Nyugat-balkáni zöld projektek: 13 magyarországi kkv kap összesen 400 millió forintot

2022. 03. 28., 10:09

Az elmúlt bő két évben Magyarország mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta célzottan a nyugat-balkáni régió országainak zöldgazdasági átállását, amely a hazai környezetipari cégek számára kiváló üzletfejlesztési lehetőséget teremtett, és amellyel új piacokon jelenhettek meg – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program 4. felhívásának eredményhirdetésén.

Az ITM tulajdonosi és szakmai felügyelete alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által 2021 novemberében meghirdetett támogatási felhívásra ezúttal is számos – a magyar cégek innovációs szakértelmét és felkészültségét tükröző – pályázat érkezett be. A támogatási program részeként kifizetésre kerülő 400 millió forint révén 11 projektben résztvevő 13 magyarországi kis- és középvállalkozás részesül vissza nem térítendő támogatásban. A projektek keretében a cégek többek között megújuló energia beruházások megalapozását, zöld fókuszú városfejlesztési stratégiák kidolgozását, vízipari megoldások megvalósítását, szennyvíztisztító telepek modernizálását, valamint a villámárvizek és erdőtüzek elleni védekezés kidolgozását készítik elő. Mindez fontos külpiaci tapasztalatokat, helyi referenciát és értékes partneri kapcsolatokat biztosít a cégeknek, amellyel eredményesebben tudnak elindulni a nyugat-balkáni régió egészére meghirdetett európai uniós és egyéb nemzetközi fejlesztési programokon, közbeszerzéseken is.

A nyugat-balkáni támogatási program keretében most támogatott projektek célja, hogy magyar cégek által hazai szaktudással segítsük elő a régió klímavédelmi törekvéseit és zöldgazdasági átállását, amellyel Magyarország támogatja a teljes Nyugat-Balkán uniós perspektívájának megerősítését is – emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban elindított és működtetett támogatási program keretében közel 50 beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő projekt megvalósítása zajlik. Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási keretéből a Nyugat-Balkáni Zöld Központon keresztül finanszírozott projektek révén mintegy 80–100 milliárd forint összértékű beruházás kerülhet előkészítésre, a támogatott szakmai képzéseken részt vett szakemberek száma pedig a meghaladja a 200 főt. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS