Rugalmas felhasználással erősít a lakástakarék

2023. 05. 17., 10:17

Három pénzügyi szolgáltató kínálatában érhető el újra a lakástakarék, amely számos új lehetőséget biztosít a tudatosan megtakarítani vágyók számára. Akár lakásvásárlás, akár felújítás, bővítés vagy hitelkiváltás a cél, az LTP-ben félretett összeg és a rendszeres megtakarításért járó bónusz jóváírás kiváló kiindulási alap. A Credipass szakértői összeszedték, hogy milyen célokra fordítható a lakástakarékpénztárban gyűjtött pénz, és hogy miért érdemes hozzálátni a megtakarításhoz.

Azon ügyfelek számára, akik megengedhetik maguknak, hogy havi néhány tízezer forintot tudatos megtakarításra fordítsanak, és a félre tett összeget pár év múlva lakáscéljaik megvalósítására költsék, ideális és jövedelmező alternatívát jelent a lakástakarékpénztár. Az újgenerációs LTP konstrukciók előnye, hogy akár ingatlanvásárlásra, akár felújítása, bővítésre, meglévő hitel kiváltására vagy gyermeke későbbi otthonteremtésére is gyűjtsön az ügyfél, szabadon megteheti, számlával igazolni ugyanis nem szükséges a felhasználást, mindössze elegendő nyilatkozatot tenni róla.

Tévhit, hogy lakástakarékot kötni csak a lakás- vagy házvásárlást tervezőknek éri meg, hiszen építkezéshez, vagy a meglévő saját ingatlan vagy a szerződő közeli hozzátartozója használatában lévő ingatlan bővítésére, felújítására, korszerűsítésére, de még lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlására is ideális.

„Sokan nem tudják, de akár közeli hozzátartozójuk otthonának modernizálásra is költhetik a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Lényegében minden, ami az ingatlan része marad, fizethető az LTP-ből. Ide tartoznak például a beépített bútorok, beépített klíma, beépített gépek, ablakok cseréje, gázkazán, de még a napelem is” –hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Mire használható még a lakástakarék?

A szerződő vagy közeli hozzátartozója tulajdonában lévő ingatlan lakhatóságát javító közművek, kommunális létesítmények saját vagy önkormányzati közműfejlesztési társulat által történő megvalósítása, felújítása is lakáscélnak számít, ilyen lehet pl. a csatorna, központi fűtés, áram-, gáz-, vízvezeték, kerítés, árok, vagy pl. az informatikai hálózati kapcsolat kiépítése, korszerűsítése is.

Lakásszövetkezetek, társasházi közösségek közös tulajdonában álló épületrészek felújítása vagy korszerűsítése, illetve erre a célra pénzügyi intézménytől felvett hitel kiváltása is megvalósítható a lakástakarékpénztár segítségével, de még a fent felsorolt lakáscélok valamelyikére pénzügyi intézménytől, biztosítótól, munkáltatótól vagy önkormányzattól felvett lakáskölcsön, lakáslízing kiváltása is ide tartozik.

„Minden pénzügyi szolgáltató más, így szerződéskötés előtt érdemes mindhárom elérhető szereplő (OTP, Erste, Fundamenta) ajánlatait böngészni, vagy profi pénzügyi szakértő szolgáltatását igénybe venni és tájékozódni, hogy mik tartoznak a pénztár által elfogadható kategóriába a lakáscélok közül”– tette hozzá a vezető.

Hogy mire lehet jó még a tudatos előtakarékoskodás, azt a Credipass egyik ügyfelének története magyarázza, aki 5 éve kötötte meg két lakástakarékpénztári szerződését. Mivel a felvett lakáshitele éppen most, azaz 2023-ban érkezett el a kamatfordulójához, ezért adott volt a lehetőség, hogy hitelkiváltásra használja fel az LTP-jét. Így csökkent a tőketartozása, a kisebb tőkére alacsonyabb kamatot tudott elérni a szakértővel közösen kiválasztott új banknál. Így vált mentőövvé és egy igazán okos pénzügyi döntéssé a korábban más célból indított lakástakarék, amellyel ráadásul öt év alatt közel 800 ezer forint állami támoagtás is ütötte a markát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS