A fintechek aranykorában sem maradnak le a hagyományos bankok

2021. 12. 17., 08:47

A hagyományos bankok is képesek olyan pénzügyi szolgáltatást nyújtani, mint egy fintech cég, hiszen ma már egyre jobban elmosódnak a határok a különféle pénzügyi szolgáltatások között. A kérdés csak az, melyiknek van biztonságosabb háttere, stabilabb működési keretrendszere ahhoz, hogy a pénzügyi világ legmenőbb Ferrariját gurítsák le gyártósoraikról – mondja Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki azt is elárulja, hogy mi az a négy ok, amely a hagyományos pénzintézet mellett szól a fintechek aranykorában.

A K&H szakértője szerint négy érv is szól a bankok mellett a digitális transzformációban. Egyfelől sokkal masszívabb, emellett kipróbált, az adott országban érvényes szabályozásnak minden tekintetben megfelelő biztonsági és informatikai keretrendszereket működtetnek és biztosítanak az ügyfeleiknek. Ez mind fejlesztői oldalon, mind a mindennapi bankoló ügyfelek bizalmát tekintve kiemelten fontos szempont.

Másrészt a fintech világ ökoszisztémája kifejezetten gyorsan változik, így az éles verseny azt is jelenti, hogy sorra jönnek az újabb és újabb cégek, amelyek közül bizony lehet, hogy több igen rövid életű lesz. A klasszikus bankok gépezete bár még nem olyan gyors, mint amelyet a fintech világban tapasztalhatunk, azonban sokkal kevésbé jellemző visszahőkölés, lemorzsolódás vagy egy-egy projekt befagyasztása.

Harmadsorban az innovatív, előre mutató fintech megoldásokra egyre inkább harapnak a bankok is, amelyek egyfajta megrendelőként léphetnek fel az ilyen típusú együttműködésekben. Nem véletlen, hogy világszerte elfogadott megoldás, hogy a bankok úgynevezett innovációs inkubátorokkat működtetnek annak érdekében, hogy a fintech vonalról érkező ötletek, elképzelések meg is valósulhassanak és beépülhessenek a mindennapi gyakorlatba.

Negyedsorban egy bank is lehet agilis, hiszen a fejlesztési hatékonyság már a hagyományos pénzintézetek IT stratégiáját is áthatja, ugyanis az informatikai- és szoftverarchitektúra, a projekt leszállítás, a fejlesztési technológia és leszállítási módszertanok (agilis vs. vízesés) is részét képezik az eszköztárnak.

„A K&H transzformációja jelenleg sem steril laborkörnyezetben történik jelenleg, mi gyakorlatilag a száguldó autón cserélünk kerekeket” – hangsúlyozta Ozorai Dénes, a K&H IT fejlesztés vezetője, aki szerint ehhez modern, élvonalbeli technológiákat, folyamatokat és módszertanokat vesznek igénybe.

Mindeközben megtartják a nagy pénzintézeti IT-k évtizedek alatt kialakult előnyeit, mint a hatalmas felhalmozott IT és banküzemi tudás, a volumenből következő gazdasági lehetőségek, a biztonságos működés alapvetése, a kiemelkedő szakértői csapat, a széleskörű működési engedélyek és a hatékony szakmai kapcsolat a hazai és külföldi szabályzókkal – mutatott rá a K&H szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS