21,5 milliárd forinttal több pénz lesz „az „adminisztratív terhek csökkentésére”

2018. 12. 15., 11:06

Több ponton is változik a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az adminisztratív terhek csökkentése” című (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15) kiemelt felhívás – tájékoztatott a kormány.

A hivatalos pályázati portálon megjelent közlemény szerint a teljes keretösszeg 213,53 milliárd forintról 235,01 milliárd forintra emelkedik, ezen belül a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – azaz Pest megyében és a fővárosban felhasználható – vissza nem térítendő támogatás maximális keretösszege 40,80 milliárd forintról 44,89 milliárd forintra nő.

A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A keretösszeg emelkedése feltehetően azzal van összefüggésben, hogy a támogatott támogatási kérelmek számára vonatkozó „becslését” a kormány 36-ról 37-re emelte.

„Magyarország fő célja, hogy a régió legversenyképesebb országa legyen. A versenyelőny elérésében kulcsszerepet kap a gazdaságélénkítés. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) ehhez az adminisztratív terhek csökkentésével kíván hozzájárulni. Az adminisztratív terhek csökkentése a KÖFOP megközelítésében azt jelenti, hogy csökkenteni kell a közigazgatási folyamatok átfutási idejét, valamint a lakosság és a vállalkozások ezzel kapcsolatban megjelenő költségeit. Ennek két, egymással szorosan összefüggő módja: a közigazgatási folyamatok optimalizálása és elektronizálása” – olvasható a felhívásban.

Olyan pályázók kaphatnak támogatást, amelyek „projektjük megvalósításával hozzájárulnak az üzleti tevékenységet és az állampolgárok ügyintézési lehetőségeit korlátozó eljárási szűk keresztmetszetek csökkentéséhez, valamint a magas szintű és korszerű (lakosság, államigazgatás és vállalkozások által használható) közigazgatási e-ügyintézési megoldások bevezetéséhez”.

Arról, hogy milyen projektek valósultak/valósulnak meg 235 milliárd forintból, a VEKOP éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1004/2016. (I. 18.) Korm. határozat 2. mellékletében olvashat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS