Dinamikusan nőtt a faktoring piac 2021-ben

2022. 06. 08., 15:17

A COVID-válság, az ellátási láncok zavarai, valamint a kedvezményes hitelek bőséges választéka ellenére is dinamikus 22 százalékos forgalom növekedést értek el a faktoring szolgáltatók 2021-ben a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint.

A magyar faktoring piaci szereplők által megvásárolt és finanszírozott követelések becsült összértéke meghaladta a 4000 milliárd forintot, amelyből a Szövetség tagjainak részesedése 3935 milliárd forint, azaz több, mint 97 százalék. A statisztikát kedvező irányba torzítja, hogy 2021-ben további tagokkal bővült a szövetség tagsága, akiknek a teljesítmény adatai még nem szerepeltek a statisztika bázisadataiban. A forgalom növekedése ennek a hatásnak a kiszűrése után is kétszámjegyű marad.

A szövetség tagvállalatai 2021-ben közel 296 milliárd forint finanszírozást nyújtottak, közel 4000 vállalkozásnak. A finanszírozott követelések 92 százaléka belföldi vevők felé volt kiszámlázva. Az export követelések finanszírozása az átlagnál jobban nőtt és részesedésük 5 százalékról 7 százalékra emelkedett 2021-ben. A vállalkozások nehéz piaci helyzetét mutatja, hogy leginkább azon faktoring termékek iránt nőtt a kereslet, amelynél a finanszírozó a vevők fizetésképtelenségének kockázatát is vállalta. Az ilyen, úgynevezett visszkereset nélküli faktoring termékek aránya elérte a teljes finanszírozási volumen 77 százalékát.

2022 első negyedévében folytatódott a 2021. évi tendencia. A forgalom az első negyedévben több, mint 1069 milliárd forintot ért el, amely 35 százalékos növekedést jelent a 2021. évi első – a COVID 4. hullámával korlátozott – negyedévi adatokhoz képest. A finanszírozási volumen a 16 százalékos növekedést mutatott.

Tisztújítás

A Magyar Faktoring Szövetség 2022. május 19-én tartotta évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elfogadta a Szövetség mérleg és eredmény-beszámolóját, valamint újabb hároméves ciklusra megválasztotta a szervezet elnökségét. A szervezet elnöki funkciójában Csáki Ferenc, az OTP Bank képviselője kapott újra megbízást, aki immár 16. éve tölti be ezt a posztot.

A szövetség újraválasztotta Gál Gasztont, a CIB Bank képviselőjét is, aki az alelnöki feladatokat látja el. A közgyűlés elnökségi taggá választotta még Garamvölgyi Balázst, az MKB-Bankholding faktoring területekért felelős képviselőjét, Major-Maróthy Zsoltot, a MagNet Faktor képviselőjét továbbá Nagy Tamást, a City Faktor képviselőjét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS