Az év végi hajrához mérhető a szocho hatása a biztositások piacán

2023. 07. 20., 12:24

A szokásosnál akár kétszer-háromszor volt magasabb az új szerződések volumene egyes biztositoknál júniusban a szocho miatt. Az alkuszcégek is jelentős forgalomnövekedésről számolnak be.

Rapid módon kellett cselekedniük júniusban azoknak a megtakarítóknak, akik garantáltan szocho-mentes megtakarítást szerettek volna indítani még az új adóteher hatálybalépése előtt. Mint ismert, a kormány egy május végén kihirdetett rendeletben – a már meglévő 15 százalékos kamatadó mellett – 13százalékos szociális hozzájárulással terhelte több népszerű megtakarítási forma kamatjövedelmét júliustól, így 30 nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy a magánszemélyek még szocho nélkül.

A GRANTIS tapasztalata, az alkuszok és a biztosítók visszajelzése alapján éltek a rendelkezésre álló szűkös idővel azok, akik adózás szempontjából is optimalizált megtakarítást szerettek volna indítani.

Molnár Marcell, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) személybiztosítási szekciójának vezetője elmondta: a júniusban kötött új szerződések jelentős részét adják azok a megtakarítások, amiket eredetileg csak később indítottak volna el az ügyfelek, de az új adóteher miatt előrehozták ezt a döntést. Szintén nagy azon szerződések száma is, amelyek megkötését korábban halogatták az ügyfelek, ám a szocho-mentesség miatt elkötelezték magukat a takarékoskodás mellett.

Az FBAMSZ visszajelzése alapján van olyan tag, ahol közel tizenháromszor több új ajánlatot adtak le júniusban, mint az előző év azonos időszakában. A tagok jellemzően 30-70 százalékkal több új ajánlatot adtak le a pénzintézeteknek júniusban, mint az előző év azonos időszakában.

Hasonló érdeklődést tapasztalt a GRANTIS is: az előző év azonos időszakához képest mintegy 203,6 százalékkal több új szerződést kötöttek a megtakarítók az öngondoskodási szakértők segítségével. Az alkusz szerint kérdés, hogy az új megtakarítási szerződések volumene szempontjából kiemelkedő utolsó negyedévben milyen eredményeket tud majd a szektor elérni, hiszen a megtakarítók jelentős része hozta most előre a megtakarítás elindítását.

A legtöbb pénzintézet még értékeli az elmúlt hónap eredményeit. A biztosítók közül az Aegon Biztosító jelezte, hogy tapasztalt növekedést a megtakarításos és nyugdíjbiztosításaink értékesítési számaiban. Mint elmondták, „vélhetően, akik eddig is tervezték megtakarítási életbiztosítás indítását, ők előbbre hozták most ezt a döntésüket, hiszen az erre a témára irányuló figyelem motivációt jelent ehhez.”

A Generali arról tájékoztatott, hogy június hónapban nagyságrendileg több, mint két és félszer annyi megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosítás született, mint a korábbi év azonos időszakában. A K&H nem tapasztalt változást, az új szerződések volumene a megtakarításos életbiztosításoknál és nyugdíjbiztosításoknál is a tervek szerint alakult 2023 júniusában.
Adómentes lehet a hosszú távú öngondoskodás

Veres Patrik, a GRANTIS szakértője szerint július 1. után is maradtak megtakarítások, ahol meg lehet spórolni a 13 százalékos szociális hozzájárulást. A megtakarítás indításának idejétől függetlenül a rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások esetén 10 év takarékoskodás után nem csak a szocho-t, de a kamatadót is megspórolhatjuk, míg egyszeri díjas biztosítói szerződéseknél 5 év kell az adómentességhez.
Továbbra is szocho-mentesek maradtak az állampapírok, a TBSZ, a nyugdíj-előtakarékossági formák vagy például a lakástakarék kamatjövedelmei és hozamai.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 18:10:00
Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS