Húspótlók és a tejimitátumok helyett újra a hagyományos élelmiszereket választják a fogyasztók

2020. 04. 22., 18:15

A hazai állattenyésztés helyzetéről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke beszélgetett.

A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

A beszélgetés során elhangzott:

  • A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a tenyésztés szuverenitása kulcsfontosságú, a hazai tenyésztésre kell alapozni az ágazatot.
  • A járványhelyzet kikényszerítette az összefogást, ezt a jövőben is meg kell őrizni.
  • Háttérbe szorultak a „divatos” termékek (húspótlók, tejimitátumok), a fogyasztók „visszatértek” a hagyományos élelmiszerekhez.
  • Szintén a járvány hatásának tudható be, hogy valamennyi érintett országban a hazai termékek vásárlására ösztönzik a fogyasztókat. Látva a külföldi példákat, a vásárlói tudatosság fejlesztésére Magyarországon is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez komoly segítséget adhat egy új védjegyrendszer.
  • A tavaly megszületett állattenyésztési törvény és a kapcsolódó jogszabályok sok esetben új helyzetet, de egyben új lehetőségeket is teremtenek.
  • A gyors intézkedéseknek köszönhetően a húsvéti bárányok nagy részét sikerült exportálni, de az árak csökkentek. A hazai juhtermék-fogyasztás minimális, azonban jó marketinggel ez számottevően növelhető lenne, ahogy az a hal esetében is történt.
  • Hazánk naponta 1 millió liter tejet exportál, ennek korábban mintegy felét Olaszországba. A dél-európai országba megindultak a szállítások, de a balkáni országokban és Romániában is sikerült piacokat találni. A spottej ára az ilyenkor megszokottnál jobban csökkent, a járvány hatásainak jobban kitettek azok, akik nem részei valamely integrációnak. A hazai feldolgozók fogadják a tejet, maradéktalanul eleget tesznek minden szerződésnek, és nem csökkentették az árakat. Az üzemek átálltak a tartósabb termékek gyártására.
  • A takarmány-alapanyagok és -kiegészítők ellátása biztosított. Ugyanakkor elengedhetetlen új hazai gyártókapacitások kiépítése.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 14:20:31
Példaértékű gazdasági ökoszisztémát jelent Zalaegerszegen a felsőoktatás, az ipar, a vállalkozók és az önkormányzat együttműködése, amelynek révén a város régiós jelentőségre tehet szert a járműipari kutatás-fejlesztés terén – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által Zala vármegyében a közelmúltban megrendezett elnökségi ülésén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS