Automatikussá válhat a gépjármű- és a földhivatali ügyintézés is

2023. 04. 21., 11:18

Hamarosan benyújtható a támogatási kérelem „Az automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer kiterjesztése” című (RRF-9.2.1-23) felhívásra.

A felvívás célja Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali Rendszer (AKD) kiterjesztése a gépjármű ügyintézés, az egyszerűsített honosítás, illetve a földhivatali hatósági tevékenységhez kapcsolódó ügyekre.

A kiemelt felhívásra a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. által vezetett konzorcium adhat be támogatási kérelmet, amelynek tagjai a Belügyminisztérium, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az IdomSoft Zrt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. A támogatási kérelem április 27-től május 26-ig nyújtható be.

A keretösszeg 2,18 milliárd forint; ebből 2,0 milliárd forintot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosít (ez az összeg az Európai Unió felé elszámolandó), az EU felé nem elszámolható költségek összege 0,18 milliárd forint.

Támogatható tevékenységek: automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer továbbfejlesztése, az ügyek automatizációjához szükséges implementációs fejlesztések, tananyagok továbbfejlesztése és oktatási segédanyagok kidolgozása, hardver, szoftver vásárlása, valamint „a projekt szakmai megvalósítását támogató tevékenységek”.

A közigazgatási és döntéshozatali folyamatok automatizálása elterjedtebbé tehető, az automatizálás növeli az átláthatóságot, gyorsaságot és a hozzájuk kapcsolódó állampolgári bizalmat is. A minél magasabb fokú automatizált döntéshozatal bevezetése javítja a folyamat transzparenciáját, ellenőrizhetőségét, és mivel emberi beavatkozás nélkül valósul meg a döntéshozatal, a korrupciós lehetőségek száma csökken – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívástervezetben.

A kiválasztott területek – földhivatali hatósági tevékenység, gépjármű ügyintézés, egyszerűsített honosítás – kiemelten veszélyeztetett területek a korrupció szempontjából. Ezen területek esetében szükséges az egyes ügytípusokat megvizsgálni és a vizsgálatok függvényében kiválasztani a konkrét ügyeket, amellyel az antikorrupciós tevékenységben a fejlesztés megvalósításával jelentős eredmény érhető el, mely a társadalmi megítélés szempontjából is előnyös. Az ügyek számossága azért is kiemelkedő, mert a fejlesztéssel érintett három terület jelentős számú ügyben teszi lehetővé az automatikus döntéshozatal lehetőségeinek kihasználását.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS