METÁR-tender: 183-ból 57 pályázó nyert

2021. 12. 13., 19:42

Kihirdette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására kiírt harmadik tender eredményét, a felhívásra összesen 183 ajánlat érkezett, amelyek közül 57 pályázat nyert.

Közleményében a MEKH felidézte, hogy az idén áprilisban harmadik alkalommal írta ki a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert. A METÁR támogatás célja, hogy költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó áramtermelést és az új beruházások indítását.

A tájékoztatás szerint a harmadik tenderen is erős volt a verseny, az érvényes pályázatokat tekintve mintegy kétszeres, összességében pedig több mint háromszoros volt a túljelentkezés a kiírt évi 300 gigawattóra (GWh) támogatható mennyiségre.

Az 57 nyertes pályázat mindegyike naperőmű megvalósítására vonatkozott, összesen 183 megawatt (MW) teljesítménnyel. A kis támogatási kategóriában (az 1 MW alatti erőművek esetében) 42, míg a nagy támogatási kategóriában (az 1 MW és 20 MW közötti erőműveknél) 15 nyertes pályázat született.

Az ajánlati árak a 20 MW alatti erőművi méret és a költségek alakulását terhelő bizonytalanságok ellenére is kedvezőek voltak – jelezte a MEKH.

A kis támogatási kategóriában az átlagos nyertes ajánlati ár kilowattóránként (kWh) 21,26 forint, a nagy támogatási kategóriában kilowattóránként 16,15 forint, a két kategóriára együttesen pedig kilowattóránként 16,99 forint volt a nyertes ajánlati árak átlaga.

A kedvező ajánlatok és az erős verseny miatt az előző pályázathoz viszonyítva mintegy 5 százalékos árcsökkenés következett be.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 299 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 62 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt áram mintegy 140 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházással létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik. Az új erőműegységeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS