Nyugat-balkáni zöld projektek: 13 magyarországi kkv kap összesen 400 millió forintot

2022. 03. 28., 10:09

Az elmúlt bő két évben Magyarország mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta célzottan a nyugat-balkáni régió országainak zöldgazdasági átállását, amely a hazai környezetipari cégek számára kiváló üzletfejlesztési lehetőséget teremtett, és amellyel új piacokon jelenhettek meg – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program 4. felhívásának eredményhirdetésén.

Az ITM tulajdonosi és szakmai felügyelete alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által 2021 novemberében meghirdetett támogatási felhívásra ezúttal is számos – a magyar cégek innovációs szakértelmét és felkészültségét tükröző – pályázat érkezett be. A támogatási program részeként kifizetésre kerülő 400 millió forint révén 11 projektben résztvevő 13 magyarországi kis- és középvállalkozás részesül vissza nem térítendő támogatásban. A projektek keretében a cégek többek között megújuló energia beruházások megalapozását, zöld fókuszú városfejlesztési stratégiák kidolgozását, vízipari megoldások megvalósítását, szennyvíztisztító telepek modernizálását, valamint a villámárvizek és erdőtüzek elleni védekezés kidolgozását készítik elő. Mindez fontos külpiaci tapasztalatokat, helyi referenciát és értékes partneri kapcsolatokat biztosít a cégeknek, amellyel eredményesebben tudnak elindulni a nyugat-balkáni régió egészére meghirdetett európai uniós és egyéb nemzetközi fejlesztési programokon, közbeszerzéseken is.

A nyugat-balkáni támogatási program keretében most támogatott projektek célja, hogy magyar cégek által hazai szaktudással segítsük elő a régió klímavédelmi törekvéseit és zöldgazdasági átállását, amellyel Magyarország támogatja a teljes Nyugat-Balkán uniós perspektívájának megerősítését is – emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban elindított és működtetett támogatási program keretében közel 50 beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő projekt megvalósítása zajlik. Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási keretéből a Nyugat-Balkáni Zöld Központon keresztül finanszírozott projektek révén mintegy 80–100 milliárd forint összértékű beruházás kerülhet előkészítésre, a támogatott szakmai képzéseken részt vett szakemberek száma pedig a meghaladja a 200 főt. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS