„Történelmi” mélyponton maradt a munkanélküliség az Európai Unióban

2019. 08. 30., 14:45

A júniusival azonos szintű, 6,3 százalékos volt a munkanélküliség júliusban az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatala 2000 januárja óta teszi közzé a munkanélküliségi mutatókat, a jelenlegi ráta az innen számított „történelem” legalacsonyabb adata.

Az Eurostat becslése szerint júliusban 15,613 millióan kerestek aktívan munkát az unióban, 27 ezerrel többen, mint egy hónappal korábban, de 1,093 millióval kevesebben, mint egy évvel korábban.

A legalacsonyabb, 2,1 százalékos munkanélküliséget Csehországban regisztrálták, Németországban 3,0, Lengyelországban 3,3 százalékos volt a ráta. A 3,5 százalékos (júniusi) magyar adat a hatodik legalacsonyabb.

A legmagasabb munkanélküliséggel Görögország küzd (17,2 százalék, májusi adat), Spanyolországban 13,9 százalékos volt a ráta.

A 25 éven aluliak körében 14,3 százalékos volt a munkanélküliség; a legalacsonyabb mutatóval Németország büszkélkedhet (5,6 százalék), míg Görögországban ez a mutató megközelítette a 40 százalékot (39,6 százalék, első negyedévi adat). A (júniusi) magyar adat 11,3 százalék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS