Elszámolható a Vidékfejlesztési Program pályázatainál az építési költségek emelkedése

2022. 03. 23., 11:29

A Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén lehetőség van többlet támogatás igénybevételére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számos gazdálkodói visszajelzést kapott, hogy – az építőanyagok harminc éve nem látott világpiaci áremelkedése miatt – a folyamatban lévő beruházások megvalósulása a magas árszínvonal mellett gazdaságilag rendkívül kockázatossá vált.  Ezen káros hatások mérséklését célozva a NAK javaslatot fogalmazott meg az agrár szaktárca felé, amelyben kérte a megnövekedett építési költségek elszámolásának engedélyezését a hatályos Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) szereplő referenciaárak mértékéig. A kamara javaslata nyomán – a módosított 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet alapján – lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni.

Eszerint a Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén van lehetőség többlet támogatás igénybevételére. Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani, egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylésig. A támogatás legfeljebb a változásbejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5 százaléka, de legalább 5 millió forint.

További részletes információkkal a kamara az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére. (NAK)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS