K&H: belehúztak a majdani nyugdíjasok

2023. 02. 22., 12:51

A K&H-nál a nyugdíjbiztosítási díjbefizetések összege tavaly novemberben 7,5 százalékkal, decemberben pedig 12 százalékkal haladta meg a 2022-es havi átlagot. A bővülés köszönhető az adó-visszatérítésnek is, amelyet idén kapnak meg az érintettek. Az év végi befizetések növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy a pénzintézetnél a nyugdíjbiztosítási állomány éves szinten 22 százalékkal, 2020-hoz képest pedig 57 százalékkal nőtt.

A korábbinál bizonytalanabb gazdasági helyzet és a növekvő mindennapi kiadások ellenére a nyugdíjra takarékoskodók kitettek magukért a múlt év végén. Ebben nagy szerepet játszhatott az állami támogatás, azaz az adóvisszatérítés lehetősége. Emellett az öngondoskodók egyre fiatalabbak – derül ki a K&H összefoglalójából.

Két számjegyű bővülés

Számottevően bővült a K&H-nál a nyugdíjbiztosítások állománya: a múlt év végén 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a 2020 végi szinthez képest pedig 57 százalékkal növekedett. Ráadásul a tavaly novemberi és decemberi befizetések összege 7,5, illetve 12 százalékkal haladta meg a 2022 év havi átlagát.

Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelősvezetője közölte: „A befizetések év végi összegének növekedésében szerepet játszik az állami támogatás, hiszen a nyugdíjbiztosításokra 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatnak az érintettek a befizetéseik után.”

Hozzátette: „A díjállomány növekedése arra is utal, hogy sokak számára a mostani bizonytalan gazdasági helyzet még jobban előtérbe helyezte az öngondoskodást. Azaz a jövő nyugdíjasai a megtakarításukkal egy későbbi esetleges kedvezőtlenebb gazdasági klímában is megfelelő anyagi bázissal rendelkezhetnek.”

Fiatalodik az öngondoskodók tábora

Szintén kedvező eredmény, hogy egyre fiatalabbak az időskorukra nyugdíjbiztosítással készülők: az átlagéletkoruk a K&H-nál 2020-ban 43,3 év, 2021-ben 42,8 év volt, majd a múlt évben 42,4 évre csökkent.

Székely Pálma erről azt mondta, hogy az öngondoskodást érdemes minél előbb elkezdeni, mert annál nagyobb összeg halmozható fel a nyugdíjba vonulásig.

A K&H nyugdíjkalkulátorának adatait idézve példaként azt közölte, hogy aki 25 éves korától havonta 10 ezer forintot tesz félre, az indexálást is figyelembe véve 27,5 millió forintot halmozhat fel időskorára. Ezzel szemben, ha csak 35 évesen kezd el takarékoskodni, akkor havi több mint 20 ezer forintra lesz szüksége ahhoz, hogy hasonló nagyságrendű összeghez jusson a nyugdíjkorhatár elérését követően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS