Új uniós pályázat: 10 milliárd forint iskolaépületek elektromos hálózatának megújítására

2022. 09. 12., 10:22

A tervek szerint novemberben jelenik meg a 10 milliárd forint keretösszegű „Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása” című (EFOP-4.1.12-22) felhívás.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program felhívása az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos hálózatának megújítását, üzembiztonságossá tételét célozza. A megújított elektromos hálózat hozzájárul az energiahatékonysági fejlesztések megvalósításához, mivel a korszerű hálózatban minimalizálható a hálózati veszteség, így a csökkenő energiafelhasználás aktívan hozzájárul a karbonsemlegesség eléréshez – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívástervezetben.

Támogatási kérelmet a tankerületi központok (a köznevelési intézmények fenntartói) nyújthatnak be 2022. november 2-től 2023. január 15-ig. Egy pályázó 25–300 millió forint – intézményenként maximum 50 millió forint – vissza nem térítendő támogatást kaphat; a kormány 20–40 támogatott támogatási kérelemre számít.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az elmúlt évszázadban épült iskolák elektromos terhelését lényegesen kisebbre tervezték, a nem feltétlenül oktatási célra épült épületekben kialakított iskolák esetében pedig ilyen tervezés nem is történt. Annak idején csupán a világítás biztosítására szolgáló lámpák és a fűtési rendszer adta a fogyasztás jelentős részét, minimális esetben növelte meg a terhelést az írásvetítők használta – támasztja alá a „történeti áttekintés” a felhívás szükségességét.

Az intézmények elektromos fogyasztása az elmúlt évtized alatt jelentősen átalakult és növekedett, amit a kevés dugaszoló aljzathoz történő nagyszámú elosztó és hosszabbító csatlakoztatásával orvosoltak, de ezt a megnövekedett terhelést a régi, alumínium és más anyagú vezetékek nem bírják, és a falban felhevülve próbálják kiszolgálni a készülékeket, ami kockázatot jelent. A nevelés/oktatás IKT eszközrendszere folyamatosan bővül, hiába energiahatékonyak azonban az eszközök, darabszámuk és használati idejük növekedése megköveteli a stabil, korszerű elektromos hálózat meglétét.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-27 22:17:00
Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.
2022-09-27 19:47:00
A tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le minden hazai, közel 45 ezer szálláshely a megújult NTAK-felületen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS