Európa-nap és „20 év – 20 km” EU-s futás: jubileumi rendezvény május 12-én

2024. 04. 15., 12:10

Izgalmas programokkal és hasznos információkkal várják a szervezők az érdeklődőket május 12-én az immár hagyományos Európa-napon és EU-s futáson. A rendezvényen Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját és az Európa-napot is ünnepeljük.

A rendezvényen fellép a Carson Coma Akusztik Trió, Szabó Balázs Bandája és a Lázár-tesók. A kisebbeket Bognár Szilvia, a Hahó együttes, az ISZKIRI Gyerekzenekar és a Majorka Színház bábelőadása várja majd a Szabadság téren felállított színpadokon. Az EU-intézmények és civil szervezetek munkatársai gondoskodnak arról is, hogy a látogatók – hol játékos, hol elgondolkodtató formában – az Európai Unióról, a tagság adta lehetőségekről, illetve a júniusi európai választásokról is tájékozódhassanak.

A hagyományos EU-s futás résztvevői minden évben annyi kilométert tesznek meg, ahány éve Magyarország az európai közösség tagja, az idei, jubileumi versenyen így 20 kilométeres táv vár a versenyzőkre. A táv akár egyéniben, akár két- vagy háromfős váltóban is teljesíthető. A 10 órakor a Szabadság térről elrajtoló verseny útvonala 20 sikeres uniós fejlesztést mutat be a 19 vármegyéből és Budapestről.

Az elmúlt 20 évben több tízezer sikeres projekt valósult meg szerte az országban az EU támogatásával, amelyek mind hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez és az életminőségünk javulásához, támogatják tehetségeink kibontakozását, segítséget nyújtanak a rászorulóknak, erősítik helyi közösségeinket, védik természeti és kulturális értékeinket, miközben felkészítenek minket a jövőbeli kihívásokra is, és közelebb hoznak minket egymáshoz és a többi európai polgárhoz – emlékeztetnek a szervezők.

Az Európa-napi fesztivált és futóversenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája rendezi, együttműködésben a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal és Budapest Főváros Önkormányzatával. A programok ingyenesek. A rendezvényről további információk az eu.hu weboldalon és az Európa-napi fesztivál Facebook-eseményében találhatók.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS