Rekordot döntött a második negyedévben a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás

2022. 09. 15., 13:27

2022 második negyedévében sem tört meg az elektronikus pénzforgalom dinamikus fejlődése, és továbbra is megfigyelhető a fogyasztók innovatív szolgáltatások felé tanúsított fokozottabb nyitottsága – tájékoztatott a jegybank.

  • Szembetűnő a mobiltárcás alkalmazásokba regisztrált kártyák számának emelkedése és ezen alkalmazásokkal lebonyolított vásárlások két és félszeres növekedése.
  • A forgalom tekintetében újfent rekordszintű bővülés történt mind a fizetési kártyák, mind az átutalások oldalán, utóbbiak között is elsősorban az azonnali fizetés teljesített kiemelkedően.
  • Az utazási korlátozások szinte teljes feloldásával párhuzamosan erőteljes növekedés jellemezte a határon átnyúló forgalmat is.
  • Fokozottabban terjednek ugyanakkor a pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott visszaélési kísérletek, így egyre fontosabb a fogyasztók ébersége, mindazonáltal a hazai elektronikus pénzforgalom továbbra is kimondottan biztonságosnak tekinthető.

2022 második negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében enyhe bővülés érzékelhető. A pénzforgalmi likviditás 2022 második negyedévben enyhén növekedett, annak szintje változatlanul bőséges. 2022 második negyedévében sem történt számottevő változás a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma és megoszlása tekintetében a megelőző időszakokhoz képest. Míg a forint számlák száma a negyedév végén 9,5 millió, addig a deviza számláké 1,1 millió körül alakult. Az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma ugyanakkor a 2020 első negyedéve óta tartó folyamatos növekedésnek köszönhetően megközelítette a 7 milliót. A mintegy 2 éve tartó lassú, de kitartó bővülés hatására az érintett számlák száma ezen időszak alatt 5 százalékkal, 330 ezer darabot meghaladó mértékben bővült. A hazai kibocsátású fizetési kártyák esetében sem történtek drasztikus változások, ugyanakkor egyre szembetűnőbb a fogyasztók kártyahasználati szokásainak átalakulása. Egyrészt 6,8 millióval rekordot döntött azon kártyák száma, amelyekkel történt vásárlási tranzakció az időszak során. Ez a szám 2 százalékkal, közel 140 ezerrel haladja meg az eddigi csúcsot. Másrészt pedig tovább folytatódott a mobiltárcába regisztrált kártyák számának bővülése. A megelőző időszakhoz képest mintegy 9 százalékkal több ilyen kártya volt azonosítható, aminek köszönhetően a számuk már meghaladta az 1,5 milliót.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózatában történő korábbi dinamikus bővülés, ami elsősorban a koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan jelentkező újranyitásnak, illetve a Kereskedelmi törvény 2021. január 1-jétől hatályos, elektronikus fizetés kötelező elfogadására vonatkozó módosításának köszönhető, időszakos nyugvópontra érkezett. A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma az időszak végén kevéssel 150 ezer, az elfogadóhelyeken üzemelő POS termináloké pedig 230 ezer felett alakult. A kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek számában ugyanakkor továbbra is erős bővülés mutatkozik. Az 5 százalékos növekedés következtében a számuk közel 2 ezerrel haladta meg a megelőző időszak végi adatot, és rohamosan közelít a 40 ezres határhoz. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy az előbbi érték adott esetben felfelé torzított lehet, mivel egyre több olyan online kereskedő van, aki több szereplőtől is igénybe vesz ugyanarra a tevékenységre 2/4 kártyaelfogadói szolgáltatást. Ez pedig így redundánsan jelenhet meg a Magyar Nemzeti Bank felé teljesített adatszolgáltatásokban.

2022 második negyedévében is jelentős növekedés történt a legtöbb fizetési mód forgalmában. Ennek keretén belül a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom rekordszintű bővülést mutatott. Belföldön a megelőző év azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek. A koronavírus-járványhoz kötődő utazási korlátozások szinte teljes feloldásával párhuzamosan a külföldi vásárlások tekintetében is hasonló változások történtek, a tranzakciók száma 24 százalékkal bővült és megközelítette a 33 milliót. A hazai készpénzfelvételek száma ugyanakkor csak 3 százalék alatti mértékben bővült 2022 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, ami azt mutatja, hogy tranzakciós célból a fogyasztók már sokkal inkább az elektronikus fizetési módokat részesítik előnyben.

A kártyás tranzakciók értéke tekintetében is hasonló a helyzet, azzal a kitétellel, hogy a külföldi vásárlások tekintetében még a darabszámnál is nagyobb mértékű, 62 százalékot meghaladó bővülés történt. A hazai kártyás belföldi vásárlások értéke (3 ezer milliárd Ft) pedig már közel harmadával haladja meg a belföldi készpénzfelvételekét (2,3 ezer milliárd Ft).

Mindezek mellett egyre dinamikusabb a fejlődés az innovatív kártyalapú szolgáltatások igénybevétele kapcsán. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma és értéke rendre 150, illetve 161 százalékkal növekedett 2021 második negyedévéhez képest, megközelítve a 63 millió darabot, valamint meghaladva a 391 milliárd forintos értéket.

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók elfogadó-hálózatában a külföldiek kártyahasználata is rendkívüli bővülést mutat. A megelőző év azonos időszakához képest több, mint négyszeresére nőtt a külföldi kártyás hazai vásárlási tranzakciók száma és értéke, összesen mintegy 32 millió ilyen tranzakció történt közel 454 milliárd forintos értékben. Ehhez nagymértékben hozzájárulhattak az orosz-ukrán konfliktus következtében Magyarországra érkező ukrán állampolgárok költései is. Mindazonáltal a koronavírus-járvány lecsengésével párhuzamosan a turisztikai célú határon átnyúló forgalom is számottevően megélénkülhetett.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások esetében is folytatódott a korábbi erőteljesebb forgalombővülés. Darabszámban és értékben is mintegy 13 százalékos növekedés történt 2022 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként az átutalások száma 85 millió, értéke pedig 203 ezer milliárd forint körül alakult. Az átutalások között is újfent kiemelkedően teljesített az azonnali fizetés, itt darabszámban 17, értékben pedig közel 32 százalékos a bővülés 2021 második negyedévéhez képest. A közel 46 millió azonnali fizetési tranzakció 11 ezer milliárd forintot meghaladó értékben abszolút rekord is egy negyedév alatt.

2022 második negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 38 ezer, az okozott kár értéke pedig 1 milliárd forint alatt alakult. Ugyan ez számottevőbb növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest, forgalomarányosan azonban még mindig elenyésző. Az elektronikus pénzforgalomban lecsapódó egyéb, nem kártyás visszaélések tekintetében is hasonló tendencia látható, ugyanakkor az ezer sikeres visszaélés mintegy 1,7 milliárd forint értékben arányaiban még mindig kicsi a 109 millió darabos, illetve 304 ezer milliárd forint értékű teljes átutalási forgalomhoz képest.

2022 második negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából megközelítőleg 178 milliárd forint bevételt realizáltak, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez jellemzően a tranzakciós forgalom bővüléséhez köthető. A pénzforgalmi bevételeken belül továbbra is az átutalásokhoz (27 százalék), valamint a számlacsomaghoz és számlavezetéshez (19 százalék) kapcsolódó tételek a legjelentősebbek. Emellett a pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadáshoz kapcsolódó bevételei is jelentősen, 48 százalékkal növekedtek 2021 második negyedévéhez képest, és meghaladták a 21 milliárd forintot. Itt is elsősorban a tranzakciós forgalom kiemelkedő bővülése játszotta a kulcsszerepet.

A VIBER forgalom értéke az előző negyedévi magas bázishoz képest 4 százalékkal csökkent, azonban az előző év azonos időszakához képest érdemben nem változott; tételszám tekintetében 10 százalékos bővülés látható az előző év második negyedévéhez képest, míg előző negyedévhez képest nem történt érdemi változás. A forgalom értékének és a forgalom tételszámának fenti változásai következtében a VIBER-ben teljesült átlagos tranzakcióérték az előző negyedévhez képest 42 millió forinttal, egy év alatt pedig 111 millió forinttal csökkent. A forgalom a bankközi tételek, a napközbeni elszámolás, valamint az értékpapír ügyletek pénzoldali kiegyenlítésének emelkedése ellenére az egyéb jegybanki tételek változása okán csökkent. A vizsgált időszakban összességében 499 ezer darab tétel teljesült a VIBER-ben, mintegy 558 ezer milliárd forint értékben. Az előző negyedévhez mérten a VIBER-tagok átlagos likviditása 3 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához képest 5 százalékkal növekedett. A VIBER-tag hitelintézetek forgalmuk lebonyolításához az előző negyedévhez hasonlóan továbbra sem kényszerültek hitelkeretük jelentős használatára. A maximális hitelkeret-kihasználtság (MHKK) értéke rendszerszinten alacsony, 4-8 százalék közötti szinten mozgott 2022 második negyedévében, azaz a rendszertagoknak átlagosan az összes rendelkezésre álló hitelkeretük csak ekkora részét kellett igénybe venniük.

Az előző év azonos időszakához mérten a Bankközi Klíring Rendszer forgalmának értéke 34 százalékkal, tételszáma pedig 3 százalékkal nőtt. 2022 második negyedévében összességében 95 millió darab tranzakció került elszámolásra 50 ezer milliárd forint értékben, melyből az azonnali elszámolásban összesen 37 millió darab tranzakció teljesült, mintegy 6,8 ezer milliárd forint értékben. A rendszertagok megfelelő likviditást biztosítottak az azonnali átutalási tranzakciók zavartalan teljesítéséhez. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS