Dupla vagy semmi a betéti kamatoknál: 0-tól 10 százalékig minden lehetséges

2022. 10. 06., 09:22

Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat. A nagybankok többsége azonban még mindig azt üzeni a lekötési ajánlataival, hogy nem kell neki a pénz – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Az ügyfelek irigykedve figyelhetik a bankjaikat, mert ők csak szeretnének tőlük akkora kamatot kapni a pénzükre, mint amekkorát, évi 14,14 százalékot a pénzintézeteiknek ad most az MNB két havi lekötésre.

Ehhez képest a nagybankok többsége továbbra is lényegében elriasztja az ügyfeleket attól, hogy lekössék a nála heverő lakossági pénzeket, vagy netán újabb összegeket hozzanak neki a kamat reményében. Az általános betétlekötési ajánlat, a 0,01 százalék azt üzeni, hogy “köszönjük, nem kérjük!”. Vannak azonban már olyan bankok, ahol a nagy nullák helyett egészen elfogadható kamatot kínálnak az ügyfeleknek rövidebb-hosszabb lekötés esetén. Ezek már verik a hozzájuk hasonló időtartamra szóló, most megemelt hozamú állampapírok kamatát is – írja a Bank360.hu.

A jegybanki alapkamattal együtt mozgó lekötött betéti konstrukcióknál a legutóbbi emelés után most már megjelent a 10 százalék feletti kamat is. Aki fix kamatra vágyik, az is talál a jobb ajánlatok között 6-9 százalékosakat.

Az ügyfelek pénzéért már tényleg versenyzők között a Gránit Bank a KamatMax Plusz betétjénél 12 hónapos lekötésre most 10,25 százalékos kamatot kínál, ami a jegybanki alapkamattal együtt mozog. A minimális lekötési összeg 50 ezer forint, és a teljes idő alatt rendelkezni kell a Gránitnál vezetett számlával és a lekötéssel érintett bankszámlához kapcsolódó aktivált kártyával.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a kamat csak 0,50 százalék, ha pedig nem várja ki valaki a 12 hónapos lekötési időt, akkor 0,1 százalékot kap.

Szintén 10 százalék közeli kamattal kínál betétet a másik kisebb pénzintézet, a MagNet Bank. A Gránithoz hasonlóan a jegybanki alapkamathoz köti az elérhető kamatot, ami az MNB ígérete szerint a jelenlegi 13 százaléknál most egy ideig nem lesz magasabb. Az Aktív Plusz Betétnél most akár a 9 százalékos kamat is elérhető hároméves futamidővel, és a kiemelt kamathoz szükséges feltételek vállalásával. Azok sem járnak sokkal rosszabbul, akik ezt nem teszik meg, nekik 8,25 százalék a kamat.

A Közösségi Betétek választásával a MagNetnél 8,25 és 7,25 százalékos kamat érhető el. A lekötési idő ebben az esetben is három év, a kamatfizetési időszak pedig 3 hónap. A kiemelt kamat eléréséhez aktív számlahasználatot vár el a bank, ami a választott betét függvényében jelenthet

  • meghatározott összeg elköltését bankkártyával,
  • meghatározott számú csoportos beszedési megbízást,
  • meghatározott összegű jóváírást arra a számlára, amelyről a betétlekötés történt. 

A Cetelem a megtakarítási számlán kínál az ügyfeleknek kétéves lekötésre évi 6 százalékos kamatot, egyévesre pedig 3 százalékot. Ekkora kamatokhoz legalább 100 ezer forintot kell lekötni, a felső határ 50 millió forint. Lekötés nélkül, a látra szóló kamat 1 százalék. Idő előtti feltörés esetén két forgatókönyv létezik:

  • ha a betét lekötése és feltörése között 90 naptári napnál kevesebb telt el, a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége,
  • ha több mint 90 naptári nap telt el, a megszüntetéskor a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége, de dönthet úgy, hogy az előre meghatározott mértékű kamat 30 százalékát időarányosan számítva kifizeti az ügyfél részére.

A nagybankok közül ezekkel versenyképes lekötési ajánlatot csak az OTP Bank kínál, de csak egy speciális feltételekkel elérhető akcióban, egyébként nála is a 0,01 százalékkal szomorítják az ügyfeleket. A rövid futamidejű állampapírnak versenyt támasztó akcióban azonban még emelt is a kamaton az OTP. Most már 7 helyett 8 százalékos kamatot ígér azoknak, akik 2022. július 31-én rendelkeztek értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022. szeptember 1. és november 25. között jár le. A leköthető összeg minimum 100 ezer forint.

Az emelésre szükség is volt, hiszen ahogy elindította az akcióját, az Államadósság Kezelő Központ szinte rögtön bejelentette az Egyéves Magyar Állampapír kamatának 7 százalékra növelését. Erre jött most az OTP-től a 8 százalékos ajánlat.

Az OTP az akciós betét indításától számított 6 hónapon belüli betétfeltörés esetén nem fizet kamatot, 6 hónapon túl viszont a teljes futamidőre meghirdetett mindenkori kamat 50 százaléka, jelenleg évi 4 százalékot ad.

A többi nagybank ajánlatait vizsgálva a CIB Bank ad Classic betétjére látható kamatot. Ez 5 éves futamidőre évi 1,50 százalékos kamatot kínál, 3 évre pedig 1 százalékot. Rövidebb futamidő (3, 6, 12 hónap) esetén 0,03 százalék a kamat.

Azok, akik jogosultak a Tandem Megtakarításra Magnifica kedvezménnyel, 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 6 százalékos kamatra számíthatnak, a Magnifica kedvezmény nélkül 5 százalék a kamat. A futamidő hátralévő részében viszont 0,01 százalék a kamat.

Az Erste Bank egyéves lekötési lehetőséget kínál 0,01 százalékos kamattal. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint. Rendszeres megtakarítás gyűjtögetésével a CélBetét számlán havi 20 ezer forint felett 0,10 százalék érhető el. 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 0,02 százalék a kamat. 5000 forint alatti megtakarításra nem jár kamatprémium, így a kamat 0,01 százalék. A Raiffeisen Banknál 1, 3, 6 és 12 hónapra is leköthetjük a pénzünket, de itt sincs miért, mert a kamat ugyancsak 0,01 százalék.

Az állampapírok még mindig vezetnek

Az Egyéves Magyar Állampapírnál és a Kincstári Takarékjegynél ugyan már vannak jobb betétlekötési ajánlatok, azonban a szeptember végén három év után újra elindult a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)mindenkit megelőzött, mert a 3 éves futamidejű értékpapírnak 11,32 százalék az induló kamata. A kamatbázis 10,32 százalék, ezen felül 1 százalék a kamatprémium.

A feljavított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)hozama ennél is jobb. Szeptember végétől ennek a kamata az első kamatperiódusban már 11,75 százalék, a jövő év eleji kamatfordulónál pedig átáll az inflációkövetésre, ami 2023-ra már biztosan még magasabb hozamot jelent majd. A 4 éves futamidejű PMÁP az előző évi átlagos infláció felett 0,75, a 6 éves pedig 1,5 százalékos plusz hozamot ad.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS