Rugalmas felhasználással erősít a lakástakarék

2023. 05. 17., 10:17

Három pénzügyi szolgáltató kínálatában érhető el újra a lakástakarék, amely számos új lehetőséget biztosít a tudatosan megtakarítani vágyók számára. Akár lakásvásárlás, akár felújítás, bővítés vagy hitelkiváltás a cél, az LTP-ben félretett összeg és a rendszeres megtakarításért járó bónusz jóváírás kiváló kiindulási alap. A Credipass szakértői összeszedték, hogy milyen célokra fordítható a lakástakarékpénztárban gyűjtött pénz, és hogy miért érdemes hozzálátni a megtakarításhoz.

Azon ügyfelek számára, akik megengedhetik maguknak, hogy havi néhány tízezer forintot tudatos megtakarításra fordítsanak, és a félre tett összeget pár év múlva lakáscéljaik megvalósítására költsék, ideális és jövedelmező alternatívát jelent a lakástakarékpénztár. Az újgenerációs LTP konstrukciók előnye, hogy akár ingatlanvásárlásra, akár felújítása, bővítésre, meglévő hitel kiváltására vagy gyermeke későbbi otthonteremtésére is gyűjtsön az ügyfél, szabadon megteheti, számlával igazolni ugyanis nem szükséges a felhasználást, mindössze elegendő nyilatkozatot tenni róla.

Tévhit, hogy lakástakarékot kötni csak a lakás- vagy házvásárlást tervezőknek éri meg, hiszen építkezéshez, vagy a meglévő saját ingatlan vagy a szerződő közeli hozzátartozója használatában lévő ingatlan bővítésére, felújítására, korszerűsítésére, de még lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlására is ideális.

„Sokan nem tudják, de akár közeli hozzátartozójuk otthonának modernizálásra is költhetik a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Lényegében minden, ami az ingatlan része marad, fizethető az LTP-ből. Ide tartoznak például a beépített bútorok, beépített klíma, beépített gépek, ablakok cseréje, gázkazán, de még a napelem is” –hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Mire használható még a lakástakarék?

A szerződő vagy közeli hozzátartozója tulajdonában lévő ingatlan lakhatóságát javító közművek, kommunális létesítmények saját vagy önkormányzati közműfejlesztési társulat által történő megvalósítása, felújítása is lakáscélnak számít, ilyen lehet pl. a csatorna, központi fűtés, áram-, gáz-, vízvezeték, kerítés, árok, vagy pl. az informatikai hálózati kapcsolat kiépítése, korszerűsítése is.

Lakásszövetkezetek, társasházi közösségek közös tulajdonában álló épületrészek felújítása vagy korszerűsítése, illetve erre a célra pénzügyi intézménytől felvett hitel kiváltása is megvalósítható a lakástakarékpénztár segítségével, de még a fent felsorolt lakáscélok valamelyikére pénzügyi intézménytől, biztosítótól, munkáltatótól vagy önkormányzattól felvett lakáskölcsön, lakáslízing kiváltása is ide tartozik.

„Minden pénzügyi szolgáltató más, így szerződéskötés előtt érdemes mindhárom elérhető szereplő (OTP, Erste, Fundamenta) ajánlatait böngészni, vagy profi pénzügyi szakértő szolgáltatását igénybe venni és tájékozódni, hogy mik tartoznak a pénztár által elfogadható kategóriába a lakáscélok közül”– tette hozzá a vezető.

Hogy mire lehet jó még a tudatos előtakarékoskodás, azt a Credipass egyik ügyfelének története magyarázza, aki 5 éve kötötte meg két lakástakarékpénztári szerződését. Mivel a felvett lakáshitele éppen most, azaz 2023-ban érkezett el a kamatfordulójához, ezért adott volt a lehetőség, hogy hitelkiváltásra használja fel az LTP-jét. Így csökkent a tőketartozása, a kisebb tőkére alacsonyabb kamatot tudott elérni a szakértővel közösen kiválasztott új banknál. Így vált mentőövvé és egy igazán okos pénzügyi döntéssé a korábban más célból indított lakástakarék, amellyel ráadásul öt év alatt közel 800 ezer forint állami támoagtás is ütötte a markát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS