Hitellel is előfinanszírozhatják pályázati támogatásukat a társadalmilag hasznos vállalkozások

2022. 07. 06., 20:23

A civil szervezetek munkavállalói számára nyújtott kedvezményes számlacsomaggal, valamint a társadalmilag hasznos vállalkozásoknak kínált, a pályázati támogatások előfinanszírozására felhasználható hitellel bővítette a szervezetek támogatására kidolgozott eszközök és szolgáltatások körét az Erste Bank. A pénzintézet várakozása szerint a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus pályázatainak felfutásával a civil szektor részéről ismét nő majd a kereslet a banki hitelek, a támogatási források előfinanszírozása iránt.

Pályázati támogatások előfinanszírozására nyújt forrást a társadalmilag hasznos vállalkozások számára az Erste Bank. A hitelt azok a Magyarországon bejegyzett és működő civil szervezetek igényelhetik, melyek hazai hátrányos helyzetű csoportok felkarolásával, egészségügyi vagy szociálisan hátrányos helyzetűek oktatásával, illetve fenntartható életterek kialakításával, az ökológiai fenntarthatósággal foglalkoznak.

A folyószámla- vagy rulírozó forgóeszközhitel formájában igényelhető forrás összege minimum 5 millió forint, a futamidő mögöttes garanciatípustól függően 1-4-10 év lehet, de legfeljebb a támogatási szerződésben jelzett végső elszámolási dátum plusz hat hónap.

Az Erste Bank Social Banking programjának keretében jelenleg 115 civil kezdeményezést finanszíroz, összesen közel 8,4 millió euró értékben. Míg a pandémia első évében nem csökkent a társadalmilag hasznos vállalkozások hitelkereslete 2019-hez képest, tavaly a civil szervezetek is óvatosabbá váltak, többen a kivárás, a korábban tervezett programok halasztása mellett döntöttek.

„Ugyanakkor az már 2021-ben is látható volt, hogy a pandémia remélt lecsengésével, a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus pályázatainak felfutásával a civil szektor részéről ismét nő majd a kereslet a banki hitelek, a támogatási források előfinanszírozása iránt” – mondta Szalay Orsolya, a Erste Bank Social Banking területének vezetője.

A pénzintézet a hitelek mellett évek óta segíti kedvező számlacsomaggal, támogatással és edukációs programokkal, valamint stratégiai és pénzügyi képzéssel a társadalmilag hasznos vállalkozások működését. Idén már 34 civil ügyfél nyitott számlát a banknál és ezzel közel félezerre nőtt azon társadalmilag hasznos vállalkozások száma.

Ezzel nem csupán pénzt takarítanak meg és dedikált kapcsolattartót kapnak, de a bank folyamatosan vonja be a szervezeteket egyéb programjaiba is, és így egyszerű donáció helyett alkalmuk van értéket teremteni és megmutatni magukat. A pénzintézetnek 2021-ben 40 különböző civil együttműködése volt programjai kapcsán, erre közel 70 millió forint támogatást biztosított.

Az Erste a társadalmilag hasznos vállalkozások működésének támogatása mellett a civil szervezetek dolgozóira is gondolt. A bank a vállalkozások munkatársaira is kiterjesztette az Erste Kolléga Klub Kedvezménycsomagot.

„Az Erste Csoport célja 200 éve nem változott, részt kívánunk venni a jólét kiterjesztésében. A bank elkötelezett a társadalmilag hasznos vállalkozások támogatása mellett. Ahogyan a mindennapi bankolás sem a termékekről, hanem azokról az emberekről szól, akik igénybe veszik, használják azokat az eszközöket és szolgáltatásokat, úgy a társadalmilag hasznos vállalkozások finanszírozása, támogatása is emberi sorsokról szól" – fogalmazott Szalay Orsolya.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS