Az év végi hajrához mérhető a szocho hatása a biztositások piacán

2023. 07. 20., 12:24

A szokásosnál akár kétszer-háromszor volt magasabb az új szerződések volumene egyes biztositoknál júniusban a szocho miatt. Az alkuszcégek is jelentős forgalomnövekedésről számolnak be.

Rapid módon kellett cselekedniük júniusban azoknak a megtakarítóknak, akik garantáltan szocho-mentes megtakarítást szerettek volna indítani még az új adóteher hatálybalépése előtt. Mint ismert, a kormány egy május végén kihirdetett rendeletben – a már meglévő 15 százalékos kamatadó mellett – 13százalékos szociális hozzájárulással terhelte több népszerű megtakarítási forma kamatjövedelmét júliustól, így 30 nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy a magánszemélyek még szocho nélkül.

A GRANTIS tapasztalata, az alkuszok és a biztosítók visszajelzése alapján éltek a rendelkezésre álló szűkös idővel azok, akik adózás szempontjából is optimalizált megtakarítást szerettek volna indítani.

Molnár Marcell, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) személybiztosítási szekciójának vezetője elmondta: a júniusban kötött új szerződések jelentős részét adják azok a megtakarítások, amiket eredetileg csak később indítottak volna el az ügyfelek, de az új adóteher miatt előrehozták ezt a döntést. Szintén nagy azon szerződések száma is, amelyek megkötését korábban halogatták az ügyfelek, ám a szocho-mentesség miatt elkötelezték magukat a takarékoskodás mellett.

Az FBAMSZ visszajelzése alapján van olyan tag, ahol közel tizenháromszor több új ajánlatot adtak le júniusban, mint az előző év azonos időszakában. A tagok jellemzően 30-70 százalékkal több új ajánlatot adtak le a pénzintézeteknek júniusban, mint az előző év azonos időszakában.

Hasonló érdeklődést tapasztalt a GRANTIS is: az előző év azonos időszakához képest mintegy 203,6 százalékkal több új szerződést kötöttek a megtakarítók az öngondoskodási szakértők segítségével. Az alkusz szerint kérdés, hogy az új megtakarítási szerződések volumene szempontjából kiemelkedő utolsó negyedévben milyen eredményeket tud majd a szektor elérni, hiszen a megtakarítók jelentős része hozta most előre a megtakarítás elindítását.

A legtöbb pénzintézet még értékeli az elmúlt hónap eredményeit. A biztosítók közül az Aegon Biztosító jelezte, hogy tapasztalt növekedést a megtakarításos és nyugdíjbiztosításaink értékesítési számaiban. Mint elmondták, „vélhetően, akik eddig is tervezték megtakarítási életbiztosítás indítását, ők előbbre hozták most ezt a döntésüket, hiszen az erre a témára irányuló figyelem motivációt jelent ehhez.”

A Generali arról tájékoztatott, hogy június hónapban nagyságrendileg több, mint két és félszer annyi megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosítás született, mint a korábbi év azonos időszakában. A K&H nem tapasztalt változást, az új szerződések volumene a megtakarításos életbiztosításoknál és nyugdíjbiztosításoknál is a tervek szerint alakult 2023 júniusában.
Adómentes lehet a hosszú távú öngondoskodás

Veres Patrik, a GRANTIS szakértője szerint július 1. után is maradtak megtakarítások, ahol meg lehet spórolni a 13 százalékos szociális hozzájárulást. A megtakarítás indításának idejétől függetlenül a rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások esetén 10 év takarékoskodás után nem csak a szocho-t, de a kamatadót is megspórolhatjuk, míg egyszeri díjas biztosítói szerződéseknél 5 év kell az adómentességhez.
Továbbra is szocho-mentesek maradtak az állampapírok, a TBSZ, a nyugdíj-előtakarékossági formák vagy például a lakástakarék kamatjövedelmei és hozamai.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS