Innovatív oktatási-képzési fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2022. 02. 11., 19:49

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE). A 334 millió forintos európai uniós támogatást többek között hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztató képzésére, diplomaszerzésüket támogató ösztöndíj létrehozására, tanulást segítő kurzusok, egészségnevelési programok és online karrier platform létrehozására fordították. Az egyetem e-learning, szakmai gyakorlati és könyvtári rendszereinek továbbfejlesztése mellett tananyag- és oktatásmódszertani fejlesztések is történtek.

A BGE-neredményesen zárult az EFOP-3.4.3-16-2016-00020 azonosítószámú „Innovatív megoldásokkal a BGE felsőfokú képzései minőségének és hozzáférhetőségének javításáért” című európai uniós projekt.

A 2017. június 1. és 2022. január 31. között 334 millió forint támogatásból megvalósult projekt általános célja a BGE és konzorciumi partnere, a Pannon Egyetem oktatási rendszerének továbbfejlesztése volt.  A projekt során megvalósult részvételt ösztönző és innovatív megoldásoknak, nemzetköziesítési és egészségnevelési programoknak köszönhetően a két intézmény kevésbé fejlett régiókból származó oktatói és hallgatói a jövőben gyorsabban tudnak majd reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre. További célként szerepelt az egyetemi oktatás teljesítményének fokozása és hozzáférhetőségének javítása.

Felzárkoztató kurzusok, speciális tréningek, karrier platform, ösztöndíj

A projekt 55 hónapja alatt több mint 2200 hallgató vett részt a felsőoktatásba való bekerülést és bennmaradást támogató programokban. Kidolgozásra kerültek felzárkóztató/tanulást segítő kurzusok, tanácsadási, valamint egyéni tanulási tréningek. A felzárkóztató kurzusok és speciális tréningek hatalmas hallgatói érdeklődés mellett zajlottak a projekt egész időtartama alatt. A BGE 9 gyakorlóhellyel kötött megállapodást, így a tréningek hallgatói mentorálásban együttműködő partnerekkel közösen valósultak meg.

A hallgatók és a gazdasági szereplők közötti kapcsolatfelvételt, együttműködést segítő online rendszert (karrier platformot) is létrehoztak. A képzés sikeres elvégzését támogató és a hallgatók foglalkoztathatóságát javító módszertani fejlesztések célja pedig az új generáció számára megfelelő módszertanok alkalmazása, az oktatók továbbképzése, kompetenciafejlesztés és szemléletváltás volt. Gyakorlati képzést szolgáló és digitális tanulást támogató e-learning keretrendszert is kialakítottak, amely az új generáció számára megfelelő módszertani fejlesztést, illetve az online, személyes jelenlét nélküli oktatást teszi lehetővé.

A program során Nemzetközi Nyári Egyetemet, Egészségtudatos kurzusokat, Sporttábort és Élménynapokat is rendeztek.

A projekt keretében újonnan létrehozott Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj célja, hogy a támogatás révén az egyetem növelje a diplomaszerzési esélyeket, csökkentve ezzel a lemorzsolódást. Az ösztöndíjban a jól teljesítő, hátrányos helyzetű, a kedvezményezett térségben (konvergencia régiókban) állandó lakóhellyel rendelkező hallgatók részesülhettek. Szemeszterenként 38 hallgató kapott személyenként 120 000 forint összegű támogatást.

Konzultációs zónák

Hallgatói konzultációs zónákat alakítottak ki a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának F épületében. A Tréning terem, a Marketing műhely, a Modern nyelvi labor, a Pénzügyi szimulációs és a Fókusz labor biztosítja a gyakorlati oktatás minőségfejlesztését.

„A BGE fontos célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi felzárkóztatáshoz. A projekt segített abban, hogy érdemi támogatást nyújtsunk számos hátrányos helyzetben levő hallgatónak, és egyúttal lehetőséget adott arra, hogy fejlesszük azokat az eszközöket, amelyekre tartós felzárkóztatási programokat tudunk építeni” – mondta el dr. Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese, a projekt szakmai vezetője.

A BGE tervei között szerepel a projekt során kialakított oktatási módszerek és hallgatói szolgáltatások további működtetése és folyamatos fejlesztése – olvasható az egyetem közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS