Hitellel is előfinanszírozhatják pályázati támogatásukat a társadalmilag hasznos vállalkozások

2022. 07. 06., 20:23

A civil szervezetek munkavállalói számára nyújtott kedvezményes számlacsomaggal, valamint a társadalmilag hasznos vállalkozásoknak kínált, a pályázati támogatások előfinanszírozására felhasználható hitellel bővítette a szervezetek támogatására kidolgozott eszközök és szolgáltatások körét az Erste Bank. A pénzintézet várakozása szerint a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus pályázatainak felfutásával a civil szektor részéről ismét nő majd a kereslet a banki hitelek, a támogatási források előfinanszírozása iránt.

Pályázati támogatások előfinanszírozására nyújt forrást a társadalmilag hasznos vállalkozások számára az Erste Bank. A hitelt azok a Magyarországon bejegyzett és működő civil szervezetek igényelhetik, melyek hazai hátrányos helyzetű csoportok felkarolásával, egészségügyi vagy szociálisan hátrányos helyzetűek oktatásával, illetve fenntartható életterek kialakításával, az ökológiai fenntarthatósággal foglalkoznak.

A folyószámla- vagy rulírozó forgóeszközhitel formájában igényelhető forrás összege minimum 5 millió forint, a futamidő mögöttes garanciatípustól függően 1-4-10 év lehet, de legfeljebb a támogatási szerződésben jelzett végső elszámolási dátum plusz hat hónap.

Az Erste Bank Social Banking programjának keretében jelenleg 115 civil kezdeményezést finanszíroz, összesen közel 8,4 millió euró értékben. Míg a pandémia első évében nem csökkent a társadalmilag hasznos vállalkozások hitelkereslete 2019-hez képest, tavaly a civil szervezetek is óvatosabbá váltak, többen a kivárás, a korábban tervezett programok halasztása mellett döntöttek.

„Ugyanakkor az már 2021-ben is látható volt, hogy a pandémia remélt lecsengésével, a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus pályázatainak felfutásával a civil szektor részéről ismét nő majd a kereslet a banki hitelek, a támogatási források előfinanszírozása iránt” – mondta Szalay Orsolya, a Erste Bank Social Banking területének vezetője.

A pénzintézet a hitelek mellett évek óta segíti kedvező számlacsomaggal, támogatással és edukációs programokkal, valamint stratégiai és pénzügyi képzéssel a társadalmilag hasznos vállalkozások működését. Idén már 34 civil ügyfél nyitott számlát a banknál és ezzel közel félezerre nőtt azon társadalmilag hasznos vállalkozások száma.

Ezzel nem csupán pénzt takarítanak meg és dedikált kapcsolattartót kapnak, de a bank folyamatosan vonja be a szervezeteket egyéb programjaiba is, és így egyszerű donáció helyett alkalmuk van értéket teremteni és megmutatni magukat. A pénzintézetnek 2021-ben 40 különböző civil együttműködése volt programjai kapcsán, erre közel 70 millió forint támogatást biztosított.

Az Erste a társadalmilag hasznos vállalkozások működésének támogatása mellett a civil szervezetek dolgozóira is gondolt. A bank a vállalkozások munkatársaira is kiterjesztette az Erste Kolléga Klub Kedvezménycsomagot.

„Az Erste Csoport célja 200 éve nem változott, részt kívánunk venni a jólét kiterjesztésében. A bank elkötelezett a társadalmilag hasznos vállalkozások támogatása mellett. Ahogyan a mindennapi bankolás sem a termékekről, hanem azokról az emberekről szól, akik igénybe veszik, használják azokat az eszközöket és szolgáltatásokat, úgy a társadalmilag hasznos vállalkozások finanszírozása, támogatása is emberi sorsokról szól" – fogalmazott Szalay Orsolya.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS