Változtak a GINOP-pályázatok

2019. 12. 09., 17:00

Módosították a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot: forrást vontak el, illetve csoportosítottak át pályázatok között. A Via Credit 3 olyan pályázatot vizsgált meg, ahol jelentős változásokra számíthatnak a kkv-k.

Az ún. éves fejlesztési keret (ÉFK) egy fejlesztési program adott időszakban meghirdetett felhívások alapadatait tartalmazza. Az ÉFK-ból megismerhető a konstrukció címe, a rendelkezésre álló forráskeret, vagy a meghirdetés tervezett időpontja. A fejlesztési keretet kormányhatározatban tették közzé, amit aztán negyedévente módosíthatnak.

A GINOP éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat 2019. III. negyedéves módosításai közül néhányat emelt ki Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója:

  • A GINOP-1.3.7-19 „Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára” című felhívás 1 milliárd forint támogatási keretösszeggel 2019. júliusi megjelenése 2019. októberére tolódott. Az említett kiírás kiemelt státuszú, azaz a kedvezményezett meghatározása már megtörtént; ez a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A pályázat a kkv-knak ad majd hozzáférést nemzetközi piacra lépéshez, ehhez kapcsolódó tapasztalatcserét, segítségnyújtást.
  • GINOP-2.1.2-8.1.4-16 „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” felhívásnál a rendelkezésre álló keretösszeg 66,81 milliárd forintról 54,81 milliárd forintra csökken. A pályázati támogatásokkal foglalkozó portál adatai alapján a pályázatra eddig érkezett támogatási igény 151 milliárd forint, az eddig kiosztott támogatás pedig 40,7 milliárd forint.
    A konstrukció már 2016 év végén megjelent, de a kezdeti érdeklődés hiánya miatt csak 2019-ben zárták be. A pályázatra nagyon nehezen jöttek be jó minőségű kérelmek, emiatt is fordulhat elő, hogy csak a jelentkezők harminc százaléka számíthat támogatásra. A Via Credit szakértője szerint a K+F-fel kapcsolatos pályázatoknál jellemző, hogy három-négyszeres túljegyzést is megengednek, és onnan választják ki a legjobb jelentkezőket. Az augusztusban lezárult NKFIH által meghirdetett pályázati konstrukcióra is négyszeres túljegyzés mellet fogadtak be pályázati kérelmeket. Ezért is fordulhatott most elő, hogy a pályáztató szervezet 12 milliárd forinttal csökkentette a rendelkezésre álló pályázati összeget.
  • GINOP-2.3.4-15 „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című felhívás esetében a kiíró 12 milliárd forinttal növeli a rendelkezésre álló keretet, ezt az összeget a fenti, GINOP-2.1.2-8.1.4-16 felhívástól csoportosították át. Fontos megemlíteni, hogy a GINOP-2.3.4-15 felhívás kapcsolódhat a hazai forrásból finanszírozott „Kompetencia központok létrehozása – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című felhíváshoz, amely a piaci megalapozottságú kutató-fejlesztő és innovációs bázisok létrehozásához nyújt segítséget. A Via Credit szerint a fent említett átcsoportosítás az ezen felhívás kapcsán felmerülő túligénylést hivatott lekövetni.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS