95 milliárd forint jut az uniós keretből Békés vármegyei beruházásokra

95 milliárd forint jut az uniós keretből Békés vármegyei beruházásokra
2023. 02. 17., 17:18

2027-ig csaknem 95 milliárd forint érkezhet Békés vármegyei beruházásokra az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből – tájékoztatott Békés Vármegye Önkormányzata.

2022-ben a magyar állam előfinanszírozta a 2020–2027-es uniós keret-költségvetési időszak európai uniós forrásait, támogatói döntést eddig 201 pályázat esetében, 43 milliárd forint értékben hoztak.

A 2013–2020-as uniós költségvetési időszakban a TOP keretéből 88 milliárd forint értékben valósult meg 541 pályázat Békésben. Emellett további 6,5 milliárd forint érkezett költségnövekedés címén, amit az építőipari áremelkedések indokoltak. A program eredményeként gazdaságfejlesztési céllal 21 ipari park és 6 inkubátorház épült, valamint 42 piac- és 24 turisztikai fejlesztés valósult meg.

A TOP-program másik része a települési infrastruktúrák és a szolgáltatások fejlesztését támogatta. Ennek során 87 óvoda és bölcsőde, 56 csapadékvíz-elvezető rendszer; 36 egészségügyi és 33 szociális intézmény fejlesztése, valamint 129 épületenergetikai korszerűsítés valósult meg. Megépült 60 kilométernyi bicikliút. A rászorulók képzését és bértámogatását célzó megyei és járási programokban több mint 5500 ember vett részt. (MTI)

Fotó: Horváth Bence/OrosCafe

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS