A jobb élet reményében – Konferencia az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének szervezésében

2023. 03. 01., 19:49

A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – Az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében címmel nemzetközi konferenciát rendeznek március 23-án Budapesten.

P r o g r a m:

09:00–09:45

Regisztráció.

9:45–10:05

A konferencia megnyitása: Kajtár Gábor tudományos dékánhelyettes, ELTE ÁJK Köszöntő a Támogató nevében – Beate Martin, igazgató, Friedrich Ebert Stiftung Budapest.

10:05–10:35

Hungler Sára adjunktus, ELTE ÁJK, kutató,Társadalomtudományi Kutatóközpont: Szülők és gondozók – a 2019/1158 irányelv legfőbb célkitűzései és jogközelítési normái a munka és a magánélet összhangjáért.

10:35–12:05

Vallasek Magdolna egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jogtudományi Intézet, Andrea Sitzia egyetemi docens, Padovai Egyetem, Államtudományi, Jogi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék, Rácz Réka adjunktus, ELTE ÁJK: A román, az olasz és a magyar jogharmonizáció – Az irányelv jelentősége három tagállam jogi szabályozásának tükrében.

12:05–12:50

Ebédszünet.

12:55–13:25

Petrovics Zoltán adjunktus, ELTE ÁJK: Az átlátható és kiszámítható munkakörülményekről – a 2019/1152 irányelv legfőbb célkitűzései és jogközelítési normái.

13:25–15:05

Vallasek Magdolna, Andrea Sitzia, Horváth István tanszékvezető, ELTE ÁJK: A román, az olasz és a magyar jogharmonizáció – Az irányelv jelentősége három tagállam jogi szabályozásának tükrében.

15:05 – 15:15

Kávészünet.

15:15–16:15

Mészáros Melinda elnök, LIGA Szakszervezetek, Bálint Adrienn igazgató, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége: Ahogyan a szociális partnerek látják – Mennyiben segítik a munkáltatók és a munkavállalók érdekeinek összehangolását az EU követelmények és a magyar szabályozás?

16:15

Kérdések-Vélemények.

Időpont, helyszín:

2023. március 23., csütörtök, Benczúr Hotel, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.

A részvétel ingyenes, a regisztráció – figyelemmel a létszám korlátozottságára – kötelező a linkre kattintva. A részvétel jogtanácsosoknak és ügyvédeknek 6 kreditpont.

A konferencia alatt olasz-magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A konferencia támogatói:

◼️FES Budapest

◼️ELTE ÁJK

◼️Magyar Jogász Egylet Munkajogi és Szociális Jogi Szakosztály ◼️Munkajog Folyóirat

◼️Magyar Munkajogi Társaság

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS