Közel 120 milliárd forintból fejlődhet a szakképzés

2022. 01. 25., 17:57

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében hamarosan megjelenik a „21. századi szakképző intézményfejlesztési program” című (RRF-2.2.2-22) felhívás.

A felhívás, amely a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg, már túl van a társadalmi egyeztetésen.

A támogatás célja a vonzó tanulási környezet létrehozása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a tangazdaságok, közösségi terek (tornaterem, kollégium) infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése – olvasható a tervezetben.

A keretösszeg „kereken” 118 662 387 887 forint, ebből az Európai Unió felé (a HEE-keretben) elszámolandó 93 948 816 989 forint. A kormány 15–25 támogatott kérelemmel számol; egy pályázatra minimum 1 milliárd, maximum 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A felhívásra a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által vezetett konzorciumok nyújthatnak be támogatási igénylést (2022. február 14-től március 16-ig), konzorciumi partnerként a szakképzési centrumok mellett a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vonható be.

Támogatható tevékenységek:
– projekt előkészítési tevékenységek,
– a projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos tevékenységek,
– ingatlanvásárlás,
– szakképző intézmények infrastrukturális beruházása,
– eszközbeszerzés és kapcsolódó immateriális javak,
– kötelezően előírt nyilvánosság biztosításával kapcsolatos szolgáltatás igénybevétele,
– projektmenedzsment tevékenység.

„A 21. századi szakképző intézményfejlesztési program egy komplex fejlesztési program” – olvasható a felhívás indoklásában. Ez a program magában foglalja az épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését, tanműhelyek fejlesztését, oktatási terek átalakítását, korszerű oktatástechnikai, a szakmai oktatást szolgáló eszközök, informatikai és tárgyi eszközök (pl. padok, szekrények) megújítását, épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését. Az oktatás és szakmai képzés során megvalósuló digitális kompetenciafejlesztéshez szükséges informatikai eszközök biztosítása az egyházi és nem állami fenntartású intézményekben is szükséges, ezért a beruházás keretében központi koordinációban valósul meg az IKT eszközfejlesztés.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-29 18:16:14
Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-01-29 12:16:15
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint tavaly bár a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS