Nyugat-balkáni zöld projektek: 13 magyarországi kkv kap összesen 400 millió forintot

2022. 03. 28., 10:09

Az elmúlt bő két évben Magyarország mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta célzottan a nyugat-balkáni régió országainak zöldgazdasági átállását, amely a hazai környezetipari cégek számára kiváló üzletfejlesztési lehetőséget teremtett, és amellyel új piacokon jelenhettek meg – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program 4. felhívásának eredményhirdetésén.

Az ITM tulajdonosi és szakmai felügyelete alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által 2021 novemberében meghirdetett támogatási felhívásra ezúttal is számos – a magyar cégek innovációs szakértelmét és felkészültségét tükröző – pályázat érkezett be. A támogatási program részeként kifizetésre kerülő 400 millió forint révén 11 projektben résztvevő 13 magyarországi kis- és középvállalkozás részesül vissza nem térítendő támogatásban. A projektek keretében a cégek többek között megújuló energia beruházások megalapozását, zöld fókuszú városfejlesztési stratégiák kidolgozását, vízipari megoldások megvalósítását, szennyvíztisztító telepek modernizálását, valamint a villámárvizek és erdőtüzek elleni védekezés kidolgozását készítik elő. Mindez fontos külpiaci tapasztalatokat, helyi referenciát és értékes partneri kapcsolatokat biztosít a cégeknek, amellyel eredményesebben tudnak elindulni a nyugat-balkáni régió egészére meghirdetett európai uniós és egyéb nemzetközi fejlesztési programokon, közbeszerzéseken is.

A nyugat-balkáni támogatási program keretében most támogatott projektek célja, hogy magyar cégek által hazai szaktudással segítsük elő a régió klímavédelmi törekvéseit és zöldgazdasági átállását, amellyel Magyarország támogatja a teljes Nyugat-Balkán uniós perspektívájának megerősítését is – emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban elindított és működtetett támogatási program keretében közel 50 beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő projekt megvalósítása zajlik. Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási keretéből a Nyugat-Balkáni Zöld Központon keresztül finanszírozott projektek révén mintegy 80–100 milliárd forint összértékű beruházás kerülhet előkészítésre, a támogatott szakmai képzéseken részt vett szakemberek száma pedig a meghaladja a 200 főt. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS