Több, mint egymillió forintra taksálnak egy induló babacsomagot

2019. 08. 12., 10:15

Babapárti a magyar lakosság: háromnegyedének vagy van, vagy szeretne a jövőben gyereket. Az állami támogatások igénybevételében közel egyharmaduk érintett saját maga vagy családtagja révén – lakásra vagy a csemetére költenék a kapott pénzt. A gyerekkel felmerülő költségek becslésében óriási különbségek vannak a két csoport között. A jövőbeli szülők egy induló „babacsomagot” 1,2 millió forintra kalkulálnak, ezzel szemben a gyerekesek szerint ez 700 ezer forintnál megáll – olvasható a Cofidis Hitel Monitor kutatásában.

Babahelyzet Magyarországon

Alapvetően gyerekpártiak a magyarok: vagy van gyerekük (51 százalék) vagy még nincs, de szeretnének (22 százalék). Jellemzően a házasság nem igazán fontos (28 százalék), elég az egy háztartásban élés is (65 százalék). A „tipikus” leendő szülő 2019-ben 40 alatti, legalább középfokú végzettségű, magasabb jövedelemmel rendelkezik és élettársi kapcsolatban él vagy még egyedülálló. Ez összefügg azzal a jelenséggel, hogy kitolódik a gyerekvállalás, mert a szülők először fejezik be az iskolát, azután jöhet csak a családbővítés.

Igaz-e a mondás: kis gyerek, kis gond – nagy gyerek, nagy gond?

A jövőbeli szülők a gyereknevelés induló költségeiről jóval nagyobb léptékben gondolkodnak: egy „babacsomagot” (orvos, terhesgondozás, babakelengye, autósülés, hordozó, babakocsi) átlagosan 1,2 millió forintra becsülnek. Az anyagilag leghúzósabb időszaknak a csecsemőkort látják.

Ezzel szemben a gyerekesek ennek majdnem felét, 700 ezer forintot kalkuláltak, és ők épp fordítva látják, szerintük iskoláskort elérve kerül majd igazán sokba a gyerek. Az anyagilag legmegterhelőbb tételekben viszont egyetértés van a két csoport között, ezek az iskolai kiadások, a ruházkodás és az iskolán kívüli fejlesztő foglalkozások.

Feltételek babavárás előtt

A gyerekeseknek a gyerekvállaláshoz nem a szilárd pénzügyi helyzet az első, náluk a biztos munkahely (71 százalék) mellett a határozott elképzelés a gyereknevelésről (74 százalék), a szülők együttélése (64 százalék), a támogató családi, baráti környezet (59 százalék) sorolódnak előre. 

A jövőbeli szülőknél viszont ezek mellett az anyagi faktorok, a megtakarítás (78 százalék), a külön gyerekszoba (68 százalék) és a saját lakás (63 százalék) is jobban érvényesülnek. A leendő szülők magas elvárásaihoz bizakodó jövőkép is társul, alig akad olyan körülmény, amiről a túlnyomó többség ne gondolná, hogy ne valósulna meg a későbbi gyerekszületésig: ilyen a házasság, a részidős munkalehetőség és egy olyan szintű jövedelem, ami lehetővé teszi lakáshitel felvételét, bébiszitter fizetését. Egy dologban mindkét csoport egyetért: a gyerekvállalás legfontosabb feltétele a szülők közötti stabil párkapcsolat (87 százalék).

Idealizmus vs. racionalizmus

A gyereket nevelők többségének, utólagos bevallásuk szerint, a legtöbb szükséges körülmény adott volt a gyerek születésekor (67 százalék). Egyedül a megtakarítás (43 százalék), a külön gyerekszoba (48 százalék), a saját lakás (50 százalék) és a részmunkaidős állás (36 százalék) megvalósulásában éreztek némi hiányérzetet a szülők. Saját lakás esetében banki hitelt (33 százalék) és állami támogatást (31 százalék) szinte ugyanolyan sokan veszik/vennék igénybe, mint a család anyagi segítségét (37 százalék). Önálló háztartásba költözéskor és autóvásárláskor egyaránt sokaknál felmerül a banki hitel és a családi támogatás is, míg a családi támogatás különösen fontos forrás a külön gyerekszobánál (20 százalék).

Babaváró és CSOK körkép

Egyelőre kevesen vannak, akik már igénybe vették a CSOK-ot vagy a babaváró hitelt, azonban a gyereket tervezőknél nagy az érdeklődés: minden negyedik-ötödik igénybe venné. Viszont nagy részüknél sok a kérdőjel: 41 százalék még nem döntött, hogy felvenné-e egyáltalán.

Az elsődleges finanszírozási cél a lakásvásárlás (58 százalék), de sokan építkezésre, lakásbővítésre fordítanák (38 százalék). Gyerekneveléssel kapcsolatos kiadásokat a válaszadók negyede (23 százalék), meglévő hitel kiváltást 9 százalék, és autóvásárlást 8 százalék jelölt meg. A kedvezményes hitel megtakarításként vagy befektetésként való kamatoztatása csak kis mértékben (6 százalék) van jelen, jellemzőbb a férfiakra, emellett pedig a diplomásokra, a budapestiekre és a magasabb jövedelműekre is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS