15 milliárdos új EFOP-felhívás jelenik meg 2022 őszén

2022. 09. 17., 11:55

Várhatóan novemberben jelenik meg a „Közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – támogatott lakhatás kialakítása, szociális alapszolgáltatás fejlesztése” című (EFOP-2.2.25-22) felhívás.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelenő felhívás célja a fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek önálló életvitelének támogatása.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint, a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 100 millió – 1,25 milliárd forint támogatásban részesülhet, a támogatott támogatási kérelmek várható száma ennek megfelelően 12–150.

A „közösségi szolgáltatások” vagy a „közösségi ellátás” azon szolgáltatásokat jelöli, amelyek lehetővé teszik az egyén számára a közösségi életvitelt. A kifejezés olyan, a közösség egészét segítő szolgáltatásokat – például lakhatás, egészségügyi ellátás, oktatás, foglalkoztatás, kultúra és szabadidő – ölel fel, amelyeknek mindenki számára hozzáférhetőnek kellene lenniük, fogyatékosságuk jellegétől vagy a támogatás szükséges mértékétől függetlenül – magyarázza a hivatalos pályázati portálon közzétett felhívástervezet. Mindez kiegészül speciális szolgáltatásokkal is, például a fogyatékossággal élő személyeknek biztosított támogatási szolgáltatásokkal vagy a hozzátartozókat tehermentesítő gondozása.

A pályázat keretében önállóan támogatható „új férőhelyek létrehozása új ingatlan építésével vagy meglévő ingatlan átalakításával, bővítésével, felújításával”. Létrehozható lakhatási szolgáltatások: legfeljebb hat fő számára kialakított lakás vagy ház, illetve hét-tizenkét fő számára kialakított lakás vagy ház. Elengedhetetlen, hogy a fejlesztés eredményeként azon a település(rész)en, ahol a lakhatási szolgáltatások létrehozása megtörténik, a szükséges szociális alapszolgáltatások megfelelő mértékben, stabilan, jó minőségben, elegendő kapacitással rendelkezésre álljanak. Amennyiben az adott településrészen, ahol a lakhatási szolgáltatások létrehozása megtörténik nem áll rendelkezésre elegendő alapszolgáltatás, a támogatást igénylő a projekt keretében alapszolgáltatás-fejlesztést is megvalósíthat.

Támogatási kérelmet a fogyatékossággal élő személyek, pszichiátriai betegek számára szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek nyújthatnak be 2022. október 19-től november 30-ig.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS