Támogatás a baromfi és sertéstartó telepek járványvédelmére

2020. 04. 10., 14:00

Akár a beruházási költség felét, de legfeljebb 30 millió forint támogatást igényelhetnek a Vidékfejlesztési Program terhére azok a gazdálkodók, akik baromfi- vagy sertéstelepeik járványvédelmét erősítenék. A különböző járványos állatbetegségek megjelenésének kockázata számos technológia bevezetésével csökkenthető, a támogatás alapvető célja ezen megoldások beszerzésének, kiépítésének elősegítése. A pályázat részleteit a Deloitte agrárszakértői foglalták össze.

„Bár az utóbbi hetekben, hónapokban a figyelem nagy része a humán koronavírus nyomán kialakult pandémiás intézkedésekre helyeződött, nem szabad megfeledkeznünk a haszonállatok egészségéről sem, a gazdák számára ugyanis komoly problémát jelent az afrikai sertéspestis és baromfiinfluenza elleni védekezés" – mondta Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója.

A Vidékfejlesztési Programban most kiírt pályázat célja a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi fejlesztéseinek támogatása. Ilyen – és hasonló – támogatások terén fontos, hogy a pályázók ne csupán a kiírás feltételeinek való megfelelésre koncentráljanak, hanem törekedjenek arra, hogy a beruházások minél inkább hozzájáruljanak a felhívással kapcsolatos stratégiai célok eléréséhez.

A termelőknek érdemes megkülönböztetniük az alapvető és a hazai környezetben innovatívnak tekinthető fejlesztéseket. A gazdálkodóknak természetesen a működésüket jelenleg jellemző fejlettségi szint függvényében eltérő jellegű beruházásokra lehet szükség. Alapvető fejlesztéseknek tekinthetőek többek között:

-  Kiléptető és beléptető kapuk felújítása;

-  Fekete-fehér öltözők felújítása, korszerűsítése;

-  Fiaztatók, kocaszállások és hizlalda megfelelő elszeparálása, közlekedők korszerűsítése (sertés esetén);

-  Takarmánykiosztók áthelyezése, fejlesztése (baromfi esetén);

-  Szellőzők, átjárók felújítása;

-  Fertőtlenítők és hulladékégetők modernizálása.

„Bár a termelők egy része a fenti infrastruktúraelemekben már jelenleg is előrehaladott gyakorlatot folytat, számukra is releváns lehet a pályázat, hiszen a felhívás célrendszeréhez illeszkedhet például egy olyan beruházás, amely modern technológiák, érzékelők segítségével (kamerás vagy mozgásérzékelő rendszerek) követi nyomon a termelésben résztvevők tevékenységét" – mondta Fábián Tamás, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának vezető szakértője.

A pályázati felhívás részletei ITT érhetők el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS