Közel 120 milliárd forintból fejlődhet a szakképzés

2022. 01. 25., 17:57

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében hamarosan megjelenik a „21. századi szakképző intézményfejlesztési program” című (RRF-2.2.2-22) felhívás.

A felhívás, amely a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg, már túl van a társadalmi egyeztetésen.

A támogatás célja a vonzó tanulási környezet létrehozása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a tangazdaságok, közösségi terek (tornaterem, kollégium) infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése – olvasható a tervezetben.

A keretösszeg „kereken” 118 662 387 887 forint, ebből az Európai Unió felé (a HEE-keretben) elszámolandó 93 948 816 989 forint. A kormány 15–25 támogatott kérelemmel számol; egy pályázatra minimum 1 milliárd, maximum 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A felhívásra a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által vezetett konzorciumok nyújthatnak be támogatási igénylést (2022. február 14-től március 16-ig), konzorciumi partnerként a szakképzési centrumok mellett a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vonható be.

Támogatható tevékenységek:
– projekt előkészítési tevékenységek,
– a projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos tevékenységek,
– ingatlanvásárlás,
– szakképző intézmények infrastrukturális beruházása,
– eszközbeszerzés és kapcsolódó immateriális javak,
– kötelezően előírt nyilvánosság biztosításával kapcsolatos szolgáltatás igénybevétele,
– projektmenedzsment tevékenység.

„A 21. századi szakképző intézményfejlesztési program egy komplex fejlesztési program” – olvasható a felhívás indoklásában. Ez a program magában foglalja az épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését, tanműhelyek fejlesztését, oktatási terek átalakítását, korszerű oktatástechnikai, a szakmai oktatást szolgáló eszközök, informatikai és tárgyi eszközök (pl. padok, szekrények) megújítását, épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését. Az oktatás és szakmai képzés során megvalósuló digitális kompetenciafejlesztéshez szükséges informatikai eszközök biztosítása az egyházi és nem állami fenntartású intézményekben is szükséges, ezért a beruházás keretében központi koordinációban valósul meg az IKT eszközfejlesztés.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS