K&H: belehúztak a majdani nyugdíjasok

2023. 02. 22., 12:51

A K&H-nál a nyugdíjbiztosítási díjbefizetések összege tavaly novemberben 7,5 százalékkal, decemberben pedig 12 százalékkal haladta meg a 2022-es havi átlagot. A bővülés köszönhető az adó-visszatérítésnek is, amelyet idén kapnak meg az érintettek. Az év végi befizetések növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy a pénzintézetnél a nyugdíjbiztosítási állomány éves szinten 22 százalékkal, 2020-hoz képest pedig 57 százalékkal nőtt.

A korábbinál bizonytalanabb gazdasági helyzet és a növekvő mindennapi kiadások ellenére a nyugdíjra takarékoskodók kitettek magukért a múlt év végén. Ebben nagy szerepet játszhatott az állami támogatás, azaz az adóvisszatérítés lehetősége. Emellett az öngondoskodók egyre fiatalabbak – derül ki a K&H összefoglalójából.

Két számjegyű bővülés

Számottevően bővült a K&H-nál a nyugdíjbiztosítások állománya: a múlt év végén 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a 2020 végi szinthez képest pedig 57 százalékkal növekedett. Ráadásul a tavaly novemberi és decemberi befizetések összege 7,5, illetve 12 százalékkal haladta meg a 2022 év havi átlagát.

Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelősvezetője közölte: „A befizetések év végi összegének növekedésében szerepet játszik az állami támogatás, hiszen a nyugdíjbiztosításokra 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatnak az érintettek a befizetéseik után.”

Hozzátette: „A díjállomány növekedése arra is utal, hogy sokak számára a mostani bizonytalan gazdasági helyzet még jobban előtérbe helyezte az öngondoskodást. Azaz a jövő nyugdíjasai a megtakarításukkal egy későbbi esetleges kedvezőtlenebb gazdasági klímában is megfelelő anyagi bázissal rendelkezhetnek.”

Fiatalodik az öngondoskodók tábora

Szintén kedvező eredmény, hogy egyre fiatalabbak az időskorukra nyugdíjbiztosítással készülők: az átlagéletkoruk a K&H-nál 2020-ban 43,3 év, 2021-ben 42,8 év volt, majd a múlt évben 42,4 évre csökkent.

Székely Pálma erről azt mondta, hogy az öngondoskodást érdemes minél előbb elkezdeni, mert annál nagyobb összeg halmozható fel a nyugdíjba vonulásig.

A K&H nyugdíjkalkulátorának adatait idézve példaként azt közölte, hogy aki 25 éves korától havonta 10 ezer forintot tesz félre, az indexálást is figyelembe véve 27,5 millió forintot halmozhat fel időskorára. Ezzel szemben, ha csak 35 évesen kezd el takarékoskodni, akkor havi több mint 20 ezer forintra lesz szüksége ahhoz, hogy hasonló nagyságrendű összeghez jusson a nyugdíjkorhatár elérését követően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS