A fintechek aranykorában sem maradnak le a hagyományos bankok

2021. 12. 17., 08:47

A hagyományos bankok is képesek olyan pénzügyi szolgáltatást nyújtani, mint egy fintech cég, hiszen ma már egyre jobban elmosódnak a határok a különféle pénzügyi szolgáltatások között. A kérdés csak az, melyiknek van biztonságosabb háttere, stabilabb működési keretrendszere ahhoz, hogy a pénzügyi világ legmenőbb Ferrariját gurítsák le gyártósoraikról – mondja Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki azt is elárulja, hogy mi az a négy ok, amely a hagyományos pénzintézet mellett szól a fintechek aranykorában.

A K&H szakértője szerint négy érv is szól a bankok mellett a digitális transzformációban. Egyfelől sokkal masszívabb, emellett kipróbált, az adott országban érvényes szabályozásnak minden tekintetben megfelelő biztonsági és informatikai keretrendszereket működtetnek és biztosítanak az ügyfeleiknek. Ez mind fejlesztői oldalon, mind a mindennapi bankoló ügyfelek bizalmát tekintve kiemelten fontos szempont.

Másrészt a fintech világ ökoszisztémája kifejezetten gyorsan változik, így az éles verseny azt is jelenti, hogy sorra jönnek az újabb és újabb cégek, amelyek közül bizony lehet, hogy több igen rövid életű lesz. A klasszikus bankok gépezete bár még nem olyan gyors, mint amelyet a fintech világban tapasztalhatunk, azonban sokkal kevésbé jellemző visszahőkölés, lemorzsolódás vagy egy-egy projekt befagyasztása.

Harmadsorban az innovatív, előre mutató fintech megoldásokra egyre inkább harapnak a bankok is, amelyek egyfajta megrendelőként léphetnek fel az ilyen típusú együttműködésekben. Nem véletlen, hogy világszerte elfogadott megoldás, hogy a bankok úgynevezett innovációs inkubátorokkat működtetnek annak érdekében, hogy a fintech vonalról érkező ötletek, elképzelések meg is valósulhassanak és beépülhessenek a mindennapi gyakorlatba.

Negyedsorban egy bank is lehet agilis, hiszen a fejlesztési hatékonyság már a hagyományos pénzintézetek IT stratégiáját is áthatja, ugyanis az informatikai- és szoftverarchitektúra, a projekt leszállítás, a fejlesztési technológia és leszállítási módszertanok (agilis vs. vízesés) is részét képezik az eszköztárnak.

„A K&H transzformációja jelenleg sem steril laborkörnyezetben történik jelenleg, mi gyakorlatilag a száguldó autón cserélünk kerekeket” – hangsúlyozta Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki szerint ehhez modern, élvonalbeli technológiákat, folyamatokat és módszertanokat vesznek igénybe.

Mindeközben megtartják a nagy pénzintézeti IT-k évtizedek alatt kialakult előnyeit, mint a hatalmas felhalmozott IT és banküzemi tudás, a volumenből következő gazdasági lehetőségek, a biztonságos működés alapvetése, a kiemelkedő szakértői csapat, a széleskörű működési engedélyek és a hatékony szakmai kapcsolat a hazai és külföldi szabályzókkal – mutatott rá a K&H szakértője.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 15:40:26
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-16 12:40:00
2024 tavaszán és nyár elején ismét változások történtek a kötelező jótállás szabályaiban. Módosultak a jótállási idők és a kötelező jótállás egyéb szabályai is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS