A VEKOP félidőben: a legfontosabb adatok

2018. 12. 03., 16:34

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadványa összefoglaltuk alapján a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) legfontosabb mutatóit.

A Közép-magyarországi régió (KMR) gazdaságilag Magyarország legfejlettebb régiójának tekinthető, a VEKOP kizárólag e régió további fejlesztéseit tűzte ki célul.

A források többek között mikro-, kis- és középvállalkozások, kutatóhelyek, egyházak, civil szervezetek, egészségügyi szolgáltatók, nonprofit szervezetek, helyi önkormányzatok és helyi nemzetiségi önkormányzatok, állami és önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevő állampolgárok számára érhetőek el.

A VEKOP teljes 7 évre (2014–20) vonatkozó keretösszege felhívások formájában, a kormány által kitűzött 2017. március 31-i határidőre sikeresen elérhetővé vált.

A VEKOP keretében meghirdethető támogatás összege 258,5 milliárd forint, amely mellé a kormány 2017-ben további 33 milliárd forintnyi forrás biztosításáról döntött, így az elmúlt 2 évben 291 milliárd forint összegben 103 pályázati felhívás jelent meg.

2018. május 15-éig 676 pályázó rendelkezett hatályos támogatási szerződéssel több mint 138 milliárd forint értékben.

A VEKOP a Strukturális Alapok (ERFA és ESZA) KMR területén felhasználandó fejlesztési forrásait, valamint az egyes ágazati operatív programokból megvalósítandó országos hatású fejlesztések arányosított forrásait tartalmazza. Ugyanakkor alkalmazza a fejlesztések területi szemléletű, decentralizált végrehajtását, így a régió területi szereplőinek – Budapest, Pest megye, Érd megyei jogú város – igényeit is magába foglalja.

Ágazati fejlesztések

Az irányító hatóság a területi intézkedések esetében a területi szereplőkkel egyeztetve, a Területi Kiválasztási Rendszer (TKR) eljárásrend szabályai alapján hirdeti meg felhívásait.

A területi felhívások mellett, ágazati felhívásként, a szakterülettel egyeztetett, az ágazati programok Közép-magyarországi régióra vonatkozó, az ágazat felhívását letükröző felhívásait, ún. tükörfelhívásokat hirdet meg. Emellett 4 ágazati operatív program – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) – országos kihatású felhívásainak a Közép-magyarországi régió területre arányosított forrásainak VEKOP keretében történő finanszírozását biztosítja.

Az infokommunikációs fejlesztéseket kizárólag a GINOP, a közigazgatás és közszolgáltatás fejlesztését kizárólag a KÖFOP keretében megvalósuló, a fejletlenebb régiókat és a KMR területét is érintő, országos hatással rendelkező beruházások támogatják. Ezenfelül az országos vállalkozói mentorhálózat Közép-magyarországi régióban működő mentorszervezeteinek közreműködésével, valamint a szakképzési és felnőttképzési intézményrendszer fejlesztésének keretében kerül sor a fejletlenebb régiókat és a KMR területét is érintő, GINOP országos hatással rendelkező beruházások támogatására.

A kiemelt társadalmi felzárkózási programok, az országos hatású egészségügyi intézmények, a szociális intézményi háló és az egészségügyi ellátórendszer tartalom- és szolgáltatásfejlesztése, a közművelődési és köznevelési intézmények, közgyűjtemények szolgáltatásai és programjai, valamint a felsőoktatási területet érintő fejlesztések részben a fejletlenebb régiókat és a KMR területét is érintő, EFOP országos hatással rendelkező beruházások keretében kerülnek támogatásra.

Ezek mellett a VEKOP biztosítja a régió határain átnyúló, országos hatással rendelkező, a KEHOP kapcsolódó prioritási tengelye alatt a földrajzi rugalmasság kihasználásával megvalósuló országos hatású fejlesztések KMR-arányos forrásait. Fontos kiemelni, hogy a területi és ágazati tükörfelhívások esetében a VEKOP irányító hatósága készíti elő és hirdeti meg saját felhívásait, a támogatói döntést az irányító hatóság vezetője hozza meg, míg az országos kihatású felhívások esetében a felhívást az ágazati irányító hatóság jelenteti meg, kezeli, látja el a támogatáskezelési feladatokat, továbbá hozza meg a támogatói döntéseket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS