A BGE öt európai egyetemmel közösen pályázik oktatási, kutatási programokra

A BGE öt európai egyetemmel közösen pályázik oktatási, kutatási programokra
2023. 05. 31., 18:39

A Budapesti Gazdasági Egyetem hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az ENVISAGE – European University Network for ENVIsioning Sustainable AGilE transition európai hálózat egyetemeivel. A stratégiai szövetség a közelmúltban közösen pályázott közel 6 millió euró összegű támogatására az ERASMUS+ Európai Egyetemi Hálózatok program keretében az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szolgáltatások közös fejlesztésére.

A BGE stratégiai szinten foglalkozik a fenntarthatóság kérdéskörével, amely nemcsak működésében, hanem oktatásában, a minden üzleti alapszakos hallgató számára kötelező Felelős és fenntartható vállalat kurzus kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír.

A BGE alapító tagja több fenntarthatósági platformnak, idén pedig Magyarországról egyedüliként elnyerte az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés, a PRME (Principles for Responsible Management Education) Champion címet. Az ENVISAGE európai hálózati tagság egy újabb lehetőség arra, hogy az egyetem nemzetközi szinten érvényesítse ezen törekvéseit.

ENVISAGE – 6 európai egyetem stratégiai szövetsége

Az ENVISAGE – European University Network for ENVIsioning Sustainable AGilE transition („Európai egyetemi hálózat a fenntartható agilis átmenet megtervezéséért”) tagjai a német HSW – Wismar University of Applied Sciences, a lengyel Krakow University of Economics, a francia ICN Business School Nancy, a portugál Portucalense University, Porto, valamint az észt Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences, Tallinn és a magyar BGE.

A stratégiai szövetség a közelmúltban közösen pályázott közel 6 millió eurós összegű támogatásra az ERASMUS+ program Európai Egyetemi Hálózatok ek pályázat kiírásának keretében az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szolgáltatások közös fejlesztésére.

A május 31-én aláírt hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozatban meghatározták az együttműködés kereteit és a jövőbeli célokat. Az egyetemek a globális és európai környezeti és felsőoktatási kihívásokra válaszul egy 4+4 éves program megvalósítását tűzték ki célul oktatási, kutatási, innovációs és társadalmi szolgáltatásokra irányuló fejlesztésekkel.

Az európai fenntartható agilis átmenetért az alábbi hat területen működnek együtt: (1) gazdaság és vállalkozói hajlandóság, (2) társadalmi hatások, (3) környezet és energia, (4) digitalizáció és technológia, (5) szabályozás és megfelelés, valamint (6) kultúra, művészet és design. Közös képzések, nyári egyetemek, közös kutatási kiválósági központok létrehozása is szerepel a tervek között.

„Magyarország első számú üzleti egyetemeként, illetve a PRME Champion cím egyedüli magyar tulajdonosaként felelősséget érzünk, hogy európai együttműködések motorja legyünk, amellyel nemcsak hallgatóink nemzetközi tudásának fejlesztését, megosztását segítjük elő, hanem egy újabb nemzetközi közösség létrehozásában is aktívan részt veszünk“ mondta Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

A BGE-n megrendezett nemzetközi rektori találkozón az ünnepélyes aláírás mellett egyeztették az együttműködés részleteit, valamint másik három Európai Egyetemi Szövetség magyar tagjainak szakértői előadásait is meghallgatták, akik folyamatban lévő projektjeik tapasztalatait osztották meg a résztvevőkkel.

A hosszútávú együttműködési szándéknyilatkozat aláírói:

Prof. Bodo Wiegand-Hoffmeister, a német HSW – Wismar University of Applied Sciences rektora,

Prof. UEK Stanisław Mazura, a lengyel Krakow University of Economics rektora,

Prof. Krista Finstad-Milion, a francia ICN Business School Nancy HR Menedzsment tanszékének igazgatója,

Prof. Fernando M. S. Ramos, a portugál Portucalense University, Porto rektora,

Mait Rungi, DSc, az észt Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences Tallinn rektora,

Prof. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS