A BGE öt európai egyetemmel közösen pályázik oktatási, kutatási programokra

A BGE öt európai egyetemmel közösen pályázik oktatási, kutatási programokra
2023. 05. 31., 18:39

A Budapesti Gazdasági Egyetem hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az ENVISAGE – European University Network for ENVIsioning Sustainable AGilE transition európai hálózat egyetemeivel. A stratégiai szövetség a közelmúltban közösen pályázott közel 6 millió euró összegű támogatására az ERASMUS+ Európai Egyetemi Hálózatok program keretében az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szolgáltatások közös fejlesztésére.

A BGE stratégiai szinten foglalkozik a fenntarthatóság kérdéskörével, amely nemcsak működésében, hanem oktatásában, a minden üzleti alapszakos hallgató számára kötelező Felelős és fenntartható vállalat kurzus kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír.

A BGE alapító tagja több fenntarthatósági platformnak, idén pedig Magyarországról egyedüliként elnyerte az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés, a PRME (Principles for Responsible Management Education) Champion címet. Az ENVISAGE európai hálózati tagság egy újabb lehetőség arra, hogy az egyetem nemzetközi szinten érvényesítse ezen törekvéseit.

ENVISAGE – 6 európai egyetem stratégiai szövetsége

Az ENVISAGE – European University Network for ENVIsioning Sustainable AGilE transition („Európai egyetemi hálózat a fenntartható agilis átmenet megtervezéséért”) tagjai a német HSW – Wismar University of Applied Sciences, a lengyel Krakow University of Economics, a francia ICN Business School Nancy, a portugál Portucalense University, Porto, valamint az észt Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences, Tallinn és a magyar BGE.

A stratégiai szövetség a közelmúltban közösen pályázott közel 6 millió eurós összegű támogatásra az ERASMUS+ program Európai Egyetemi Hálózatok ek pályázat kiírásának keretében az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szolgáltatások közös fejlesztésére.

A május 31-én aláírt hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozatban meghatározták az együttműködés kereteit és a jövőbeli célokat. Az egyetemek a globális és európai környezeti és felsőoktatási kihívásokra válaszul egy 4+4 éves program megvalósítását tűzték ki célul oktatási, kutatási, innovációs és társadalmi szolgáltatásokra irányuló fejlesztésekkel.

Az európai fenntartható agilis átmenetért az alábbi hat területen működnek együtt: (1) gazdaság és vállalkozói hajlandóság, (2) társadalmi hatások, (3) környezet és energia, (4) digitalizáció és technológia, (5) szabályozás és megfelelés, valamint (6) kultúra, művészet és design. Közös képzések, nyári egyetemek, közös kutatási kiválósági központok létrehozása is szerepel a tervek között.

„Magyarország első számú üzleti egyetemeként, illetve a PRME Champion cím egyedüli magyar tulajdonosaként felelősséget érzünk, hogy európai együttműködések motorja legyünk, amellyel nemcsak hallgatóink nemzetközi tudásának fejlesztését, megosztását segítjük elő, hanem egy újabb nemzetközi közösség létrehozásában is aktívan részt veszünk“ mondta Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

A BGE-n megrendezett nemzetközi rektori találkozón az ünnepélyes aláírás mellett egyeztették az együttműködés részleteit, valamint másik három Európai Egyetemi Szövetség magyar tagjainak szakértői előadásait is meghallgatták, akik folyamatban lévő projektjeik tapasztalatait osztották meg a résztvevőkkel.

A hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozat aláírói:

Prof. Bodo Wiegand-Hoffmeister, a német HSW – Wismar University of Applied Sciences rektora,

Prof. UEK Stanisław Mazura, a lengyel Krakow University of Economics rektora,

Prof. Krista Finstad-Milion, a francia ICN Business School Nancy HR Menedzsment tanszékének igazgatója,

Prof. Fernando M. S. Ramos, a portugál Portucalense University, Porto rektora,

Mait Rungi, DSc, az észt Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences Tallinn rektora,

Prof. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS