Közel 120 milliárd forintból fejlődhet a szakképzés

2022. 01. 25., 17:57

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében hamarosan megjelenik a „21. századi szakképző intézményfejlesztési program” című (RRF-2.2.2-22) felhívás.

A felhívás, amely a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg, már túl van a társadalmi egyeztetésen.

A támogatás célja a vonzó tanulási környezet létrehozása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a tangazdaságok, közösségi terek (tornaterem, kollégium) infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése – olvasható a tervezetben.

A keretösszeg „kereken” 118 662 387 887 forint, ebből az Európai Unió felé (a HEE-keretben) elszámolandó 93 948 816 989 forint. A kormány 15–25 támogatott kérelemmel számol; egy pályázatra minimum 1 milliárd, maximum 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A felhívásra a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által vezetett konzorciumok nyújthatnak be támogatási igénylést (2022. február 14-től március 16-ig), konzorciumi partnerként a szakképzési centrumok mellett a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vonható be.

Támogatható tevékenységek:
– projekt előkészítési tevékenységek,
– a projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos tevékenységek,
– ingatlanvásárlás,
– szakképző intézmények infrastrukturális beruházása,
– eszközbeszerzés és kapcsolódó immateriális javak,
– kötelezően előírt nyilvánosság biztosításával kapcsolatos szolgáltatás igénybevétele,
– projektmenedzsment tevékenység.

„A 21. századi szakképző intézményfejlesztési program egy komplex fejlesztési program” – olvasható a felhívás indoklásában. Ez a program magában foglalja az épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését, tanműhelyek fejlesztését, oktatási terek átalakítását, korszerű oktatástechnikai, a szakmai oktatást szolgáló eszközök, informatikai és tárgyi eszközök (pl. padok, szekrények) megújítását, épületek energetikai fejlesztését, megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítését. Az oktatás és szakmai képzés során megvalósuló digitális kompetenciafejlesztéshez szükséges informatikai eszközök biztosítása az egyházi és nem állami fenntartású intézményekben is szükséges, ezért a beruházás keretében központi koordinációban valósul meg az IKT eszközfejlesztés.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-29 09:27:00
A 19–29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít – derül ki a K&H ifjúsági indexéhez 2022 második negyedévében készült reprezentatív felmérésből.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS