Március végéig lehet pályázni a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

Március végéig lehet pályázni a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra
2022. 01. 31., 13:41

Idén második alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb ipari célgép versenyét, amelyre az egészen egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel is várják a nevezéseket.

2022-ben is lehet pályázni a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra, amelynek célja, hogy a hazai termelő- és szolgáltató vállalatok megismerjék a hazai gépgyártás egyedi felhasználási célra készülő gépeit. Az pályázók rajzzal, prototípussal, modellel vagy kész konstrukcióval nevezhetnek. A lényeg, hogy a pályázatban szereplő célgép az elmúlt 2-3 évben készült, modern ipari gép, berendezés és piacképes termék legyen, vagy az válhasson belőle.

Egyaránt célgépnek hívunk egy fazekas korongozógépet és célgépnek hívunk egy robottal, képfelismerő rendszerrel ellátott autóipari gyártósort. A verseny egyediségét éppen ez adja: bár ezek a szerkezetek különbözőek, mégis közös bennük, hogy minden gépet azért készítették, hogy az anyagmozgatási, szerelési, mérési vagy gyártási folyamatok gyorsabban, hatékonyabban, automatizáltabban és hiba nélkül valósuljanak meg.

Sipos Sándor, az ország legnagyobb ipari célgép versenyének ötletgazdája, a szervező Chemplex Kft. tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban kevés olyan fórum van, ahol ez a jelentős gazdasági potenciállal bíró ágazat szerepet kap, holott nemzetgazdasági súlya kiemelkedő.

„A visszajelzések alapján abszolút sikernek éltük meg tavaly az első Magyar Ipari Célgép Nagydíjat. Öröm volt hallani, hogy a pályázók közül többen is arról számoltak be, hogy a gépeik iránt fokozottan érdeklődtek, tehát a nevezésük üzletileg is megtérült. Reméljük, hogy 2022-ben sem lesz ez másként, és a versennyel újabb lendületet adhatunk az ágazati szereplőknek” – mondta Sipos Sándor.

Dr. Bárdos Krisztina, a társszervező Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezetője elmondta, hogy a célgépeknek a gazdasági élet szinte minden területén helye van, a gépgyártásnak ez a szegmense nagyon komoly fejlesztési potenciállal bír.

„A gépiparban általános fejlesztési kihívások közül meghatározó a komplexebb termékek, folyamatok és értékalapú hálózatok létrehozása, illetve a globálisan integrált beszállítói hálózatokba magasabb szinten történő becsatlakozás – éppen ez utóbbit alakítja át jelentősen a pandémia és a digitalizáció. A modern célgépek gyártóinak, tervezőinek felkarolásával a hazai iparvállatokat tudjuk segíteni abban, hogy modern berendezésekkel előrébb léphessenek a digitális átalakulás útján. Ugyanez a tendencia nemzetközi szinten is: a technológiai fejlődés az automatizálás új korszakát hozta el, az ipar 5.0 előtérbe kerül, miközben paradox módon jellemző a komplex gyártási rendszerek egyszerűsödése”.

A pályázat, amivel csak nyerni lehet

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2022 versenyre történő nevezéssel csak nyerni lehet: új piaci lehetőségek nyílnak, a célgépközösség tagjai megismerik egymást, gépgyártóként a nevezők szakmai elismerést szerezhetnek, ami hosszú távra fémjelzi a munkájukat és emeli a versenyben nevezett célgép értékét. A pályaműveket nem csak Magyarországon, hanem külföldön is megismerhették: tavaly lehetőség nyílt a Külgazdasági Attaséi Hálózat előtti bemutatkozásra is.

A 2021-ben indított programon 74 célgépgyártó indult, a verseny szakmai nappal egybekötött díjátadó rendezvényén 150 résztvevőt regisztráltak. A versenyt meghatározó iparvállalati szponzorok, minisztériumok, KKV-k is támogatták.

A zsűri 2022-ben 6 kategóriában jelöl meg szakmai díjazottakat:

gyártáselőkészítés gépei: alapanyag- és nyersanyagfeldolgozás;
gyártógépek, rész- vagy készterméket előállító gépek;
termék kiadagolás, beadagolás vagy csomagolás gépei;
teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák;
kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, tesztberendezések;
anyagmozgatás, anyagtárolás gépei.

A 2022-es pályázók bemutatkozhatnak az Ipar Napjai és MACH-TECH szakkiállításon a Magyar Ipari Célgép Nagydíj standján. A kategóriák nyertes pályaműveit emblémával is díjazzák, amely használható a kommunikációban és a gépre is kihelyezhető.

A közönségtől legtöbb szavazatot elnyerő pályamű tulajdonosa(i) számára 1.000.000 forint értékű hajtástechnikai beszerzési keret nyílik meg a CHEMPLEX Kft. jóvoltából.

Pályázni 2022. március 31-ig lehet. További információk a gepedvanhozza.hu oldalon, a verseny hivatalos honlapján érhetők el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS