Rekordösszegű nettó zéró támogatási lehetőség: 4 milliárd eurós keretet nyitott meg az Innovációs Alap

2023. 12. 01., 15:40

2024. április 9-ig nyújthatóak be pályázatok az Európai Bizottság által az Innovációs Alap keretében kiírt rekordösszegű, 4 milliárd eurós keretösszegű felhívásra – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

A felhívásban három témakörben várják a nettó zéró kibocsátással kapcsolatos projekteket: általános- és csúcstechnológiás dekarbonizáció, illetve a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó gyártási kapacitás bővítése.

1. Általános dekarbonizációs projektekkel három méretkategóriában lehet pályázni:
– 
nagyprojektek: 1,7 milliárd eurós keretre nettó 100 millió euró feletti projektköltség esetén pályázható,
– 
közepes projektek: az 500 millió eurós keret 20-100 millió eurós projektekkel érhető el,
– 
kis projektek: 2,5–20 millió eurós beruházásokat egy 200 millió eurós keretből támogatnak.

2. A csúcstechnológiás dekarbonizáció esetén 2,5 millió eurós költséget meghaladó, kísérleti projektek benyújtására nyílik lehetőség egy 200 millió eurós kereten belül.

3. Ezen felül pedig 1,4 milliárd euró támogatja a tiszta technológiák (megújuló energia termelése és tárolása, hőszivattyúk, hidrogéntermelés) gyártásához kapcsolódó, 2,5 millió eurót meghaladó költségű projekteket.

A korábban az Alapból támogatott több, mint száz projekt után számos további projekt lehet jogosult 60 százalékos beruházási támogatásra, ha megfelelő az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciálja és innovációs szintje, megismételhető, és kellően kiforrott, illetve költséghatékony.

A pályázók köre széles: az energiaigényes és a megújulókkal kapcsolatos iparágak ugyanúgy pályázhatnak, mint az energiatárolás, a közlekedés, vagy az építőipar szereplői.

A pályázatok benyújtására 2024 áprilisáig van lehetőség, a nyerteseket 2024. IV. negyedévében értesítik, a támogatási szerződéseket pedig 2025. I. negyedévében köthetik meg.

Fontos, hogy a projektek csak kivételesen indokolt esetben kezdhetők meg a támogatási szerződés megkötése előtt, a pályázat benyújtását megelőzően indult fejlesztések pedig egyáltalán nem támogathatóak.

A támogatásban nem részesíthető, de szakmailag ígéretes projektek továbbfejlesztését az Európai Beruházási Bank vállalhatja.

A pályázatok előkészítése hosszú és komplex folyamat, így amennyiben van olyan tervezett fejlesztése, amely a fenti kategóriákba eshet, érdemes a potenciál felmérését, illetve az előkészületeket minél hamarabb megkezdeni – javasolják a PwC szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS