Az Erste Csoport 2030-tól nem finanszíroz széntüzeléses üzleteket

2021. 03. 11., 12:15

Az Erste Csoport Felelős Finanszírozási Politikájának „fosszilis tüzelőanyagok” fejezetének régóta tervezett felülvizsgálatát indította el 2020 végén, a pandémiás válság okozta csúszást követően. A globális felmelegedés egyre sürgetőbb problémája arra késztette az Erste Csoportot, hogy szigorítson a széntüzeléssel kapcsolatos finanszírozási feltételein. „A koronavírus-járvány egy magától értetődő lehetőséget jelent az egész gazdaság ökológiai újraindítására. Hiszem, hogy a jövőbeli növekedésünknek fenntartható projektekből kell származnia” – jelentette ki Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Csak akkor lesz tartható a párizsi egyezményben 2015-ben meghatározott 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési határ, ha a szenet mint energiahordozót már 2030-ban kivezetik. Ez az oka annak, hogy az Erste Csoport elkötelezte magát, hogy redukálja a szénbányászati és széntüzeléses szektorok finanszírozását azzal a végső céllal, hogy 2030-ra nettó kitettsége nullára csökkenjen ezeken a területeken.

Ebben az összefüggésben az Erste Csoportnak már jelenleg is alacsony a szénbányászati kitettsége, ám a régió áramtermelőinek energiaszerkezete gyakran az adott ország energiaforrásait tükrözi. Az összes olyan energiatermelőt figyelembe véve, ahol a szén több mint 10 százalékos részaránnyal szerepel az energiaszerkezetben, az Erste Csoport portfóliójának kevesebb, mint 0,3 százaléka rendelkezik szénalapú energiatermeléssel kapcsolatos kitettséggel.

A széntüzeléses erőművi ágazat jelentős mértékben járul hozzá bolygónk átlaghőmérsékletének emelkedéséhez. Ezáltal a világ társadalmaira és a jövőbeli generációkra is kihatással van a környezet megóvása, az emberi jogok, valamint a közegészségügy és a közjólét biztosítása révén. Az Erste Csoport egyértelmű álláspontot képvisel ebben az ügyben, és más vezető pénzintézetekhez csatlakozik azáltal, hogy szigorítja paramétereit a szénnel kapcsolatos tevékenységek finanszírozásában.

A finanszírozási politika felülvizsgálata nyomán a széneszköz-specifikus beruházások, vagy a szénbányászattal, szénfeldolgozással, kokszfeldolgozással és szénalapú energiatermeléssel kapcsolatos új közvetlen finanszírozás már nem támogatható. Ez vonatkozik a meglévő erőművek működésének meghosszabbítására, felújítására, szervizelésére, valamint a szénbányászat és szénalapú erőművek eszközeire vonatkozó közvetlen ellátási láncra is.

A vállalati finanszírozás a továbbiakban nem lesz elérhető olyan társaságok és vállalatcsoportok számára, amelyek (már meglévő) szénbányászati, vagy szénalapú energiatermelő kapacitásaikat meghosszabbítják, illetve amelyeknek bevétele több mint 25 százalékos arányban a szénszektorból származik. Emellett az Erste Csoport nem nyújt finanszírozást a továbbiakban a szén, mint nyersanyag (árutőzsdei) kereskedéséhez, valamint szén tárolásához és feldolgozásához.

A közvetlenül széneszközök finanszírozására vonatkozó hitelezési kapcsolatok fennmaradnak a vonatkozó szerződések lejártáig, az ebben a körben meglévő megújuló szerződések 2023. év végén túl már nem hosszabbíthatóak meg.

A szén még ma is releváns tényező, különösen Kelet-Közép-Európa energiaellátásában, így a régió egyes országaiban továbbra is elsődleges energiaforrásként szolgál a távhőellátásban. Ezeket a jelenlegi függőségeket is figyelembe véve az Erste Csoport az energiabiztonság és a társadalmi felelősségvállalás csorbítása nélkül kívánja támogatni a régió szénfelhasználási átmenetét. Mindezek alapján az Erste Csoport mélyreható egyeztetést kíván folytatni érintett vállalati ügyfeleivel annak érdekében, hogy a 2023 végéig hiteles átmeneti terveket állíthassanak össze.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS