Uniós támogatással tervez „kamasztanodákat” indítani a kormány

2023. 08. 11., 17:11

Elindult a „Kamasztanoda modellprogram” című (RRF-MMSZA-1.0.0.4-23) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás célja, hogy „az inkluzív nevelés szemlélete mentén kialakított és alkalmazott extrakurrikuláris pedagógiai tevékenységek rendszerével hozzájáruljon ahhoz, hogy az alap- és különös tekintettel a középfokú köznevelési intézményekben tanuló, különböző társadalmi, szociális helyzetű, kulturális hovatartozású és egyéni adottságú tanulók tanulmányaikban sikeresen haladjanak előre az iskolában és ezen keresztül megvalósuljon társadalmi mobilitásuk” – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent tervezetben.

A felhívás keretösszege 709 421 524 forint; ebből az Európai Unió felé elszámolandó 587 346 675 forint forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF), az Európai Unió felé nem elszámolható költségek (22 074 849 forint) a hazai forrásrészből kerülnek biztosításra. Támogatási kérelmet egyházi, civil és egyéb nem profitorientált szervezetek nyújthatnak be, a kormány 2–8 „nyertes” pályázattal számol.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2023. augusztus 19-ig napjáig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A kamasztanoda modell

A felhívás tervezete így mutatja be a „modellt”:

„A kamasztanoda modell azzal a céllal jött létre, hogy segítse azokat a tanulókat, akik számára önmagában sem a család, sem az iskola nem tud megfelelő feltételeket biztosítani a sikeres iskolai előrehaladáshoz, továbbtanuláshoz. A felzárkózó településeken élő gyermekek legtöbbje szegény családból érkezik, elsősorban nekik segíthet a kamasztanoda program. A tanoda egyik kiemelt jellemzője, hogy általában az iskolától független, legtöbbször térben is elkülönülő kezdeményezés. Ugyanakkor hatékonyságának növelése szempontjából elengedhetetlen, hogy a tanoda a közoktatási intézménnyel szorosan együttműködjön. A kamasztanodák által vállalt feladatokat összegezve elmondhatjuk, hogy olyan szolgáltatásokat kínál hátrányos helyzetű tanulók számára, amiket középosztálybeli kortársaik rutinszerűen megkapnak családjuktól, iskolájuktól.

A kamasztanoda célja olyan tevékenység rendszer megalkotása és alkalmazása, amely hozzájárul ahhoz, hogy a felzárkózó településeken élő hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felkészülését támogassa és segítse a sikeres – elsősorban érettségit adó  középfokú intézményekben végzettség megszerzéséhez. Segítse továbbá a célcsoportot képességeik kibontakoztatásán keresztül – a családdal együttműködve – az iskolai előrehaladásukat annak érdekében, hogy érettségit nyújtó középiskolában, vagy a térségben perspektivikus elhelyezkedési lehetőséget nyújtó szakképző intézményben folytathassák tanulmányaikat, illetve segítse az intézmények közötti átmenetet, annak előkészítésével.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS