Lezárult a 259 milliós korszerűsítés a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban

Lezárult a 259 milliós korszerűsítés a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban
2023. 08. 11., 18:11

Hivatalosan is lezárult a Széchenyi2020 program Kohéziós Alapjához benyújtott „MIHŐ Kft., Lévay József Református Gimnázium távhőrendszerre csatlakoztatása, távhőrendszer korszerűsítése” című, KEHOP-5.3.1-17-2019-00039 azonosító számú projekt.

A projekt keretében megvalósult a Lévay József Református Gimnázium távhőellátásának kiépítése, valamint több hőkörzetben is keringtető szivattyúk és elzáró szerelvények korszerűsítése történt. A beruházások megvalósulása jelentős energia megtakarítást eredményezett – olvasható a miskolci önkormányzat közleményében.

Új fogyasztó távhőre kötése

A Lévay József Református Gimnázium csatlakozásával bővült a távhőszolgáltatásba bevont intézmények köre. A gimnázium és annak diákotthon/kollégium épületeinek hőellátását biztosító földgáztüzelésű kazántelep kiváltásra került, és az új tornatermi, uszodai létesítmény pedig eleve megújuló energiából előállított távhőellátással létesült. Az épületek ellátása egy közös, új fogyasztói hőközponton keresztül valósul meg. A Lévay József Református Gimnázium a belvárosi rendszerre csatlakozott, ezzel – a környezetbarát fűtés és melegvíz-ellátás választása mellett – tovább nőtt a geotermális energiafelhasználás részaránya.

Az új fogyasztó távhőre csatlakozásához korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kétvezetékes primer rendszer épült ki. A létesítmények hőellátását új, változó tömegáramú, egyedi építésű, automatikus szabályozóval ellátott hőközpontok biztosítják. A korszerű, komplex épületszabályozó rendszer az intézmény számára lehetővé teszi a korszerű szolgáltatások igénybevételét, mint például a szakaszos fűtés vagy a külső hőmérséklet szerint szabályozott automatikus fűtés.

Keringtető szivattyúk cseréje

A fűtési és használati melegvíz szolgáltatást nyújtó hőközpontok főberendezéseinek egyike a fűtési és a használati melegvíz cirkulációs szivattyú, melyek üzemeltetése a hőközponti villamosenergia felhasználás döntő hányadát teszi ki. A MIHŐ Kft. hőközpontjaiban összesen több mint 1.200 db szivattyú található, a berendezések túlnyomó többségének életkora meghaladta a 10 évet, műszaki állapotuk, technológiai kialakításuk elavult. A pályázat keretében a teljes szivattyú állomány közel 10%-a megújult, ami éves szinten 122.943 kWh villamos energia megtakarítást eredményezett.  Továbbá a berendezések cseréje növeli az üzembiztonságot és elősegíti a fűtési rendszerek kiegyenlített, csendes üzemét.

Elzáró szerelvények cseréje

A távfűtési gerincvezeték szakaszok kizárását biztosító elzáró szerelvények jellemzően a távfűtési aknákban, kezelési pontokon találhatóak. Az elavult műszaki állapotú, szigetelés nélküli vagy leromlott állapotú szigeteléssel rendelkező szakaszolók helyére új, motoros működtetéssel is ellátott, hőszigetelt elzáró szerelvények beépítése valósult meg. A korszerűsítés eredményeként a távhő- és melegvíz-szolgáltatás üzembiztosabbá vált, a hőveszteség jelentősen csökkent

A projekt révén évente összesen 6553,78 GJ-lal csökken a primer energiafelhasználás, mellyel összhangban évente mintegy 461,3 tonnával csökken az üvegházhatást okozó CO2 gázkibocsátás. Ezekkel az intézkedésekkel Miskolc ismét jelentősen csökkentette a légkör terhelését.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg. A beruházás elszámolható összköltsége 259.030.979 forint, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által megítélt vissza nem térítendő támogatás összege 129.515.490 forint. Az 50 százalékos önerőt a MIHŐ Kft. biztosította.

Fotó: Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon hivatalos Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS