15 milliárdos új EFOP-felhívás jelenik meg 2022 őszén

2022. 09. 17., 11:55

Várhatóan novemberben jelenik meg a „Közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – támogatott lakhatás kialakítása, szociális alapszolgáltatás fejlesztése” című (EFOP-2.2.25-22) felhívás.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelenő felhívás célja a fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek önálló életvitelének támogatása.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint, a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 100 millió – 1,25 milliárd forint támogatásban részesülhet, a támogatott támogatási kérelmek várható száma ennek megfelelően 12–150.

A „közösségi szolgáltatások” vagy a „közösségi ellátás” azon szolgáltatásokat jelöli, amelyek lehetővé teszik az egyén számára a közösségi életvitelt. A kifejezés olyan, a közösség egészét segítő szolgáltatásokat – például lakhatás, egészségügyi ellátás, oktatás, foglalkoztatás, kultúra és szabadidő – ölel fel, amelyeknek mindenki számára hozzáférhetőnek kellene lenniük, fogyatékosságuk jellegétől vagy a támogatás szükséges mértékétől függetlenül – magyarázza a hivatalos pályázati portálon közzétett felhívástervezet. Mindez kiegészül speciális szolgáltatásokkal is, például a fogyatékossággal élő személyeknek biztosított támogatási szolgáltatásokkal vagy a hozzátartozókat tehermentesítő gondozása.

A pályázat keretében önállóan támogatható „új férőhelyek létrehozása új ingatlan építésével vagy meglévő ingatlan átalakításával, bővítésével, felújításával”. Létrehozható lakhatási szolgáltatások: legfeljebb hat fő számára kialakított lakás vagy ház, illetve hét-tizenkét fő számára kialakított lakás vagy ház. Elengedhetetlen, hogy a fejlesztés eredményeként azon a település(rész)en, ahol a lakhatási szolgáltatások létrehozása megtörténik, a szükséges szociális alapszolgáltatások megfelelő mértékben, stabilan, jó minőségben, elegendő kapacitással rendelkezésre álljanak. Amennyiben az adott településrészen, ahol a lakhatási szolgáltatások létrehozása megtörténik nem áll rendelkezésre elegendő alapszolgáltatás, a támogatást igénylő a projekt keretében alapszolgáltatás-fejlesztést is megvalósíthat.

Támogatási kérelmet a fogyatékossággal élő személyek, pszichiátriai betegek számára szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek nyújthatnak be 2022. október 19-től november 30-ig.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-26 19:21:00
Ősztől egy új MNB mobilalkalmazással a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét. Az alkalmazással összevethetők az értékpapírszámla-vezető szervezetek által az ügyfélnek, illetve az MNB-nek küldött egyedi értékpapírszámla adatok. Így biztonságosan, anonim módon szűrhetők ki az esetleges eltérések.
2022-09-26 16:21:00
„Az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból érkező nyertesek mindegyike aktívan hozzájárul az európai ökológiai ágazat és értéklánc növekedéséhez, innovációjához, valamint ahhoz, hogy az ágazatnak köszönhetően a mezőgazdaság mérsékelt hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS