300 milliós bírságot rótt ki az MNB a Primus Trust Zrt.-re

2023. 05. 02., 11:39

Az MNB 300 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-re annak jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenysége miatt. A társaság éveken át nyújtott üzletszerűen, az arra vonatkozó engedély hiányában jelentős összegű kölcsönöket, noha a pénzpiac ismerete – a jogszerű és illegális tevékenység megkülönböztetése – üzletszerű bizalmi vagyonkezelői volta okán fokozottan elvárható tőle.

A Magyar Nemzeti Bank – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – piacfelügyeleti ellenőrzést folytatott az üzletszerű bizalmi vagyonkezelésre engedéllyel rendelkező Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nél annak megállapítására, hogy a társaság – az említett engedélyén túlterjeszkedve – végzett-e engedély nélküli pénzügyi tevékenységet.

A vizsgálat megállapította, hogy a több vagyont is kezelő Primus Trust – nem az engedélyezett tevékenységébe tartozóan – több cégnek és magánszemélynek nyújtott kölcsönöket a felügyeleti eljárást megelőző öt éven belül, több tíz milliárd forint összegben az egyes trustok vagyonkezelőjeként. A társaság a pénzkölcsönnyújtási tevékenységet üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereségszerzés végett, valamint előre egyedileg meg nem határozott ügyletek keretében – folytatta, és az érintett kölcsönügyletek nem minősültek (az MNB engedélye nélkül is végezhető) csoportfinanszírozásnak. A Primus Trust ugyanakkor nem rendelkezik a jegybank engedélyével pénzügyi szolgáltatási, s ezen belül pénzkölcsönnyújtási tevékenység végzésére.

A bizalmi vagyonkezelés elsősorban a nagyobb magán és családi vagyonok hosszú távú védelmének, értékmegőrzésének és gyarapításának eszköze. Az üzletszerű bizalmi vagyonkezelők felett a jegybank nem lát el üzleti megbízhatósági (prudenciális), avagy fogyasztóvédelmi felügyeletet. Az MNB ugyanakkor bármely gazdasági társasággal vagy magánszeméllyel szemben indíthat piacfelügyeleti vizsgálatot, ha azok esetében jogosulatlan pénzügyi tevékenység hazai végzésének a gyanúja merülne fel.

A feltárt jogsértés miatt az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Primus Trust számára az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység végzését, és – a jogsértés súlyához igazodó mértékű – 300 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben. A jegybank emellett feljelentést is tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

A piacfelügyeleti bírság összegének meghatározása kapcsán súlyosító körülménynek minősült, hogy egy bizalmi vagyonkezelésre engedéllyel rendelkező társaságtól fokozottan várható el a pénzpiac működésének (és ezen belül a legális és a jogosulatlannak minősülő tevékenységek) ismerete. Szintén súlyosító elemnek számított, hogy a Primus Trust jogsértő tevékenységét huzamosabb időn át folytatta, és hogy az – a hitel- és pénzkölcsönnyújtásra engedéllyel rendelkező, professzionális piaci szereplőkét elérő – volumene okán a pénzpiacra vonatkozóan ténylegesen hatást gyakorolhatott. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a bizalmi vagyonkezelő a jegybanki vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított.

Az MNB jelenleg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogszabályok betartásának ellenőrzésére folytat vizsgálatot a Primus Trustnál. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.