldalát mutassák meg.

A nyílt nappal egybekötött bemutatón kerekasztal-beszélgetést szerveztek az alkotókkal, diákokkal, érdeklődőkkel és művészettörténészekkel, ahol a gyakorlatban is megmutatták az üvegolvasztás fortélyait.

„Nem csupán ablaküvegnek, pohárnak vagy palacknak való az anyag. Annyi mindent lehet az üvegből gyártani, hogy azt a laikusok nem is gondolnák. Ez az anyag egy különleges, hidegen és melegen is megmunkálható, transzparens, csillogó csoda, a drágakövek utánzására is alkalmas szépség. Könyvünkben éppen ennek a csodának szeretnénk nagyobb visszhangot adni és közelebb hozni az embereket a technológiához” magyarázta dr. Darabos Anita.

Hozzátette: több korosztály képviseli magát a szakmában, több alkotói irány is létezik, mégis mindnyájukban közös, hogy rajonganak ezért a különleges anyagért.

A jubileumi kiadásban történelmi áttekintést adnak az üvegről a kezdetektől egészen napjainkig, valamint szó esik a MÜT születéséről, és az alapító tagokról, köztük Jegenyés Jánosról, Gaál Endréről, Buczkó Györgyről, Kertészfi Ágnesről és Bodnár Inkéről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS