30 milliárd forintot „előlegez” a kormány fenntartható zöld közlekedés fejlesztésére

2023. 04. 24., 11:15

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Projektindító támogatás az E – Fenntartható zöld közlekedés komponenshez” című (RRF-5.0.0-23) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 30 milliárd forint. Támogatási kérelmet a következő szervezetek nyújthatnak be:

 • Építési és Közlekedési Minisztérium
 • MÁV-HÉV Zrt.
 • HUMDA Zrt.
 • MÁV Zrt.
 • VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.
 • MÁV-START Zrt.
 • Volánbusz Zrt.
 • MÁV Szolgáltató Központ Zrt.
 • KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.

A támogatás minimum 10 millió, maximum 4 999 999 999 forint lehet, a kiíró a felhívástervezet szerint 1–6 darab támogatott kérelemre számít. A támogatási kérelmeket április 21-től május 22-ig lehet benyújtani.

A felhívás célja, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben szereplő beruházások és reformok a tervben vállalt tartalommal és ütemezés szerint valósuljanak meg – olvasható a felhívástervezetben. Mivel az uniós finanszírozás folyósítását némi bizonytalanság övezi, a kormány úgy határozott, hogy a projektek előkészítéséhez szükséges költségek biztosítására projektindító támogatást nyújt. A „reformok és beruházások”, amelyekhez a projektek kapcsolódhatnak, a következők:

 • Elővárosi vasúti hálózat kapacitásainak bővítése (HÉV).
 • Vasúthálózat szűk keresztmetszet kiváltás TEN-T korridoron (Békéscsaba – Lőkösháza szakasz).
 • Vasúthálózat szűk keresztmetszet kiváltás TEN-T korridoron (Almásfüzitő – Komárom szakasz).
 • Zéró emissziós buszközlekedés fejlesztése.
 • Központi forgalomirányítás kiépítése TEN-T vasútvonalakon.
 • Egységes országos tarifa- és utastájékoztatási rendszer reformja az országos közlekedésszervező létrejöttével összefüggésben.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS