A fintechek aranykorában sem maradnak le a hagyományos bankok

2021. 12. 17., 08:47

A hagyományos bankok is képesek olyan pénzügyi szolgáltatást nyújtani, mint egy fintech cég, hiszen ma már egyre jobban elmosódnak a határok a különféle pénzügyi szolgáltatások között. A kérdés csak az, melyiknek van biztonságosabb háttere, stabilabb működési keretrendszere ahhoz, hogy a pénzügyi világ legmenőbb Ferrariját gurítsák le gyártósoraikról – mondja Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki azt is elárulja, hogy mi az a négy ok, amely a hagyományos pénzintézet mellett szól a fintechek aranykorában.

A K&H szakértője szerint négy érv is szól a bankok mellett a digitális transzformációban. Egyfelől sokkal masszívabb, emellett kipróbált, az adott országban érvényes szabályozásnak minden tekintetben megfelelő biztonsági és informatikai keretrendszereket működtetnek és biztosítanak az ügyfeleiknek. Ez mind fejlesztői oldalon, mind a mindennapi bankoló ügyfelek bizalmát tekintve kiemelten fontos szempont.

Másrészt a fintech világ ökoszisztémája kifejezetten gyorsan változik, így az éles verseny azt is jelenti, hogy sorra jönnek az újabb és újabb cégek, amelyek közül bizony lehet, hogy több igen rövid életű lesz. A klasszikus bankok gépezete bár még nem olyan gyors, mint amelyet a fintech világban tapasztalhatunk, azonban sokkal kevésbé jellemző visszahőkölés, lemorzsolódás vagy egy-egy projekt befagyasztása.

Harmadsorban az innovatív, előre mutató fintech megoldásokra egyre inkább harapnak a bankok is, amelyek egyfajta megrendelőként léphetnek fel az ilyen típusú együttműködésekben. Nem véletlen, hogy világszerte elfogadott megoldás, hogy a bankok úgynevezett innovációs inkubátorokkat működtetnek annak érdekében, hogy a fintech vonalról érkező ötletek, elképzelések meg is valósulhassanak és beépülhessenek a mindennapi gyakorlatba.

Negyedsorban egy bank is lehet agilis, hiszen a fejlesztési hatékonyság már a hagyományos pénzintézetek IT stratégiáját is áthatja, ugyanis az informatikai- és szoftverarchitektúra, a projekt leszállítás, a fejlesztési technológia és leszállítási módszertanok (agilis vs. vízesés) is részét képezik az eszköztárnak.

„A K&H transzformációja jelenleg sem steril laborkörnyezetben történik jelenleg, mi gyakorlatilag a száguldó autón cserélünk kerekeket” – hangsúlyozta Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki szerint ehhez modern, élvonalbeli technológiákat, folyamatokat és módszertanokat vesznek igénybe.

Mindeközben megtartják a nagy pénzintézeti IT-k évtizedek alatt kialakult előnyeit, mint a hatalmas felhalmozott IT és banküzemi tudás, a volumenből következő gazdasági lehetőségek, a biztonságos működés alapvetése, a kiemelkedő szakértői csapat, a széleskörű működési engedélyek és a hatékony szakmai kapcsolat a hazai és külföldi szabályzókkal – mutatott rá a K&H szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS