Változtak a GINOP-pályázatok

2019. 12. 09., 17:00

Módosították a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot: forrást vontak el, illetve csoportosítottak át pályázatok között. A Via Credit 3 olyan pályázatot vizsgált meg, ahol jelentős változásokra számíthatnak a kkv-k.

Az ún. éves fejlesztési keret (ÉFK) egy fejlesztési program adott időszakban meghirdetett felhívások alapadatait tartalmazza. Az ÉFK-ból megismerhető a konstrukció címe, a rendelkezésre álló forráskeret, vagy a meghirdetés tervezett időpontja. A fejlesztési keretet kormányhatározatban tették közzé, amit aztán negyedévente módosíthatnak.

A GINOP éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat 2019. III. negyedéves módosításai közül néhányat emelt ki Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója:

  • A GINOP-1.3.7-19 „Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára” című felhívás 1 milliárd forint támogatási keretösszeggel 2019. júliusi megjelenése 2019. októberére tolódott. Az említett kiírás kiemelt státuszú, azaz a kedvezményezett meghatározása már megtörtént; ez a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A pályázat a kkv-knak ad majd hozzáférést nemzetközi piacra lépéshez, ehhez kapcsolódó tapasztalatcserét, segítségnyújtást.
  • GINOP-2.1.2-8.1.4-16 „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” felhívásnál a rendelkezésre álló keretösszeg 66,81 milliárd forintról 54,81 milliárd forintra csökken. A pályázati támogatásokkal foglalkozó portál adatai alapján a pályázatra eddig érkezett támogatási igény 151 milliárd forint, az eddig kiosztott támogatás pedig 40,7 milliárd forint.
    A konstrukció már 2016 év végén megjelent, de a kezdeti érdeklődés hiánya miatt csak 2019-ben zárták be. A pályázatra nagyon nehezen jöttek be jó minőségű kérelmek, emiatt is fordulhat elő, hogy csak a jelentkezők harminc százaléka számíthat támogatásra. A Via Credit szakértője szerint a K+F-fel kapcsolatos pályázatoknál jellemző, hogy három-négyszeres túljegyzést is megengednek, és onnan választják ki a legjobb jelentkezőket. Az augusztusban lezárult NKFIH által meghirdetett pályázati konstrukcióra is négyszeres túljegyzés mellet fogadtak be pályázati kérelmeket. Ezért is fordulhatott most elő, hogy a pályáztató szervezet 12 milliárd forinttal csökkentette a rendelkezésre álló pályázati összeget.
  • GINOP-2.3.4-15 „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című felhívás esetében a kiíró 12 milliárd forinttal növeli a rendelkezésre álló keretet, ezt az összeget a fenti, GINOP-2.1.2-8.1.4-16 felhívástól csoportosították át. Fontos megemlíteni, hogy a GINOP-2.3.4-15 felhívás kapcsolódhat a hazai forrásból finanszírozott „Kompetencia központok létrehozása – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című felhíváshoz, amely a piaci megalapozottságú kutató-fejlesztő és innovációs bázisok létrehozásához nyújt segítséget. A Via Credit szerint a fent említett átcsoportosítás az ezen felhívás kapcsán felmerülő túligénylést hivatott lekövetni.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS