„Az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete”

2023. 09. 26., 21:26

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért, Felsőoktatásért, Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Államtitkársága konferenciát szervez 2023. október 4-én.

A rendezvény fő célja, hogy az egyéni tanulási számla lehetőségeinek bemutatása mellett, a mikrotanúsítványok hazai rendszerének bevezetése kiterjedjen a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés területére egyaránt, ezáltal egy egységes és átlátható hazai mikrotanúsítvány- rendszert kiépítve.

  • Időpont: 2023. október 4. 9:30–12:00
  • Helyszín: 1054 Budapest, Báthory utca 10. fszt. Nagyterem

„Az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete” konferencia egy hosszabb szakmai fejlesztési munka jelentős mérföldköve, amely a felsőoktatásért, a szakképzésért és a felnőttképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) álláspontját, szakmai elképzeléseit hivatott bemutatni a hazai, Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) kialakításával, valamint az új, a felnőttképzési motivációs eszközként kialakítandó „Egyéni Tanulási Számla” (ETSZ) rendszer bevezetésével kapcsolatban.

A magyar kormány azon kevés európai tagállamok közé tartozik, amely élve a 2022. júniusában elfogadott tanácsi ajánlások adta szakmai fejlesztési lehetőségekkel, aktívan vizsgálja mind a mikrotanúsítványok rendszerszerű bevezetési lehetőségeit, mind az egyéni tanulási számla, mint új képzési motivációs és finanszírozási eszköz- rendszerbe állítási lehetőségeit. E munkába- a minisztériumi szakterületek közül kiemelten vesz részt a felsőoktatási és felnőttképzési szakterület, feltárva az együttműködési lehetőségeket, szinergiákat, és egyéb, a munkavállalókat és így a gazdálkodó szférát támogató új, rugalmas képzési megoldásokat.

Tervezett napirend és előadók:

9:00 – 9:30 Regisztráció

9:30 – 9:35 Dr. Varga-Bajusz Veronika, KIM Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: Köszöntő

9:35 – 9:40 Dr. Varga-Bajusz Veronika, KIM Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: „Stratégia célok, irányok, elképzelések: Mire használhatók a mikrotanúsítványok?”

9:40 – 9:55 Paul Jeffrey, KIM HUN-ILA projektjének szakértője: „Egyéni Tanulási Számla: Nemzetközi trendek és jó gyakorlatok/Individual Learning 2 Accounts: International trends and best practices” (online, angol nyelvű előadás)

9:55 – 10:10 Farkas Éva, KIM HUN-ILA projektjének szakértője: „Jót, s jól” – Hogyan segítheti az Egyéni Tanulási Számla stratégiai szinten a hazai felnőttképzés stratégiai céljait?

10:10 – 10:25 Varga Martina, KIM felnőttképzési főosztályvezető: „Pályázati támogatások, pályázati lehetőségek bemutatása az élethosszig tartó tanulás elősegítése, valamint a mikrotanúsítvány rendszer hazai kialakítása érdekében”

10:25 – 10:40 Báló András, KIM felsőoktatási képzési főosztályvezető: „Az európai tagállamok eredményei, jó gyakorlatai a mikrotanúsítvány rendszer bevezetése érdekében”

10:40 – 10:55 dr. Zimányi Krisztina, Gábor Dénes Egyetem rektor: „Felsőoktatási mikrotanúsítványt nyújtó képzések jó gyakorlata”

10:55 – 11:10 Vörös-Gubicza Zsanett MKIK oktatási és képzési igazgató: „Milyen szerepet tudnak betölteni a mikrotanúsítványok a vállalatok képzési rendszerében”

11:10 – 11:20 Cservék Judit, KIM politikai tanácsadó: „Szabályozási környezet, illeszkedések, kapcsolatok és további feladatok”

11:20 – 11:30 Kérdések, válaszok, reflexiók (10–15 perc)

11:30 – 11:35 Zárszó

11:35 – Büféebéd

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát szíveskedjen az alábbi e-mail címen legkésőbb 2023.október 1-jéig jelezni: eys2023@kim.gov.hu

Megtisztelő részvételére számít a
Kulturális és Innovációs Minisztérium

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS