„Az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete”

2023. 09. 26., 21:26

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért, Felsőoktatásért, Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Államtitkársága konferenciát szervez 2023. október 4-én.

A rendezvény fő célja, hogy az egyéni tanulási számla lehetőségeinek bemutatása mellett, a mikrotanúsítványok hazai rendszerének bevezetése kiterjedjen a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés területére egyaránt, ezáltal egy egységes és átlátható hazai mikrotanúsítvány- rendszert kiépítve.

  • Időpont: 2023. október 4. 9:30–12:00
  • Helyszín: 1054 Budapest, Báthory utca 10. fszt. Nagyterem

„Az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete” konferencia egy hosszabb szakmai fejlesztési munka jelentős mérföldköve, amely a felsőoktatásért, a szakképzésért és a felnőttképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) álláspontját, szakmai elképzeléseit hivatott bemutatni a hazai, Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) kialakításával, valamint az új, a felnőttképzési motivációs eszközként kialakítandó „Egyéni Tanulási Számla” (ETSZ) rendszer bevezetésével kapcsolatban.

A magyar kormány azon kevés európai tagállamok közé tartozik, amely élve a 2022. júniusában elfogadott tanácsi ajánlások adta szakmai fejlesztési lehetőségekkel, aktívan vizsgálja mind a mikrotanúsítványok rendszerszerű bevezetési lehetőségeit, mind az egyéni tanulási számla, mint új képzési motivációs és finanszírozási eszköz- rendszerbe állítási lehetőségeit. E munkába- a minisztériumi szakterületek közül kiemelten vesz részt a felsőoktatási és felnőttképzési szakterület, feltárva az együttműködési lehetőségeket, szinergiákat, és egyéb, a munkavállalókat és így a gazdálkodó szférát támogató új, rugalmas képzési megoldásokat.

Tervezett napirend és előadók:

9:00 – 9:30 Regisztráció

9:30 – 9:35 Dr. Varga-Bajusz Veronika, KIM Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: Köszöntő

9:35 – 9:40 Dr. Varga-Bajusz Veronika, KIM Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: „Stratégia célok, irányok, elképzelések: Mire használhatók a mikrotanúsítványok?”

9:40 – 9:55 Paul Jeffrey, KIM HUN-ILA projektjének szakértője: „Egyéni Tanulási Számla: Nemzetközi trendek és jó gyakorlatok/Individual Learning 2 Accounts: International trends and best practices” (online, angol nyelvű előadás)

9:55 – 10:10 Farkas Éva, KIM HUN-ILA projektjének szakértője: „Jót, s jól” – Hogyan segítheti az Egyéni Tanulási Számla stratégiai szinten a hazai felnőttképzés stratégiai céljait?

10:10 – 10:25 Varga Martina, KIM felnőttképzési főosztályvezető: „Pályázati támogatások, pályázati lehetőségek bemutatása az élethosszig tartó tanulás elősegítése, valamint a mikrotanúsítvány rendszer hazai kialakítása érdekében”

10:25 – 10:40 Báló András, KIM felsőoktatási képzési főosztályvezető: „Az európai tagállamok eredményei, jó gyakorlatai a mikrotanúsítvány rendszer bevezetése érdekében”

10:40 – 10:55 dr. Zimányi Krisztina, Gábor Dénes Egyetem rektor: „Felsőoktatási mikrotanúsítványt nyújtó képzések jó gyakorlata”

10:55 – 11:10 Vörös-Gubicza Zsanett MKIK oktatási és képzési igazgató: „Milyen szerepet tudnak betölteni a mikrotanúsítványok a vállalatok képzési rendszerében”

11:10 – 11:20 Cservék Judit, KIM politikai tanácsadó: „Szabályozási környezet, illeszkedések, kapcsolatok és további feladatok”

11:20 – 11:30 Kérdések, válaszok, reflexiók (10–15 perc)

11:30 – 11:35 Zárszó

11:35 – Büféebéd

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát szíveskedjen az alábbi e-mail címen legkésőbb 2023.október 1-jéig jelezni: eys2023@kim.gov.hu

Megtisztelő részvételére számít a
Kulturális és Innovációs Minisztérium

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS