Rekordösszegű nettó zéró támogatási lehetőség: 4 milliárd eurós keretet nyitott meg az Innovációs Alap

2023. 12. 01., 15:40

2024. április 9-ig nyújthatóak be pályázatok az Európai Bizottság által az Innovációs Alap keretében kiírt rekordösszegű, 4 milliárd eurós keretösszegű felhívásra – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

A felhívásban három témakörben várják a nettó zéró kibocsátással kapcsolatos projekteket: általános- és csúcstechnológiás dekarbonizáció, illetve a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó gyártási kapacitás bővítése.

1. Általános dekarbonizációs projektekkel három méretkategóriában lehet pályázni:
– 
nagyprojektek: 1,7 milliárd eurós keretre nettó 100 millió euró feletti projektköltség esetén pályázható,
– 
közepes projektek: az 500 millió eurós keret 20-100 millió eurós projektekkel érhető el,
– 
kis projektek: 2,5–20 millió eurós beruházásokat egy 200 millió eurós keretből támogatnak.

2. A csúcstechnológiás dekarbonizáció esetén 2,5 millió eurós költséget meghaladó, kísérleti projektek benyújtására nyílik lehetőség egy 200 millió eurós kereten belül.

3. Ezen felül pedig 1,4 milliárd euró támogatja a tiszta technológiák (megújuló energia termelése és tárolása, hőszivattyúk, hidrogéntermelés) gyártásához kapcsolódó, 2,5 millió eurót meghaladó költségű projekteket.

A korábban az Alapból támogatott több, mint száz projekt után számos további projekt lehet jogosult 60 százalékos beruházási támogatásra, ha megfelelő az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciálja és innovációs szintje, megismételhető, és kellően kiforrott, illetve költséghatékony.

A pályázók köre széles: az energiaigényes és a megújulókkal kapcsolatos iparágak ugyanúgy pályázhatnak, mint az energiatárolás, a közlekedés, vagy az építőipar szereplői.

A pályázatok benyújtására 2024 áprilisáig van lehetőség, a nyerteseket 2024. IV. negyedévében értesítik, a támogatási szerződéseket pedig 2025. I. negyedévében köthetik meg.

Fontos, hogy a projektek csak kivételesen indokolt esetben kezdhetők meg a támogatási szerződés megkötése előtt, a pályázat benyújtását megelőzően indult fejlesztések pedig egyáltalán nem támogathatóak.

A támogatásban nem részesíthető, de szakmailag ígéretes projektek továbbfejlesztését az Európai Beruházási Bank vállalhatja.

A pályázatok előkészítése hosszú és komplex folyamat, így amennyiben van olyan tervezett fejlesztése, amely a fenti kategóriákba eshet, érdemes a potenciál felmérését, illetve az előkészületeket minél hamarabb megkezdeni – javasolják a PwC szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS