Új uniós pályázat: 10 milliárd forint iskolaépületek elektromos hálózatának megújítására

2022. 09. 12., 10:22

A tervek szerint novemberben jelenik meg a 10 milliárd forint keretösszegű „Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása” című (EFOP-4.1.12-22) felhívás.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program felhívása az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos hálózatának megújítását, üzembiztonságossá tételét célozza. A megújított elektromos hálózat hozzájárul az energiahatékonysági fejlesztések megvalósításához, mivel a korszerű hálózatban minimalizálható a hálózati veszteség, így a csökkenő energiafelhasználás aktívan hozzájárul a karbonsemlegesség eléréshez – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívástervezetben.

Támogatási kérelmet a tankerületi központok (a köznevelési intézmények fenntartói) nyújthatnak be 2022. november 2-től 2023. január 15-ig. Egy pályázó 25–300 millió forint – intézményenként maximum 50 millió forint – vissza nem térítendő támogatást kaphat; a kormány 20–40 támogatott támogatási kérelemre számít.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az elmúlt évszázadban épült iskolák elektromos terhelését lényegesen kisebbre tervezték, a nem feltétlenül oktatási célra épült épületekben kialakított iskolák esetében pedig ilyen tervezés nem is történt. Annak idején csupán a világítás biztosítására szolgáló lámpák és a fűtési rendszer adta a fogyasztás jelentős részét, minimális esetben növelte meg a terhelést az írásvetítők használta – támasztja alá a „történeti áttekintés” a felhívás szükségességét.

Az intézmények elektromos fogyasztása az elmúlt évtized alatt jelentősen átalakult és növekedett, amit a kevés dugaszoló aljzathoz történő nagyszámú elosztó és hosszabbító csatlakoztatásával orvosoltak, de ezt a megnövekedett terhelést a régi, alumínium és más anyagú vezetékek nem bírják, és a falban felhevülve próbálják kiszolgálni a készülékeket, ami kockázatot jelent. A nevelés/oktatás IKT eszközrendszere folyamatosan bővül, hiába energiahatékonyak azonban az eszközök, darabszámuk és használati idejük növekedése megköveteli a stabil, korszerű elektromos hálózat meglétét.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS