Toborozzák az ukrán vendégmunkásokat

2021. 08. 25., 12:00

Az elsők között, 2017-ben kezdett ukrán vendégmunkások toborzásába Magyarországon a Man at Work Kft. Mekkora létszámmal éri meg ukránokat alkalmazni? Erre is válaszolt Ottó Csaba, a cég ügyvezetője.

A Man at Work jelenleg közel 700 ukrán állampolgárt kölcsönöz magyar cégeknek. Ottó Csaba ügyvezető a HRPortalnak adott interjúban elmondta: „Kezdetben Kárpátaljáról jöttek elsősorban magyar nemzetiségűek, aztán az ország belsejéből toboroztunk ipari tapasztalattal rendelkező ukrán nemzetiségű munkavállalókat. Most éppen Kirovogradban toborzunk. A kezdetektől szoros kapcsolatban állunk a hatóságokkal, egyike voltunk annak a kevés cégnek, amely kitaposta az ösvényt az állami adminisztrációban.

A toborzást saját toborzóik és ukrajnai partnereik végzik, akik ehhez minden szükséges információt megkapnak. Ha kell, teszteket töltetnek ki, mérik a különféle skilleket, állásinterjút bonyolítanak, orvosi alkalmasságit végeztetnek, amennyiben szükséges. A kiválasztottaknak elkészítenek minden szükséges dokumentumot, amivel átléphetik a határt és munkába állhatnak megbízóinknál.

Ottó Csaba elmondta: „Kezdetben a nagy multinacionális cégektől kaptuk a megbízásokat, elsősorban az autóipari és az elektronikai szektorból. Mára sokkal szélesebb a paletta, a munkaerő-piaci helyzet változása magával hozta, hogy már a kisebb cégek is igényt tartanak a szolgáltatásainkra, és szinte minden területen jelen vagyunk a logisztikától az élelmiszeriparig. Nagy a munkaerőhiány, már az sem segít a cégeken, ha magasabb bért ígérnek, példaként Veszprém megyében a balatoni idegenforgalom elszívó ereje miatt szinte lehetetlen a gyárakba helyi betanított munkásokat találni.”

Hogy hány főnél érdemes belevágni a toborzásba? Ottó Csaba szerint nincs ilyen korlát, kis cégnél akár egy fő is megéri, ha van közösen beszélt nyelv a munkaadóval, nagyobb multiknál 10-20 főtől éri meg ez a fajta foglalkoztatás.

Az ügyvezető közölte: „Saját csapatunkban több mint tíz fő beszél ukránul, ők segítik a kölcsönvevő partnereinket a minél gördülékenyebb napi rutin kialakításában. Aki eddig kipróbált bennünket, minőségi okok miatt nem mondott vissza létszámot, kizárólag a Covid és saját termelésvisszaesés befolyásolt ilyen döntést.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS