„A korrupció rombolja az államba vetett bizalmat”

2019. 03. 04., 19:10

A korrupció azért is rendkívül ártalmas, mert rombolja az államba vetett bizalmat – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a hatodik nemzetközi integritás szeminárium hétfői nyitókonferenciáján.

A szervezeti integritás jól ellenőrizhető területté vált Magyarországon – hangsúlyozta a közlemény szerint Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. Előadásában rámutatott: a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító szervezeti integritás elterjesztése egy folyamat, amelyben a számvevőszékeknek kezdeményező és aktív szerepet kell vállalniuk. Az Állami Számvevőszék ennek jegyében már nemcsak évente felméri, hanem az egyes szervezeteknél ellenőrzi is a korrupciós veszélyek elleni védettséget.

Az ÁSZ hatodszor rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát, az ötnapos eseményen 16 ország 31 számvevőszéki szakértője vesz részt.

A szervezet közleményében felidézte: 2013-ban az Országgyűlés határozatban támogatta, hogy az ÁSZ vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek jegyében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat. Az elmúlt hat évben 65 ország több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait.

Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett, hétfőn kezdődött budapesti szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése, valamint a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

A program középpontjában a beszerzéseknek, a közszféra szerződéskötési gyakorlatának és a külső szakértők alkalmazásának integritása áll. A szeminárium ezzel összhangban bemutatja az integritás felmérés 2018. évi megújítását és a legfrissebb felmérések eredményeit, valamint az ÁSZ integritási ellenőrzési módszertanát.

A rendezvényen Domokos László átadta a 2019-as Solidus-díjakat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez és társadalmi megbecsüléséhez.

Az idei kitüntetettek Warvasovszky Tihamér és Einar Gorrissen, a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) norvég vezérigazgatója. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS