Nyugat-balkáni zöld projektek: 13 magyarországi kkv kap összesen 400 millió forintot

2022. 03. 28., 10:09

Az elmúlt bő két évben Magyarország mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta célzottan a nyugat-balkáni régió országainak zöldgazdasági átállását, amely a hazai környezetipari cégek számára kiváló üzletfejlesztési lehetőséget teremtett, és amellyel új piacokon jelenhettek meg – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program 4. felhívásának eredményhirdetésén.

Az ITM tulajdonosi és szakmai felügyelete alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által 2021 novemberében meghirdetett támogatási felhívásra ezúttal is számos – a magyar cégek innovációs szakértelmét és felkészültségét tükröző – pályázat érkezett be. A támogatási program részeként kifizetésre kerülő 400 millió forint révén 11 projektben résztvevő 13 magyarországi kis- és középvállalkozás részesül vissza nem térítendő támogatásban. A projektek keretében a cégek többek között megújuló energia beruházások megalapozását, zöld fókuszú városfejlesztési stratégiák kidolgozását, vízipari megoldások megvalósítását, szennyvíztisztító telepek modernizálását, valamint a villámárvizek és erdőtüzek elleni védekezés kidolgozását készítik elő. Mindez fontos külpiaci tapasztalatokat, helyi referenciát és értékes partneri kapcsolatokat biztosít a cégeknek, amellyel eredményesebben tudnak elindulni a nyugat-balkáni régió egészére meghirdetett európai uniós és egyéb nemzetközi fejlesztési programokon, közbeszerzéseken is.

A nyugat-balkáni támogatási program keretében most támogatott projektek célja, hogy magyar cégek által hazai szaktudással segítsük elő a régió klímavédelmi törekvéseit és zöldgazdasági átállását, amellyel Magyarország támogatja a teljes Nyugat-Balkán uniós perspektívájának megerősítését is – emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban elindított és működtetett támogatási program keretében közel 50 beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő projekt megvalósítása zajlik. Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási keretéből a Nyugat-Balkáni Zöld Központon keresztül finanszírozott projektek révén mintegy 80–100 milliárd forint összértékű beruházás kerülhet előkészítésre, a támogatott szakmai képzéseken részt vett szakemberek száma pedig a meghaladja a 200 főt. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS