Harmadszor is megemelte a kormány egy 2015-ös EFOP-felhívás keretösszegét

2020. 01. 03., 10:05

Tovább emelkedett a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának (EFOP) keretében megjelent „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” című (EFOP-1.1.1-15) felhívás keretösszege.

A 2015 októberében megjelent felhívás már lezárult; támogatási kérelmet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Magyar Államkincstár konzorciuma adhatott be (2015. november 30-ig).

Változások

Az eredeti keretösszeg 8 milliárd forint volt, ezt 2017 júniusában 10 milliárd forintra, ugyanezen év augusztusában 12 milliárd forintra emelte a kormány. A legfrissebb (2020 január 2-i) módosítással a keretösszeg 13 965 294 850 forintra nőtt.

A felhívás két fontos indikátora a fogyatékossággal élő résztvevők száma, valamint a program elhagyását követően a munkaerő piacra vagy munkaerő-piaci programba belépők száma. Az eredeti „célérték” mindkét mutatóra 4200 fő volt, a 2017. júniusi keretösszeg-emeléskor az előbbi 10 000-re, az utóbbi 5250-re módosult, két hónappal később pedig (a keretösszeg második emeléskor) 12 000-re, illetve 7000-re. A 2020-as keretösszeg-emeléskor a kormány az indikátorokat nem változtatta meg.

Célkitűzések

A projekt elsődleges célja a megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci integrációjának és foglalkoztatásának elősegítése és képzettségi szintjének növelése foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások nyújtásával és munkaerő-piaci aktív eszközök alkalmazásával. További cél a munkaadók szemléletének formálása a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása érdekében – olvasható a felhívásban.

Hogyan érhetőek el ezek a célok?

A közvetlen célcsoport (megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek) számára biztosított támogatások:

  • egyéni fejlesztési terv elkészítése, módosítása és a teljesülés nyomon követése,
  • foglalkozási rehabilitációt elősegítő szolgáltatások biztosítása, támogatása
  • a munkába helyezéshez, illetve képzésbe vonáshoz kapcsolódó alkalmassági-, foglalkoztathatósági vizsgálatok megvalósítása,
  • a munkaerő-piaci igényekhez igazodó szakmai, közlekedési (jogosítvány kategóriák) és kapcsolódó hatósági képzések, valamint nyelvi képzésekhez kapcsolódó támogatások,
  • támogatott foglalkoztatás (bér és járulék támogatás nyújtásával), beleértve az önfoglalkoztatást, és a próbamunka céljából végzett egyszerűsített foglalkoztatás támogatását,
  • a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkahelyre jutásának, valamint az együttműködési, képzési helyszínekre való eljutás biztosítása, munkába járásának támogatása.

A közvetett célcsoport (munkáltatók) számára biztosított támogatások:

  • a potenciális munkaadók számára érzékenyítő tréningek lefolytatása,
  • foglalkozási rehabilitációt elősegítő szolgáltatások szervezése és biztosítása,
  • a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkahelyre jutásának, munkába járásának támogatása,

a célcsoport munkába járáshoz adott foglalkoztató által biztosított költségtérítés támogatása. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS