53,5 milliós büntetést kapott a KDB Bank az MNB-től

2024. 02. 09., 13:10

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán összesen 53,5 millió forint bírságot szabott ki a KDB Bankra a vállalatirányítás, a belső védelmi vonalak, a kockázatmenedzsment, a működési és hitelkockázatok kezelése, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük szükséges.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – átfogó vizsgálatot folytatott a KDB Bank Európa Zrt.-nél (KDB Bank) 2020. április 1-jétől a vizsgálat lezárásáig áttekintve a hitelintézet működését.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg többek között a bank szabályozási, adatszolgáltatási, számviteli gyakorlatával, javadalmazási politikájával, továbbá a belső ellenőrzés és az ügyfélcsoportképzés gyakorlatával kapcsolatban.

Az MNB fejlesztendőnek tartja a KDB Bank irányító és ellenőrző testületeinek működését, részvételüket a banki kontrollterületek irányításában és számonkérésében, illetve belső szabályozásbeli és működési problémákat, továbbá erőforráshiányt tárt fel a bank compliance (szabályozóknak való megfelelési) területén.

A felügyeleti vizsgálat feltárta, hogy a bank kockázatkezelési és monitoring rendszere további kiegészítésre, fejlesztésre szorul, valamint a hitelintézet által használt csoportos értékvesztés-számítási módszertan átdolgozására van szükség.

Az MNB továbbá hiányosságot azonosított a bank informatikai rendszeréhez kapcsolódó, a kockázatokat csökkentő intézkedési terv végrehajtása kapcsán.

A jogsértések miatt a pénzügyi felügyelet 53,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a KDB Bankra, előírva azt is, hogy az egyes intézkedések kapcsán megadott határnapokig számoljon be a problémák megszüntetésére tett lépéseiről. A bírságösszeg meghatározásakor a pénzügyi felügyelet figyelembe vette számos jogszabálysértés magas kockázati súlyát, illetve azt, hogy egyes, a javadalmazásra vonatkozó korábbi vizsgálatok során feltárt hiányosságokat a hitelintézet mostanáig sem küszöbölte ki maradéktalanul.

Az MNB megítélése szerint kedvező fejlemény ugyanakkor a KDB Bank együttműködő magatartása a vizsgálat során, illetve a problémák orvoslására már dokumentáltan végrehajtott, vagy tervezett intézkedései. A jogsértéseknek emellett nem volt hatása a pénzügyi intézményrendszer más tagjaira. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen.

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS