Innovatív oktatási-képzési fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2022. 02. 11., 19:49

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE). A 334 millió forintos európai uniós támogatást többek között hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztató képzésére, diplomaszerzésüket támogató ösztöndíj létrehozására, tanulást segítő kurzusok, egészségnevelési programok és online karrier platform létrehozására fordították. Az egyetem e-learning, szakmai gyakorlati és könyvtári rendszereinek továbbfejlesztése mellett tananyag- és oktatásmódszertani fejlesztések is történtek.

A BGE-neredményesen zárult az EFOP-3.4.3-16-2016-00020 azonosítószámú „Innovatív megoldásokkal a BGE felsőfokú képzései minőségének és hozzáférhetőségének javításáért” című európai uniós projekt.

A 2017. június 1. és 2022. január 31. között 334 millió forint támogatásból megvalósult projekt általános célja a BGE és konzorciumi partnere, a Pannon Egyetem oktatási rendszerének továbbfejlesztése volt.  A projekt során megvalósult részvételt ösztönző és innovatív megoldásoknak, nemzetköziesítési és egészségnevelési programoknak köszönhetően a két intézmény kevésbé fejlett régiókból származó oktatói és hallgatói a jövőben gyorsabban tudnak majd reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre. További célként szerepelt az egyetemi oktatás teljesítményének fokozása és hozzáférhetőségének javítása.

Felzárkoztató kurzusok, speciális tréningek, karrier platform, ösztöndíj

A projekt 55 hónapja alatt több mint 2200 hallgató vett részt a felsőoktatásba való bekerülést és bennmaradást támogató programokban. Kidolgozásra kerültek felzárkóztató/tanulást segítő kurzusok, tanácsadási, valamint egyéni tanulási tréningek. A felzárkóztató kurzusok és speciális tréningek hatalmas hallgatói érdeklődés mellett zajlottak a projekt egész időtartama alatt. A BGE 9 gyakorlóhellyel kötött megállapodást, így a tréningek hallgatói mentorálásban együttműködő partnerekkel közösen valósultak meg.

A hallgatók és a gazdasági szereplők közötti kapcsolatfelvételt, együttműködést segítő online rendszert (karrier platformot) is létrehoztak. A képzés sikeres elvégzését támogató és a hallgatók foglalkoztathatóságát javító módszertani fejlesztések célja pedig az új generáció számára megfelelő módszertanok alkalmazása, az oktatók továbbképzése, kompetenciafejlesztés és szemléletváltás volt. Gyakorlati képzést szolgáló és digitális tanulást támogató e-learning keretrendszert is kialakítottak, amely az új generáció számára megfelelő módszertani fejlesztést, illetve az online, személyes jelenlét nélküli oktatást teszi lehetővé.

A program során Nemzetközi Nyári Egyetemet, Egészségtudatos kurzusokat, Sporttábort és Élménynapokat is rendeztek.

A projekt keretében újonnan létrehozott Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj célja, hogy a támogatás révén az egyetem növelje a diplomaszerzési esélyeket, csökkentve ezzel a lemorzsolódást. Az ösztöndíjban a jól teljesítő, hátrányos helyzetű, a kedvezményezett térségben (konvergencia régiókban) állandó lakóhellyel rendelkező hallgatók részesülhettek. Szemeszterenként 38 hallgató kapott személyenként 120 000 forint összegű támogatást.

Konzultációs zónák

Hallgatói konzultációs zónákat alakítottak ki a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának F épületében. A Tréning terem, a Marketing műhely, a Modern nyelvi labor, a Pénzügyi szimulációs és a Fókusz labor biztosítja a gyakorlati oktatás minőségfejlesztését.

„A BGE fontos célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi felzárkóztatáshoz. A projekt segített abban, hogy érdemi támogatást nyújtsunk számos hátrányos helyzetben levő hallgatónak, és egyúttal lehetőséget adott arra, hogy fejlesszük azokat az eszközöket, amelyekre tartós felzárkóztatási programokat tudunk építeni” – mondta el dr. Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese, a projekt szakmai vezetője.

A BGE tervei között szerepel a projekt során kialakított oktatási módszerek és hallgatói szolgáltatások további működtetése és folyamatos fejlesztése – olvasható az egyetem közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS