A magyarok negyedének nincs miből megtakarítania

2023. 06. 27., 18:21

A magyarok egynegyedének nem marad pénze a hó végére, ráadásul a lakosság negyede egész évben nem képes megtakarítani. Az elmúlt egy évben kismértékben ugyan, de romlott a magyar lakosság pénzügyi helyzete – ezt mutatja a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának (International Personal Finance - IPF) az az 500 fős mintán végzett, kor, nem és régió tekintetében reprezentatív kutatása, amelyet 2023 májusában a Kantar készített.

Miközben korábban a magyarok 78 százaléka valamennyit félre tudott tenni, a legfrissebb felmérés során már 27,4 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem tudott megtakarítani az év során. Mindez vélhetően a jövedelmi különbségek emelkedésére utal, mert a korábbi felmérésekhez képest nőtt azok aránya, akik érdemi összeget tudtak megspórolni.

A válaszadók 19,7 százaléka sorolható ebbe a kategóriába, közülük 2,7 százaléknak nagy összeg (a havi jövedelem több mint 50 százaléka), míg 17,1 százaléknak elegendő összeg (a havi jövedelem 20 és 50 százaléka között) marad hó végén is a számláján. (A figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy a két részadat összege nem adja ki a szumma értéket, ami a kerekítéseknek köszönhető). A korábbi kutatásokban az ilyen, érdemi megtakarítással rendelkező válaszadók aránya csak 10 (2020), majd 17 (2021) százalék körül alakult.

Jobb helyzetben a férfiak

A teljes kutatás elgondolkodtató tanulsága, hogy Magyarországon továbbra is jelentős különbség van a férfi és a női válaszadók anyagi lehetőségei között, nem fogunk meglepetést okozni, az előbbiek javára. Ha azt mondtuk, hogy összességében a válaszadók 19,7 százaléka rendelkezik érdemi havi megtakarítással, akkor jelentős differencia, hogy a férfiaknál 24,4 százalék, a nőknél csak 15,4 százalék ez az arány. Összességében tehát az elmúlt 12 hónapban enyhén romló megtakarítási képesség jellemezte a magyarokat, amit a gazdasági, jogi környezet változása alapján érthető is lehet (hiszen magas volt az élelmiszer-infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, illetve annak, akit nem mentett meg a kamatstop, növekedhettek a kamatköltségei is).

Generációs különbségek, élen a fiatalok

Szintén izgalmas eredményeket hozott az, hogy miként alakult az egyes generációk megtakarítási képessége. Azt feltételezhetjük, hogy az emelkedő korral és a növekvő szakmai tapasztalattal, idősebb korban a jövedelmek is nőnek. Mégis a nagyrészt családalapítás előtt álló, 18-34 éves korosztályban a legmagasabb, 30,4 százalék az említett „érdemi” havi megtakarítók aránya, míg a 35 és 54 év között 19,3 százalék, és 55-75 éves kor között csak 11,6 százalék. Talán igaz lehet az a mondás, hogy amíg az embernek nincsen gyermeke, addig mindenre van pénze, amikor már vannak gyermekei, akkor semennyi pénz nem elég.

Rendszeres megtakarítás

Eltérő mintázat látszik abban is, hogy milyen rendszerességgel tudnak a magyarok megtakarítani. Akár pozitív mutatónak is mondhatjuk, hogy a megkérdezettek egyharmada minden egyes hónapban képes félretenni, az ő arányuk pontosan 33,5 százalék. Itt két részre oszlik a megtakarítók tábora, „a kényszer nagy úr” – vallhatják azok a rendszeres megtakarítók, akik mindig ugyanakkora összeget takarítanak meg, ez ugyanis lehet például egy rendszerességet megkövetelő pénzügyi program eredménye.

Ugyanakkor az ilyen megtakarítók csak feleannyian vannak, mint azok, akik eltérő összegeket tudnak megtakarítani, ami talán életszerűbb, mert a váratlan kiadások hullámzása miatt az összeg ingadozhat. Itt is elég riasztó az a 27,34 százalék, akik egész évben semmit sem tudtak megtakarítani.

Pénzügyi magabiztosság

Aligha meglepő, hogy a lakosság egyes tagjainak pénzügyi magabiztossága mennyire szorosan összefügg a jövedelmi helyzettel. A válaszadók 50,1 százaléka vallja, hogy kellően ért a pénzügyekhez. Érdekes, hogy itt is jelentős eltérés mutatkozik a nemek között, hiszen, ez az arány a férfiak körében 62,2 százalék, míg a nők körében 38,8 százalék. Felmerülhet az a kérdés, hogy mi okozza ezt a nagy eltérést, vajon ekkora különbség lenne a gazdasági érdeklődés, vagy a tudásszint között, esetleg egyszerűen arról van szó, hogy a férfiak „kevésbé szenvednek hiányos önértékelésben”.

A korral csökken a magabiztosság is. Ezt okozhatja az, hogy az emberek felejtenek, de talán az is, hogy a fiatalság magabiztossága után a tapasztaltabb válaszadók nagyobb felületen találkoznak az ismeretlennel. A legszignifikánsabb összefüggés azonban alighanem az, hogy akik a hónapok többségében egy meghatározott összeget félre tudnak tenni, azok 76,6 százalékban magabiztosak, míg akik nem takarítottak meg semennyit sem az elmúlt egy évben, ők csak 34,2 százalékban.

Félretett összegek

A kutatásból az is kiderült, hogy mindösszesen a válaszadók 35,5 százalékának van legalább hat hónapra elegendő megtakarítása. Itt is megfigyelhető a keresztösszefüggés, vagyis, hogy akinek a hó végén nagyobb összeg maradt meg a jövedelméből, azok között 69,4 százaléknak van fél évnyi tartaléka, míg akinek semmi, azok közül csak 7,6 százaléknak.

A magyarok 24,2 százalékának egyáltalán nincsen megtakarítása, viszont 10,4 százalék azon szerencsések aránya, akik több mint egy évre is ellátnak.

Ami a kölcsönfelvételi kedvet illeti, a megkérdezettek csupán 44,3 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a megelőző egy évben, 24,7 százalékban családi segítséget vettek igénybe, 12,2 százalékban pénzügyi szolgáltatókhoz, 9,3 százalékban a barátokhoz, illetve a kollégákhoz fordultak – a maradék 5,3 százalék vagy nem válaszolt, vagy valahonnan máshonnan kért kölcsön.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 18:10:00
Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS