Hogyan élj egészséges életet úgy, hogy a fenntarthatóságról sem feledkezel meg?

Hogyan élj egészséges életet úgy, hogy a fenntarthatóságról sem feledkezel meg?
2021. 11. 22., 21:25

Egy tökéletes világban minden, ami egészséges, egyben fenntartható is – a valóságban ez azonban távolról sincs így. De vajon hogyan élhetünk egészséges életet úgy, hogy a fenntarthatóságról sem feledkezünk meg? Mit tehetünk, ennek érdekében Magyarországon ról? Többek között erről is szó lesz a Planet Budapest 2021-en, a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényén.

Mindenki ismeri a mondást, miszerint a Földet nem az őseinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptunk kölcsön. Jane Goodall etológus új könyvében ennél jóval keményebben fogalmaz. Gyermekeink, unokáink jövőjét szerinte elloptuk – hiszen azt, amit kölcsönveszünk, egy ponton vissza is adjuk, a kihalt fajokról vagy a kiirtott esőerdőkről ez azonban aligha állítható.

Függetlenül attól, hogy kölcsönvételnek nevezzük vagy keményebben fogalmazunk, egy biztos: az emberek többsége a sajátjánál jobb életet remél a gyermekének. Azt szeretnénk, ha az utódainknak egészséges, biztonságos és lehetőségekkel teli életük lenne. Ehhez pedig nem elég, ha csak „visszaadjuk” a bolygót. Jobbá is kell tennünk.

Hogy ez pontosan mit jelent, országonként eltérhet, hiszen míg a fejlett világban mára egyértelművé vált, hogy a „több” nem mindig egyenlő a boldogabbal, addig számos olyan ország van, ahol a tiszta ivóvíz sem elérhető sokak számára. Lássuk, mit tehetünk itt, innen, Magyarországon!

Tényleg szuperek a szuperételek?

Egy ideális világban minden, ami egészséges, az egyben fenntartható is, ez azonban a valóságban távolról sincs így. A quinoa például gazdag ásványi anyagokban és fehérjeforrásnak sem utolsó, a 2010-es évekre viszont annyira trendi lett a fejlett országokban, hogy a peruiak és bolíviaiak már nem győzték kifizetni az árát – pedig előtte több száz éven keresztül fogyasztották. Szintén egy távoli országban élő ember gondjai szaporodhatnak, ha sok kesudiót fogyasztunk. A kesu héja anacardic savat tartalmaz, ami mérgező, allergiát, bőrkiütést és légzési nehézséget okoz. Ahhoz, hogy a kesudió hozzánk bezacskózva jusson el, valakinek meg kell tisztítania; azok az indiai, vietnámi munkások, akik ezt a feladatot elvégzik, kockáztatják egészségüket, és gyakran egyébként is embertelen körülmények között dolgoznak.

Ha egy-egy élelmiszer a világ sok táján egyszerre válik felkapottá, az akár drámai következményekkel is járhat: gondoljunk csak az erdőirtásokra, a kimerülő termőföldekre, és persze arra az elképesztő mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásra, amíg egy termék eljut például Dél-Amerikából Európába. Nem csak az lehet szuperétel, ami több ezer kilométerről érkezik: a hazai törökmogyoró is ugyanolyan finom, mint a kesu, és a lenmag sem kevésbé egészséges, mint a chiamag.

Az egészséghez nélkülözhetetlen közeg: tiszta víz és levegő

A természet és az egészség más módon is kéz a kézben járnak. Mindannyian tudjuk például, mennyire jót tesz a közérzetünknek és a (mentális) egészségünknek a természetben töltött idő – ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan állapotban tartsuk meg erdőinket, vizeinket és hegyeinket, hogy még évszázadok múlva is megcsodálhassuk őket.

Hasonló elvek miatt fontos az is, hogy ne csak a nemzeti parkjainkat tartsuk tisztán, hanem a városainkat is. A légszennyezettség az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a legnagyobb környezeti egészségügyi kockázat, szerte a világon évente hétmillió korai halálesetet okoz. Többek között emiatt is életbevágó, hogy alapjaiban változtassunk azon, ahogy a városainkat használjuk.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan kapcsolódik össze az egészségünk és a jóllétünk a fenntartható jövővel, látogass el a Planet Budapest 2021-re, a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére. Találkozzunk 2021. november 30. és december 5. között a Hungexpón!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS